Британският министър на вътрешните работи: Не знам кой е стои зад кибератаката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219863 www.24chasa.bg
Амбър Ръд СНИМКА : Ройтерс

Британското правителство не знае все още кой стои зад вчерашната глобална кибератака, объркала работата на здравната система в Обединеното кралство. Това заяви британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от Ройтерс.

"Не сме в състояние да ви кажем кой стои зад атаката. Работата по това все още не е приключила", каза тя пред радио Би Би Си.

В интервюто Ръд заяви още, че Националният център за киберсигурност на Великобритания е предприел съвместни действия с министерството на здравеопазването, за да се гарантира, че последиците от атаката са овладени и ограничени. Заедно с тях в момента работи и Националната служба за борба с престъпността, за да се установи откъде е дошла атаката.

По думите на Ръд британските власти не знаят дали атаката е била организирана от чуждо правителство.

Тя каза също, че тя не е била насочена специално към британската здравна система. "Поведението на вируса е произволно по отношение на местата, на които се е разпространил и на които е бил отворен", заяви Ръд.

Въпреки че 45 здравни структури в Англия и Шотландия са били засегнати от зловредния софтуер, няма проникване в данни за пациенти и източване на такава информация, каза Ръд.

По думите й от атаката трябва да се направят изводи. "Ще трябва да се извлекат поуки. Защо определени региони са по-засегнати от други? В софтуера ли е причината? Необходими ли са по-добри айти системи?", каза министърката.