България търси засилване на икономическото сътрудничеството с Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6216886 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Българската страна изразява задоволство от активизирането на българско-египетския търговско-икономически диалог през последните години и ще се стреми за по-нататъшното му развитие и обогатяване. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща днес с делегация от "Египетския съвет за устойчиво развитие" /ЕСУР/, чийто представители са на официално посещение в България във връзка с бизнесфорум, организиран съвместно с БТПП. Това съобщи Министерството на интернет-страницата си.

Неправителствената бизнес организация обединява фирми от широк спектър дейности и насърчава връзките на Египет с други страни с цел подпомагане на икономическото сътрудничество.

Заместник-министър Манолев е изтъкнал, че има устойчив възход на стокообмена между България и Египет в периода 2007-2016 г., като в края на 2016 г. той достига 707,4 млн. долара.

"Увеличаването на двустранния стокообмен е първостепенна задача и ще работим за стимулирането му. Разглеждаме вашата инициатива за организиране на бизнес форума съвместно с БТПП като много полезна в тази насока", е казал още заместник-министърът на икономиката.

Президентът на ЕСУР Моатаз Раслан е посочил, че организацията е втората най-голяма бизнес организация в Египет, членовете й са над 250 компании от различни сфери на икономиката като земеделието, петролния сектор, химическата индустрия, туризма, недвижимите имоти, информационните технологии, финансовите услуги, дървообработването, строителството и други. По думите му целта на посещението е египетските бизнесмени да се запознаят с възможностите за сътрудничество с български колеги. Той е отправил покана българска бизнес делегация да посети Египет, за да запознае египетските компании с възможностите за бизнес и инвестиции в България.

На срещата са били обсъдени още възможностите за инвестиции и за износ между България и Египет в областта на земеделието, енергетиката, инженеринга и други.