Ивелин, който бе открит в гората с мечки, бил фен на предаване за оцеляване (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6223961 www.24chasa.bg
Ивелин Узунов на абитуриентския си бал

20-годишният мъж твърди, че се загубил, изкарал 10 дни само на изворна вода

Той още е в болницата в Смолян, има измръзвания и обезводняване, но е адекватен

Според запознати или е решавал семейни проблеми, като се е криел, или е опитал да докаже на някого, че може да се справя сам

Ивелин Узунов, който бе открит в гората, пълна с мечки и вълци, край Смолян, бил голям фен на тв предаването за оцеляване “Сървайвър”. Това разказват роднини на 20-годишния мъж.

Те, полицаи, лекари и съселяни се чудят как се оцелява 10 дни по баирите на Родопите без храна и в лошо време.

Ивелин изуми всички или лъже всички. Пред баща си Велин и чичо си Бисер той

обявил, че се е

загубил в гората

и преживявал само на вода от планинските ручеи.

В ранната утрин на 5 май той изчезна в гората между Смилян и Смолян. На следващия ден над 150 души - доброволци, полицаи и близки, се вдигнаха да го търсят. Открит бе на 10-ия ден в изоставена селскостопанска постройка в с. Пещера.

“Ивелин е израснал в София. Дори през ученическите ваканции идваше в Смолян, а не в Смилян и затова не познава района”, казва чичо му Бисер. И изтъква, че случаят с неговия племенник е феномен.

Самият младеж е казал пред спасителя си Васил Вълчев, че е пил само вода и не е ял през изминалите дни. Всъщност Ивелин е имал късмет, че слязъл, макар и на черен път, където се движат хора и го намерил “спасител”.

Оцелелият е попаднал край водосъбирателна шахта на дере до махала Доганово. Оттам случайно минал шефът на пожарната служба в Смолян Васил Вълчев със сестра си Захарина и майка си Ана.

Вълчеви имат стара къща с градина в Доганово и отишли през почивния ден да свършат нещо по нея. Завалял дъжд и тримата решили да си тръгват.

“Видяхме го да

лежи с качулката

на главата

и босите крака. Нямаше обувки, а краката и ръцете му бяха подути и със сменен цвят.

Попитахме го как е, а той се надигна и отговори, че е добре. Но личеше, че е изнемощял, занемарен, с прокъсани дрехи и не можеше да ходи”, каза Вълчев.

“Хубаво е, че наистина не е срещнал мечка и вълци, има доста животни в този район”, казва 41-годишният пожарникар. Той веднага по дрехите и външния вид се ориентирал, че става въпрос за издирвания под дърво и камък младеж.

Пожарникарят поискал от близкия овчарник одеяло и поставили Ивелин на него, след това се обадил на колегите си от тел. 112.

“Бърза помощ и полиция дойдоха веднага. Лекарите му направиха преглед и му сложиха система. Ивелин беше адекватен, говореше с нас”, разказва Вълчев.

В болницата в Смолян Ивелин е приет в неделя с много ниско кръвно налягане, измръзнали крака и ръце и леки повърхностни охлузни рани.

“Днес вече е добре, състоянието му е стабилно. С общо измръзване и обезводняване е, но е адекватен.

Измръзванията му са по-големи на краката и по-малки на ръцете. Сега го рехидратираме и захранваме”, каза в понеделник лекуващият лекар от интензивното отделение в Смолян д-р Венцислав Проданов. Той също се чуди как Ивелин е оцелял в гората сред животните, без да се храни.

“Не е

търсил

изобщо

помощ

и е бил навън без заслони, затова има и измръзвания”, твърди чичо му Бисер.

Според него племенникът му е бил спасен от това, че пиел много вода. Той не спира да благодари на хората, които са били съпричастни с издирването на Ивелин и са помогнали да се намери.

Обувките и чорапите си хвърлил, защото го убивали. Те бяха намерени миналия петък в землището на с. Кошница.

Лечението му ще продължи по-дълго заради измръзванията, казаха роднини.

Младежът живеел с майка си до март 2016-а в София. Разбирал се прекрасно с баба си от столицата, но тя починала през ноември и оттогава Ивелин се затворил в себе си.

“Работихме заедно около месец на горски обект в Смилян. Почти не говореше, беше много затворен”, разказва негов връстник от Смилян.

След идването си в селото Ивелин работел с баща си в железарския им магазин. Когато се изгуби на 5 май, хванал гората в района на Часовниковата кула в селото.

Преди изчезването му камера в хранителен магазин го заснела да си купува минерална вода и пакет масло. Друг 100-процентов факт, че той е жив, е снимка от фотокапан, поставен от ловджиите за следене на мечки край с. Турян.

През дните, в които го нямаше, десетки сигнали, че е видян, но недоказани, имаше от цялата Смолянска област - Златоград, Чокманово, Хвойна, смолянския кв. “Райково”.

“Такова мащабно издирване не сме правили, стотици хора се включиха и с личните си коли - полицаи, горски, ловджии, близки, доброволци. Това бе дни наред, понякога в гората имаше и по над 100 души да го търсят”, каза шефът на ОД на МВР в Смолян Николай Димов.

Според униформени огромно затруднение в случая е, че няма данни нито за престъпление, нито някаква насока какво е състоянието му и защо е постъпил така, за да има следа.

Информацията от най-близките му хора през цялото време е била оскъдна.

Баща му първо

твърдял, че е

отвлечен с черен

автомобил

Младежът му се обадил в деня на изчезването, след което телефонът му бил изключен и не се обадил на никого, дори на майка си, която се притеснявала.

Издирвалите го твърдят, че най-вероятно се е криел, за да не го намерят по-рано. Районът, който е обитавал през 10-те дни, е по склон, откъдето нерядко има видимост към Смилян и дори към къщата, в която живее.

Макар и слабонаселен, в района има 5-6 села и в сегашния сезон хората обикалят по ливади и градини. Всяка къща, обор, действаща или изоставена плевня са били проверявани многократно, но не са откривани следи от момчето.

Според запознати Ивелин или е решавал лични и семейни проблеми, като се е криел, или е направил опит да докаже на някого, че може да се справя сам.