Проф. Мутафчийски пренася опита на американски военни лекари във ВМА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218820 www.24chasa.bg
Проф. Венцислав Мутафчийски

Дори на война страхът изчезва

за седмица, казва хирургът

Полк. проф. Венцислав Мутафчийски е временно изпълняващ длъжността началник на ВМА, след като началникът ген. проф. Николай Петров бе избран за министър на здравеопазването. Подчертава “временно изпълняващ” и идва в празния кабинет на 1-ия етаж в болницата само с една вещ - снимка на синовете му, поставена на бюрото. Това е подаръкът на 23-годишните близнаци Марк и Александър за 50-ата годишнина на баща им през 2014 г.

Проф. Мутафчийски по време на операция в Клиниката по ендоскопска хирургия във ВМА, която оглавява от 2013 г.

Проф. Мутафчийски е известен хирург, има опит от военномедицински мисии в Ирак и Афганистан, името му е свързано с нововъведения в хирургичната практика у нас, част е от екипа за чернодробни трансплантации на ВМА, чете лекции за приноса на военната медицина в съвременната хирургия. Преди всичко това обаче той е “записан” в школата на родителите на близнаци.

През Виденовата зима близнаците са на 1,5 г., а заплатата на баща им, който работи на 400 км от дома си по разпределение в Бургас, е 12 долара.

“Беше тежко изпитание, две бебета, малки доходи. Трудно се пътуваше и се радвах, когато имаше служебен билет за влака, но трудното ме амбицираше още повече”, припомня си проф. Мутафчийски. И добавя: “С близнаците всичко е в геометрична прогресия - не просто 2, а 2 по 2. Като реват, то е денонощно. Първите 6 месеца беше така:

единият спи,

другият реве, после

се сменят

На брат ми по-късно се родиха 3 деца и не можех да им се зарадвам, защото ме втрисаше при вида на бебета”, разказва проф. Мутафчийски. Момчетата са завършили легендарната Първа немска гимназия, а след това - различни университети във Великобритания. Марк е с икономическо образование, Александър - с юридическо. Баща им се гордее с тях, обаче гласно казва само: “Те са добри и свестни деца. С майка им ги възпитахме да са честни и да постигат всичко с труд”.

С много труд и с постоянно доказване върви и кариерата на хирурга проф. Мутафчийски. “Нищо не ми е спестено, на всеки етап съм минавал през изпит”, казва. Избира пътя на военната медицина още като студент, когато става стипендиант на Министерството на отбраната. След дипломирането си през 1990 г. постъпва във ВМА за курс по вътрешни болести, после печели конкурс за специализация и остава 3 г. в Клиниката по обща хирургия.

Със самочувствието от този опит през 1996 г. отива в Бургас, където още с пристигането го чака бойното му кръщение в хирургията. Пътува с часове на зазоряване и влиза в болницата да се представи. Вкарват го веднага на визитация, където се обсъжда неясен случай и всеки трябва да го прегледа и да си каже мнението. Идва ред на новака и той казва: “Има перитонит и трябва да се оперира веднага”. “Щом трябва, оперирай го”, отговарят бургаските началници и проф. Мутафчийски

от вратата се озовава

в операционната

под зорките очи на целия екип. Пациентът бил с перфорация на язва и перитонит. След операцията дочул: “Това момче не си е губило времето в София”. Бургаската военна болница е много натоварена в този период, с голям контингент от армията. “Работех в прекрасна колегиална среда, а шефът на отделението д-р Алексиев имаше бащинско отношение към мен и това не се забравя”, казва проф. Мутафчийски.

Във ВМА се връща с конкурс и става асистент по спешна хирургия. През 1998 г. оглавява спешното отделение на ВМА с над 100 души персонал. Скоро идва и първата мисия зад граница - в бежанския лагер в Радуша, Македония, през 2000 г. Задачата е медицинско осигуряване на бежанци, основно жени и деца. “Сред жените над половината в детеродна възраст бяха бременни и работата беше много сериозна. Добре, че беше осигурена система къде да ги приемат за операции, защото в полеви условия не можехме да оперираме бременни. Там добих опит как се организира такъв лагер от гола земя до функциониращи структури”, разказва проф. Мутафчийски.

Първият му сблъсък с истинската война е в Ирак след атентата в Кербала през 2003 г. “За 2 часа бяхме готови за тръгване, аз оглавявах екипа за медицинска евакуация на пострадалите”, разказва докторът. Пътуват с началника на Генщаба ген. Колев и министъра на отбраната Николай Свинаров. От София до Багдад летят с “не много надежден военен самолет”, до Кербала - с хеликоптер. “В Кербала пътувахме с кола. Там се кара с над 100 км по разбитите пътища и като попитах защо, ми обясниха, че така по-трудно ще ни уцелят с РПГ”, разказва проф. Мутафчийски. Ранените българи са разпръснати в различни болници, включително и в Багдад, а 5-имата в най-тежко състояние са в Ландщул, Германия. Докарват над 20 ранени от Ирак. На 1 януари проф. Мутафчийски е пратен да прибере и пострадалите от Ландщул. “Помня редник Борисов, за когото не се знаеше дали ще понесе транспорта. Осъществявах връзката между американското и нашето командване, между ранените и близките им”, разказва проф. Мутафчийски. Ходил е на общо 5 подобни мисии в Ландщул, включително и с граждански полети. Българските военни лекари добиват безценен опит при такива мисии, както и от всеки случай на съвместна работа с американските им колеги. “Те имат хирурзи на свръхвисоко ниво, които могат да правят всякакви операции при травми и да поддържат реанимацията след това. При тях спешните травма екипи често се ръководят от хирурзи и могат да поддържат жизнените функции на тежко ранените с денонощия”, обяснява проф. Мутафчийски. Той е обучаван и на курсове, организирани от американците в Ландщул.

“Никога не съм се връщал от мисия само със спомени, а винаги с нещо ново за развитието на нашата практика”, казва проф. Мутафчийски. Така въвежда вакуумната терапия при рани във ВМА - след като я е видял в Кандахар, Афганистан. При този метод раната се покрива със специална гъба и апарат поддържа отрицателно налягане от 125 мм живачен стълб с цел по-бързо зарастване.

Раните се обработват

само с дестилирана

вода,

но в количества 10-15 л. Слага се вакуумната превръзка, след 3 дни се сменя и промива. С годините вакуумната терапия се развива и вече се прилага и при отворен корем. “Методът е ефективен и много евтин. Във всички сериозни болници по света се гледа икономическият ефект от всяка терапия, при нас го наложи ген. Петров”, обяснява проф. Мутафчийски. Вак терапията е тема на втората му дисертация, а описаният в нея опит с 86 пациенти се цитира в доказателствената част на световните насоки (гайдлайн) за лечението при отворен корем.

Друга нова концепция, която хирургът е видял от американските лекари и прилага у нас, е т.нар. хирургия за овладяване на животозастрашаващите увреждания при травми (Damage control surgery). Заимствана е от американския флот, където при пробойна в кораба не се прави ремонт веднага, а дупката се запушва с подръчни средства, за да стигне корабът до мястото за ремонт. В хирургията тази концепция сменя практиката на “героичните операции” - когато пострадали в катастрофи или простреляни се оперират по 12-13 часа, за да се поправят всички щети наведнъж. Американският опит обаче показал, че шансът за оцеляване е многократно по-висок, ако пациентът “се отвори и за 30-ина минути се запушат пробойните”. При тежка травма това значи да спреш кървенето и да ограничиш увредените участъци, след което коремът се затваря и поемат реаниматорите. Те трябва да компенсират кръвозагубата с преливане на кръв, да вдигнат телесната температура и да овладеят ацидозата. Това е триадата на смъртта при тежка травма: хипотермия, хипокоагулация (кървене отвсякъде), ацидоза. Причината е в кървенето. Премине ли пациентът този етап,

може да преживее

всякакви операции Проф. Мутафчийски прави първия пациент по тази концепция във ВМА. Сега тя е практика в болницата, издадена е и книга. Хирургичното съсловие у нас също постепенно я приема. Ако тя навлезе в ключови болници в страната, оцелелите от катастрофи у нас ще са повече.

Мисиите неизбежно са свързани и със страх - не само за близките. “Страхът изчезва точно за 1 седмица, защото човек свиква с обстановката. И само някои ситуации ти напомнят, че трябва да бъдеш бдителен. За мен това се случи на мисията в Афганистан през 2006-2007 г., когато на 200 м от палатката, в която чествахме Нова година, падна ракета. Ако мерникът беше малко по-точен, можеха да убият 500 души”, обяснява проф. Мутафчийски. И той е от хората, които се уповават на вярата си в Бог. Сигурен е, видял е много пъти, че над човешката сила и воля има по-голяма сила.

“От Афганистан и до днес си нося кръстче, подарък от жена ми. Човек трябва да вярва, моята вяра е християнската”, казва докторът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.