Експерти: Нужен е контролен орган относно достъпа до информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226795 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Да се определи орган, който да осъществява координация и контрол на изпълнението на задълженията по Закона за достъп до информация /ЗДОИ/ в сферата на изпълнителната власт. Това е една от препоръките на експертите от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/, които представиха в БТА Доклада за състоянието на достъпа до информация в България през 2016 година.

Осигуряване на ефективен механизъм за налагане на санкции на служители за нарушения на ЗДОИ е сред другите препоръки за изменения в закона. Експертите препоръчват също промени в Закона за защита на класифицирината информация, сред които въвеждане на забрана за класифициране като държавна или служебна тайна на информация, свързана с нарушение на основни човешки права или прикриваща корупция и престъпления, както и въвеждането на автоматично декласифициране на определени категории класифицирана информация. Задължение на институциите да публикуват списъците с декласифицирани документи и разпоредби за прозрачност на заседанията и срещите на държавните органи във връзка с дейността им чрез създаване на задължения за документиране (открито управление) препоръчват също експертите от ПДИ.

Докладът им отново констатира проблема на мълчаливите откази за достъп до информация, които се увеличават с 8 процента. Ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов коментира друг проблем - изключително забавения по думите му график на съдилищата.