България и Румъния с най-голям ръст в Централна и Източна Европа през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6214099 www.24chasa.bg
Илюстрация: pixabay.com

България и Румъния ще имат най-голям икономически ръст през 2017 г. от страните от Централна и Източна Европа. Това показва анализ на "Уникредит", представен по време на годишната среща на ЕБВР, която се провежда в Кипър.

Според италианската финансова група икономиката ни ще нарасне през тази година с 3,6%. При останалите държави от региона ръстът ще е около 3 на сто.

Някои от слабостите на банковия сектор в миналото са отстранени: в момента наблюдаваме по-устойчив модел на финансиране, по-добро управление на риска и постоянно подобряване на качеството на активите, заяви Карло Вивалди, шеф на "Уникредит" за Централна и Източна Европа. Занапред крючово значение щяло да има електронното банкиране, като за момент Бъгария изоставали по този показател - потребителите, които използват интернет банкиране, били под 10 %, като се очаква процентът да расте значително.

Постепенното подобряване на икономическата среда и стабилизиране трябвало да помогне за понижението на процента лоши кредити и да намали лихвите. За България тези предпоставки били налице, тъй след изборите сродносрочната переспетива пред икономиката се подобрила и са очаквало икономичекият ръст да продължи. Нивото на рентабилност на банковия сектор варирало в различните държави, но като цяло 2017 е първата година, в която банковия сектор отчита ръст във всички страни от Централна и Източна Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са