Георги Тихов: Трябва приемственост при изграждането на електронното управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238501 www.24chasa.bg
Георги Тихов Снимка Личен архив

-          Г-н Тихов, фирмата ви СТЕМО е една от водещите на IT-пазара повече от четвърт век (аналогично на „24 часа” на медийния пазар)– имате ли вече точната рецепта за оцеляване и лидерство в динамичната българска бизнес среда?

- Не знам дали има точна рецепта. Ние винаги сме се учили от световния опит и пазари. Следваме внимателно тенденциите, в комбинация с отличните партньорства, които имаме с компании като Hewlett-Packard, SAP SE, Cisco, Microsoft – чрез тях се ориентираме в пазарната среда. По този начин  следваме пазарните тенденции толкова дълго време. Това, което винаги сме правили и смятали за правилно е нещата да се случват  постепенно. Да бъдем прогнозируеми е изключително важно за нас и нашите големи партньори. Ние сме малко консервативна компания в този аспект, но визията ни за развитие винаги е била поне 5 години напред. Винаги сме залагали на екипното начало и затова хората са ни били толкова важни за компанията като движещата сила на бизнеса. Това е една от рецептите за успех. СТЕМО не сме лидерска компания и разчита на екипа си от професионалисти.

-          Отново се говори за електронно правителство и въвеждане на удобни услуги за улеснение на гражданите – след толкова години – докъде, според вас, е изградено електронното управление и какво по-важно предстои?

- Този въпрос определено ме натъжава. СТЕМО беше част от изграждането на първото електронно правителство преди повече от 10 години. Мъчно ми е, защото през всичките тези години няма приемственост при изграждането на електронното управление. На всеки 4-5 години имам чувството, че проектът се рестартира без връзка с вече направеното.

Разбира се, технологиите се развиват и имаме нужда от нов поглед върху нещата, но е много важно вече постигнатото да се запази и надгради. Струва ми се, че това не се прави. Според мен трябва да е по-силна ролята на държавата в това, включително и на Държавна агенция „Електронно управление”. Тя обаче не е с ранг на министерство и ми е трудно да преценя как ще контролира въвеждането на електронното управление в останалите структури.

Съществува добре изградена нормативна рамка, но тя просто не се спазва, защото няма орган, който да следи за това. Например, СТЕМО е участвала в изграждането на CERT (Национален център за действие при инциденти в информационната сигурност). Всички организации са задължени да регистрират там проблеми със сигурността си – включително финансовите институции. Но едва ли някой го прави, защото няма контрол. А така не може да се реализира замисъла на този център в пълния му вид.

С опита си СТЕМО може да подпомогне изграждането на електронното правителство и се надявам да имаме възможност да го направим.

-          Как ще повлияе бъдещото председателството на Европейския съюз от България и как това ще се отрази на IT-сектора в страната?

- Не знам дали председателството ще повлияе конкретно на IT сектора. Действително голяма част от нещата по подготовката му трябва да се изпълняват от IT компаниите. Знаем, че върви ремонт на НДК, като немалка част от него предвижда IT оборудване и изграждане на информационната система. До момента обаче не сме видяли нищо публично като информация в тази посока. Не виждам благотворно влияние на председателството специално към нашия сектор. За други сектори без съмнение ще бъде много полезно. 

-          Но ето - бъдещият еврокомисар на България ще отговаря за дигиталната икономика и пазар – как това ще се отрази на местния бизнес?

- Тук хората са все още са предпазливи към случващото се в дигиталната индустрия за разлика от други части на света. Но от друга страна ясно се вижда, че този сектор има бъдеще и все по-голяма част от инвестициите на компаниите са насочени към него, включително към дигитална реклама, офиси на бъдещето и т.н. Естествено, добре е да има определени регулации в тази посока и се надявам, че нашият еврокомисар ще се справи добре с това.  

-          Може ли наистина IT-секторът да бъде движещата сила за ускореният растеж на българската икономика, за който често се говори. Премиерът Борисов например предвижда темпове от 4,5-6% за 2017 г., докато прогнозата на Брюксел е по-скромна – под 3%. Каква е вашата прогноза?

- За IT сектора и за нас като компания в частност е много важно да има политическа стабилност. Когато тя липсва, всички, включително и частните фирми, свиват своите инвестиции. В същото време българските компании, които са излезли на международни пазари, чувстват необходимостта от използването на IT технологии. Те започват все по-сериозно да инвестират в тази посока. Жалкото е, че държавата не акумулира достатъчно средства, за да има повече IT проекти в публичния сектор. Разчита се предимно на финансирането по различни външни програми.

Все пак имам усещането, че новото правителство дава заявка това да се промени. Има ключови области, в които могат да се направят много неща – например образование, здравеопазване, правосъдие.

Голяма част от компаниите, които са в България и наемат IT кадри, всъщност не работят за местния пазар. Например 50-60 000 работят в така наречените call-центрове. Тези хора получават добри заплати, генерират потребление, но те не работят за местния пазар. Базирани са вече в доста градове извън София – в Пловдив, Варна и т.н.,  и тенденцията е броят им да расте. Според мен потенциалът там е между 80 и 100 000 човека. Прекрасно, но те не работят реално за българския пазар. Това е работа на ишлеме.

-          Четири са основните услуги, с които СТЕМО представя дейността си към момента – софтуер, бизнес, технологични и сервизни услуги. Защо, според вас, това портфолио е най-адекватно?

- Всички големи компании като Microsoft, Cisco, Oracle, както и IBM – най-типичен пример за тази тенденция – предвидиха и заявиха, че печалбите в хардуерния бизнес ще намаляват и че клиентите ще се нуждаят повече от интеграция и услуги. Същото направи СТЕМО преди 8-9 години – заявихме, че нашият фокус трябва да бъде в софтуера и услугите. Смятам, че бяхме прави в това. Успяхме да развием силен SAP екип (вкл. и за услуги по поддръжка) и станахме най-големият доставчик на такива услуги в България.

В последно време спечелихме големи SAP проекти в „Топлофикация” София, в ДП„ Пристанищна инфраструктура”, имаме успешни внедрявания в компании като „Уолтопия” и др. Към момента извършваме поддръжка на вече доставените от нас ERP системи в 15 компании.

Сега нашият фокус е насочен към външните пазари, нашите специалисти са достатъчно квалифицирани и оценени от западни партньори с представителства в България. Това е пътят на развитие на компанията ни.

-          Какво друго от дейността на СТЕМО – през годините и към момента – изразява най-добре бизнес същността на фирмата?

- Освен екипният принцип, за който казах, от изключително важно значение е организацията на компанията. Тук ние отново следваме практиките на световните компании.

Всяка дейност, която извършваме, се отразява и записва в системата ни за управление на бизнеса. Това помага на ръководството да взема информирани решения, а на хората от екипа – да бъдат взаимно заменяеми.

Преди 2-3 години стандартизирахме нашите бизнес процеси. Това ни позволява да работим лесно и да говорим на един и същ език с нашите чуждестранни партньори, защото нашата фирмена организация отговаря почти на 100% на техните.

-          Трудно е да се даде прогноза за развитие на IT-сектора при нестихващата динамика – можете ли да опитате да предвидите тенденциите – поне за година или две напред?

- Динамиката наистина е много голяма, а ние сме твърде зависими от световните тенденции. От друга страна българският пазар е малък и консервативен и доста неща идват по-късно, със закъснение от 3-4 години.

Преди време в IT бизнеса концентрацията бе в големите машини, всичко беше в терминали. По-късно се прие, че това не е ефективно и дойде новата тенценция на персоналните компютри. Сега сякаш отново се връщаме към големите машини – говорим за облак, за Data центрове, за всякакви мобилни устройства и комуникации. Тоест новите неща всъщност са позабравените стари – разбира се, пречупени през новите технологични възможности.

Технологиите идват все по-близо до хората, навлизат навсякъде. Днес вече виждаме как 2-3 годишни деца усвояват уверено модерните технологии, играейки си с таблети и др.

Все повече компании мигрират към облачни технологии като това е предпоставка IT-частта да се изнесе като услуга. Въпросът за сигурността на данните винаги ще бъде актуален, но всъщност кога са по-сигурни те – когато са при вас и вие сте предприели мерки за защитата им, или ако се съхраняват от фирма, предлагаща за това специализирана услуга? Това е вярната посока, в която би следвало да се развиват технологиите, за да бъдат компаниите по-ефективни.

Друго, което според мен ще претърпи промяна, е прекалената привързаност на собствениците към фирмите. Доста разпространено в цял свят е управлението на компаниите да се възлага на професионални мениджъри. В България компаниите все още се свързват прекалено много с техните собственици и основатели. За да бъдат успешни и за да излязат на външни пазари, това трябва да се промени като се залага повече на професионални мениджъри.

За да издържат на натиска на пазара, компаниите е добре да мислят за някаква форма на обединение помежду си, с цел спестяване на разходи. Сега основната тенденция е на някакъв междуфирмен канибализъм, който в крайна сметка не води до добри резултати. Но все пак ние сме оптимисти и смятаме, че IT сектора ще бъде една от водещите индустрии във визитката на България.