Сотир Цацаров иска временно отстраняване на съдия заради престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6235403 www.24chasa.bg
Главният прокурор настоява Люба Петрова да бъде отстранена от длъжността съдия в Районен съд – Раднево. СНИМКА: Архив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Съдийската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на съдия Люба Петрова от Районен съд Раднево заради повдиганото й обвинение за документно престъпление, съобщи "Фокус". Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП, по което на 12 май 2017 г. е повдигнато и предявено обвинение на съдия Петрова за документно престъпление.

Съдия Люба Петрова е привлечена като обвиняема за това, че:

В периода 29 - 30 март 2017 г., в гр. Раднево, в сградата на Съдебната палата, като длъжностно лице - съдия в Районен съд - Раднево, в кръга на службата си, съставила официален документ – протокол от съдебно заседание, проведено на 29 март 2017 г., по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления, с цел да бъде използван този документ (протокол) по НЧД № 95 / 2017г., по описа на Районен съд - Раднево, като доказателство за тези обстоятелства и изявления - престъпление по чл. 311, ал.1 от НК.

Тя е удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, което не отговаря на истината. Вписала е и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Повдигнатото срещу съдия Люба Петрова обвинение касае умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районен съд - Раднево.

„Съгласно чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство“, се сочи в искането на главния прокурор.

Люба Петрова е назначена с Решение на ВСС по Протокол №17/15.05.2002 г., встъпила в длъжност „съдия при Районен съд-Раднево“ на 20 май 2002 г., след като подписала акт за встъпване в длъжност от същата дата; с Решение по Протокол № 61 от 17.12.2014 г. на ВСС е отстранена временно от длъжност „съдия“ в РС - гр. Раднево - до приключване на наказателно производство, образувано и водено срещу нея; с Решение по Протокол № 25 от 22 ноември 2016 г., на ВСС е възстановена на длъжност „съдия в Районен съд - Раднево“, на която позиция тя е встъпила, считано от 1 декември 2016 г. - с подписване на акт за встъпване в длъжност от същата дата.

Наказателното производство срещу Люба Петрова е за девет престъпления – за лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба. Делото все още се разглежда от първоинстанционния съд – Софийски градски съд.

Главният прокурор настоява Люба Петрова да бъде отстранена от длъжността съдия в Районен съд – Раднево за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов