България и Румъния с най-голям ръст в Централна и Източна Европа през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6214099 www.24chasa.bg
Илюстрация: pixabay.com

България и Румъния ще имат най-голям икономически ръст през 2017 г. от страните от Централна и Източна Европа. Това показва анализ на "Уникредит", представен по време на годишната среща на ЕБВР, която се провежда в Кипър.

Според италианската финансова група икономиката ни ще нарасне през тази година с 3,6%. При останалите държави от региона ръстът ще е около 3 на сто.

Някои от слабостите на банковия сектор в миналото са отстранени: в момента наблюдаваме по-устойчив модел на финансиране, по-добро управление на риска и постоянно подобряване на качеството на активите, заяви Карло Вивалди, шеф на "Уникредит" за Централна и Източна Европа. Занапред крючово значение щяло да има електронното банкиране, като за момент Бъгария изоставали по този показател - потребителите, които използват интернет банкиране, били под 10 %, като се очаква процентът да расте значително.

Постепенното подобряване на икономическата среда и стабилизиране трябвало да помогне за понижението на процента лоши кредити и да намали лихвите. За България тези предпоставки били налице, тъй след изборите сродносрочната переспетива пред икономиката се подобрила и са очаквало икономичекият ръст да продължи. Нивото на рентабилност на банковия сектор варирало в различните държави, но като цяло 2017 е първата година, в която банковия сектор отчита ръст във всички страни от Централна и Източна Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.