Съд отмени решението за 460 лв. минимална заплата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227723 www.24chasa.bg
Владислав Горанов СНИМКА: Йордан Симеонов

Горанов: Създаването на успели и богати българи става и през възнаграждението

Върховният административен съд отмени решението на кабинета за увеличаване на минималната заплата на 460 лева през 2017 г.

Делото беше образувано по жалба на четири от големите работодателски организации Асоциацията на индустриалния капитал, БСК, БТПП и КРИБ.

Това означава, че валидният размер на най-ниското заплащане е 420 лв., колкото бе през миналата година.

Спорът между държавата, работодателите и синдикатите по размера на заплатата тече и в момента. Бизнесът иска долната граница на възнагражденията да се решава в диалог единствено със синдикатите. Работодателите смятат, че административните увеличения на МРЗ не са основани на реалната икономика и ще доведат до съкращения на работници и увеличение на цените. Синдикатите са на мнение, че именно ниските нива на заплащане спъват потреблението и икономическото развитие.

След правителственото заседание в сряда финансовият министър Владислав Горанов потвърди намерението на правителството да увеличи минималната заплата още. “Ситуацията на пазара на труда е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната заплата”, заяви министърът. И добави: “вВъпросът е на баланс и на това какъв тип заетост искаме да поддържаме. Тъй като част от демографските проблеми и от проблемите с миграцията са свързани със заплащането, и бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещи хора в България. Поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждението”, категоричен бе Горанов.

В актуализираната тригодишна прогноза, която кабинетът одобри, министърът планира минималната заплата да се вдигне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., 560 лв. да стане от 1 януари 2019 г. и да достигне до 610 лв. от 1 януари 2020 г.