Кредитите поскъпват от 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6215942 www.24chasa.bg
Снимка : pixabay

За първи път от 10 г. се очаква ръстът им да е по-голям от този на БВП

Кредитите ще започнат до поскъпват най-рано от 2019 г. Това сочи анализ на Уникредит Булбанк, изготвен от главния икономист на банката Кристофър Павлов и представен по време на годишната среща на ЕБВР в Кипър.

През тази и следващата година заемите за домакинствата щели да продължат да поевтиняват, а лихвите по кредитите за бизнеса да се стабилизират. Тенденцията за поскъпване щяла да продължи няколко години, като срокът зависел основно от нормализация на лихвите в еврозоната. Очакванията се, че този процес ще приключи след 2020 г. Въпреки поскъпването средните лихви по кредитите у нас нямало да бъдат много по-високи от сегашните равнища. За домакинствата повишението щяло да е с до 0,75% и да стигнат средно до 7,7 през 2022 г. при 7,4% сега.

За бизнеса увеличението се очаква да е по-малко - до 0,5 на сто., като средната лихва щяла да се вдигне на 4,7 през 2022 г. при 4,2% сега.

В анализа се посочва, че три са факторите, които в най-голяма степен ще определят траекторията на лихвите. На първо място е била изострящата се конкуренция между банките кой ще спечели повече от увеличаващото се търсене на кредити. И тъй като по-нататъшно намаление на лихвите по депозитите било невъзможно, ще намалява разликата между лихвите по депозити и кредити. Изход от тази ситуация банките щели да търсят в увеличаване на обема на бизнеса. Един от важните фактори за това щяла да е дигитализацията, която да помогне на банките да подобрят ефективността си и да подобрят разбирането за нуждите на техните клиенти. Малките банки щели да са под засилващ се натиск за консолидация, а конкуренцията на небанковите финансови посредници при кредитите за домакинства и разплащанията,ще продължава да се изостря.

Прогнозата сочи още, че качеството на кредитите да продължи да се подобрява, основно заради по-ефективното управление на риска от страна на банките. Влияние щели да окажат и по-благоприятната макроикономическа среда със солиден и балансиран реален растеж на БВП и задържане на безработицата на ниски нива за продължителен период от време.

Успоредно с падането на лихвите от Уникредит Булбанк очакват и увеличение ан отпуснатите кредити. За тази година ръстът щя да бъде 5,2%, а през следващата - 6,5%. Така за първи път от началото на кризата през 2008 г. увеличението на отпуснатите заеми ще изпревари ръста на БВП. Нарастването на кредитирането идвало от домакинствата и малките и средните предприятия. При големите корпоративни клиенти ръстът се очаква да бъде значително по-малък заради значителни свободни средства в компаниите от този сегмент. Част от тях можели да разчитат и на финансиране от компаниите майки при лихви, понякога по-изгодни от тези на банките у нас.

Депозитите също ще продължат да се увеличават, прогнозират от Уникредит Булбанк. За тази година те щели да нараснат с 5,7%, а през следващата - с 5,6 на сто. Очаква се и повишение на доходността им, като от 0,4 сега тя да стигне 2,1% годишно пред 2022 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.