След статията на “24 часа” още две жени се оплакват, че са изнасилени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231976 www.24chasa.bg
Двамата мъже карали жените край трамвайното депо в кв. “Красна поляна”

Последният случай на гавра е отпреди две седмици

Два нови случая на изнасилване излязоха наяве след публикация на в. “24 часа” отпреди два дни. Близки на жертви на брутални гаври потърсили помощ от адвокатите Иван Тодоров и Григор Вълков.

В четвъртък близки на други четири изнасилени жени обещаха 100 000 лв. награда пак чрез двамата юристи. Семействата на поруганите момичета призоваха гражданите да помогнат с информация за насилниците, действали все на едно и също място - трамвайното депо в кв. “Красна поляна”.

Последното брутално посегателство станало само преди две седмици. 20-годишно момиче е било похитено в района на кв. “Хладилника” от двама непознати мъже и откарано в “Красна поляна”. Те напъхали девойката в тъмен автомобил, вероятно джип. Докато единият шофирал, другият я стискал, за да не вика, на задната седалка. Стоварили я в района на някогашния завод “Балканкар”, където се гаврили с нея. Докато единият я изнасилвал, другият я държал здраво, после си разменили ролите.

Извратеняците заплашили момичето да не казва на никого, в противен случай щели да я открият и кошмарът да се повтори наново.

Девойката не е подала сигнал в полициятапо подобие на десетки други жени, жертви на изнасилване.

Именно това е единият случай, с който се ангажират адвокатите. Григор Вълков разказва и за друг случай, с който се сблъскал преди време.

“Бях изнасилена

на 12 г., не казах

на никого,

дори на майка ми, защото ме беше срам”. Неочакваното признание прави около 40-годишна жена на кръгла маса на тема “Жени - жертви на сексуални престъпления” в хотел “Шератон”. Тя е мълчалив слушател на докладите на полицейски служители и неправителствени организации. “В края на форума ме придърпа настрани и сподели за изнасилването”, разказа адвокат Григор Вълков.

Заради многото случаи на насилие, с които са се сблъсквали, преди дни той и колегата му проф. Иван Тодорова се ангажират с проблема

Да извадят

тема,

“замитана под

килима”

Двама изнасилвачи вилнеят ненаказани от 20 г. в София, а жертвите им се страхуват да подадат жалби срещу тях в полицията, алармира преди 2 дни адвокат Тодоров пред “24 часа”. Юристът разказа, че момичетата потърсили помощ при него и колегата му Вълков.

Към тях се обърнали 3 момичета, изнасилени през 1997 г., 2008 г. и 2011 г. И трите по време на изнасилването били около 20-годишни. Разказали, че около 19 ч вечерта до тях спряла кола. Двама

маскирани ги

грабнали и

напъхали в нея

Момичетата са отвлечени от кварталите “Белите брези” и “Западен парк”. През целия път до трамвайното депо в “Красна поляна” единият държал устата на жертвата, за да не може да вика.

Там в храстите единият изнасилвал момичето, докато другият го държал. След това ролите се разменяли.

Техни роднини събрали награден фонд от 100 000 лв. Надяват се някой, който може да е видял нещо, да се свърже с двамата адвокати и да помогне за залавянето на извратеняците.

“Дали случаите са свързани, не можем да кажем, защото това се установява само след криминалистичен анализи и разкриване на извършителите”, казва Григор Вълков. “Само за няколко часа получихме още два сигнала за изнасилвания, които не са били обявени в полицията”, допълва той. Адвокатът обаче отказва да разкрива подробности по молба на близките.

Истината е, че статистиката за жертвите на изнасилвания е изключително нереална и малко от жените дръзват да подадат сигнал в полицията.

“Повечето от тях изпитват срам и дори чувство за вина. Страхуват се, че приятелят им или съпругът им ще каже:

Ти сама си

виновна,

ти си го

предизвикала”, обяснява адвокат Вълков, който е разкрил не едно изнасилване.

Жените отнасят тайната в гроба, вместо да подадат сигнал в полицията.

Затова и статистиката за броя на изнасилванията и заловените изнасилвачи е изключително нереална. Този, който е изнасилил веднъж, ще повтори и потрети.

Адвокат Вълков си припомня за случай отпреди години, когато след задържането на изнасилвач се оказва, че преди гаврата с млада жена той е опитал да се възползва от още пет жени.

“Изнасили ме

за 5 минути

Когато се прибирах към вкъщи, се приближи към мен и ме попита за някаква улица. Доближи се до ухото ми е прошепна, че ще ме заколи, ако не тръгна с него. След това ме хвана, заведе ме до жп прелеза в храстите. Там ме попита дали съм девствена. После ме удари. След това ме накара да му направя орална любов”, разказва Н.С., жертва на изнасилване.

Младата жена е една от тези, които са се престрашили да подадат сигнал в полицията и благодарение на него насилникът е задържан.

Въпреки че са минали години от гаврата обаче, тя и до днес не може да дойде на себе си. Не ходи сама в тъмното, дълго време отказва да излезе на среща и избягва интимности с мъже. 

Опипват студентки в София

26-годишен младеж бе заловен, след като 4 момичета подали жалби в столичната полиция, че ги опипвал в кв. “Студентски град”.

Димитър Кискинов ги причаквал около Зимния дворец и посягал към задните им части. Младежът обяснил, че съжалява. Казал, че наскоро преживял раздяла и затова посягал на момичетата. Той е пуснат с подписка, а от полицията смятат, че е опипвал и други момичета. Призовават ги да подадат сигнал.

Последователи на Жоро Павето

нападат из цялата страна

“На 12 юни 1995 г. се прибирах към дома си с моя приятелка. В района на площад “Възраждане” един мъж ме спря и ме попита къде се намира циганската махала. Ние не му обърнахме внимание. Той обаче не ни остави и каза, че работел за ВИС-2, и ни накара да си свалим пръстените. След това ни каза, че иска да прави полов акт с нас двете. Заплаши ни, че ще ни разфасова.” Това разказва пред съда П.К., жертва на безскрупулния изнасилвач Петър Асенов-Поро. Той е пратен зад решетките до 2042 г. за 59 грабежа, блудства и изнасилвания на над 26 жени, извършени за по-малко от 24 месеца през 1995-1996 г.

Бях на 12 г. Ходех по улица “Клокотница” в кв. “Банишора”, където ме спря Петър Асенов и ми заяви, че бил от СИК. Хвана ме за ръката и ми каза да се разходим. Наблизо имаше строеж, където се събираха гейове. Хвана ме за врата и ме заведе долу в мазето. Аз се разплаках. Той обаче ми събу дънките, каза ми да си сваля бельото и ме изнасили”, описва гаврите друга от жертвите.

Извратенякът имал татуировки “Такси” на половия си орган, “Пепа” на гърдите, “Виолета” - на гърба. Въпреки че смърдял ужасно, откъдето идва и прякорът му, се къпел усърдно и парфюмирал старателно преди всяко изнасилване. Той обаче никога не се събличал напълно пред жертвите си, защото почти цялото му тяло било татуирано и така можело да го разпознаят.

В София обаче е имало насилници и преди Поро. Най-известен, разбира се, е Милчо Миланов, прочул се като Жоро Павето. През 1968 г. 20-годишното глухонямо момче с умствена изостаналост напада последователно 5 жени и след удар по главата с камък блудства с тях. Едната умира. Милицията успява да го залови за два месеца.

В началото на 70-те години столицата отново изтръпва. Този път заради 25-годишния Георги Йорданов. Активът на маниака е 10 изнасилвания и двойно убийство през 1973 г. След 2 г. е арестуван и осъден на смърт.

Две десетилетия по-късно Исмаил Шариф се гаври с над 20 невръстни момичета, предимно около Търговския техникум в столичния кв. “Иван Вазов”. Бруталният сексманиак е заловен през 1998 г. Насилникът е пратен в затвора за 13,5 г. Зад решетките е въдворен и изнасилвачът от Витоша Валентин Петров. За 2-те години, през които полицията го гони, той успява да нападне и ограби над 30 жени на възраст между 13 и 71 г. През 1996-1998 г. районите над Драгалевци, Симеоново и Бояна са “черна дупка” за туристките, тъй като не се знае кога и от кой храст ще изскочи голият мъж с чорап на главата.

По това време ужас цари и в шуменските кв. “Гривица” и “Боян Българанов”, където години наред вилнее циганинът Емилиян Бисеров-Патето.

В Пловдив най-бруталният изнасилвач е Славейко Шишков. Неговите жертви са десетки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

Любовникът на фолкпевицата Софи Маринова - Тодор Давидов-Гринго, отбеляза с шумен купон излизането си на свобода, видя "България Днес". Гринго беше зад решетките заради рекет, но в края на миналата седмица беше пуснат на свобода заради примерно поведение и становище на магистратите, че се е поправил в затвора.

Плувци на фона на "Лондонската мастаба" на Kристо в река Серпентин в Хайд Парк, Лондон, Великобритания Снимка: REUTERS/Henry