Кредитите поскъпват от 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6215942 www.24chasa.bg
Снимка : pixabay

За първи път от 10 г. се очаква ръстът им да е по-голям от този на БВП

Кредитите ще започнат до поскъпват най-рано от 2019 г. Това сочи анализ на Уникредит Булбанк, изготвен от главния икономист на банката Кристофър Павлов и представен по време на годишната среща на ЕБВР в Кипър.

През тази и следващата година заемите за домакинствата щели да продължат да поевтиняват, а лихвите по кредитите за бизнеса да се стабилизират. Тенденцията за поскъпване щяла да продължи няколко години, като срокът зависел основно от нормализация на лихвите в еврозоната. Очакванията се, че този процес ще приключи след 2020 г. Въпреки поскъпването средните лихви по кредитите у нас нямало да бъдат много по-високи от сегашните равнища. За домакинствата повишението щяло да е с до 0,75% и да стигнат средно до 7,7 през 2022 г. при 7,4% сега.

За бизнеса увеличението се очаква да е по-малко - до 0,5 на сто., като средната лихва щяла да се вдигне на 4,7 през 2022 г. при 4,2% сега.

В анализа се посочва, че три са факторите, които в най-голяма степен ще определят траекторията на лихвите. На първо място е била изострящата се конкуренция между банките кой ще спечели повече от увеличаващото се търсене на кредити. И тъй като по-нататъшно намаление на лихвите по депозитите било невъзможно, ще намалява разликата между лихвите по депозити и кредити. Изход от тази ситуация банките щели да търсят в увеличаване на обема на бизнеса. Един от важните фактори за това щяла да е дигитализацията, която да помогне на банките да подобрят ефективността си и да подобрят разбирането за нуждите на техните клиенти. Малките банки щели да са под засилващ се натиск за консолидация, а конкуренцията на небанковите финансови посредници при кредитите за домакинства и разплащанията,ще продължава да се изостря.

Прогнозата сочи още, че качеството на кредитите да продължи да се подобрява, основно заради по-ефективното управление на риска от страна на банките. Влияние щели да окажат и по-благоприятната макроикономическа среда със солиден и балансиран реален растеж на БВП и задържане на безработицата на ниски нива за продължителен период от време.

Успоредно с падането на лихвите от Уникредит Булбанк очакват и увеличение ан отпуснатите кредити. За тази година ръстът щя да бъде 5,2%, а през следващата - 6,5%. Така за първи път от началото на кризата през 2008 г. увеличението на отпуснатите заеми ще изпревари ръста на БВП. Нарастването на кредитирането идвало от домакинствата и малките и средните предприятия. При големите корпоративни клиенти ръстът се очаква да бъде значително по-малък заради значителни свободни средства в компаниите от този сегмент. Част от тях можели да разчитат и на финансиране от компаниите майки при лихви, понякога по-изгодни от тези на банките у нас.

Депозитите също ще продължат да се увеличават, прогнозират от Уникредит Булбанк. За тази година те щели да нараснат с 5,7%, а през следващата - с 5,6 на сто. Очаква се и повишение на доходността им, като от 0,4 сега тя да стигне 2,1% годишно пред 2022 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,