Депутатските заплати падат, но за малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6223959 www.24chasa.bg
Предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати, внесено от Корнелия Нинова, бе отхвърлено с мотив, че се очаква те да намалеят, което и се случи сега.

Основното възнаграждение на народните представители е 3069 лв., а средната за страната - 1006 лева

Със 141 лв. пада заплатата на депутатите и става 3069 лв., показват изчисления на в. “24 часа” по данни на НСИ. С това се оправдаха думите на шефа на парламента Димитър Главчев, че се очаква намаление на сумите.

Именно така той мотивира отказа на ГЕРБ да се приеме предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати на нивото им от края на 2016 г.

Възнаграждението на народните представители се равнява на 3 средни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието. За март сумата е 1023 лв., а през декември бе 1070 лв. и това е причината за по-ниските суми. За страната пък средната заплата през март е 1036 лева. За първото тримесечие на годината сумата е 1006 лв. - с 9,1% повишение на годишна база.

За депутатите 3069 лв. е базата, върху която се начислява добавка от 1% за всяка година трудов стаж. Например при прослужено време от 30 г. заплатата става над 4000 лв.

Депутатите получават и по 10% отгоре за участие в комисии, както и 2/3 от заплатата за наемане на сътрудници и други разходи.

Най-много взема президентът. Заплатата на Румен Радев се получава, като се удвои депутатската, и така основната вече е 6138 при 6420 лв. досега. Допълнително има по 1,6% за всяка година трудов стаж.

Президентът е с 35 г. прослужено време, което прави добавка от 56%. Така реалното

възнаграждение на държавния глава става 9575 лева при 10 015 лв. в момента. За сравнение при поемането на поста заплатата на Радев беше 9285 лв.

Премиерът Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от тази, която е за депутатите. Това прави базова сума от 4757 лв. - с 220 лв. по-малко от досегашната и без добавката за стаж. За сравнение основната заплата, с която напусна Бойко Борисов, беше 4612,80 лв.

Министрите получават с 30% по-високи заплати от депутатските и при тях базовата сума става почти 3990 лв. От стария кабинет си тръгнаха с основна заплата 3868,80 лв., докато служебните министри получаваха 4173 лв.

Разбира се, и тук уточнението е, че в тези суми не влизат добавките за прослужено време, с които реалното възнаграждение е доста по-високо.

Парите на хората от властта от началото на тази година се рекордни, тъй като средната заплата за първи път мина 1000 лева.

Сегашното намаление на възнагражденията може да е за кратко и да се компенсира още през юни. Тогава се очаква да бъдат изплатени шестмесечните бонуси на работещите в държавната администпрация, което ще вдигне и средната заплата. Освен това започналата да се трупа инфлация също ще доведе до ръст на възнагражденията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.