Свързани ли са атентатите срещу Иван Доктора и Косьо Самоковеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242670 www.24chasa.bg
Трупът на Косьо Самоковеца, покрит с чаршаф, лежи на площад “Дам”.

Йоско от Сливен и Васил Дългия контактували с убиеца на Димитров

Конфликти с Иван Тодоров-Доктора, Сретен Йосич и босове от СИК са сред основните версии за убийството на Константин Димитров-Самоковеца. Нито една обаче не е доказана.

Иван Тодоров-Доктора е убит през февруари 2006 г.
Иван Тодоров-Доктора е убит през февруари 2006 г.

Разследването за покушението над обявения за контрабандист номер 1 по това време отдавна е прекратено и е в графата “студени досиета”. Присъда получи единствено стрелецът - холандеца Ервин Врекер.

Месец след убийството на Самоковеца в София се провежда мащабна операция на полицията.

Арестувани са всички

от бандата

на сливенеца Йосиф Йосифов-Йоско, познат дотогава като сводник. Холандската полиция е открила телефонния номер на дясната му ръка Васил Качиков-Дългия в апарата на Ервин Врекер. Оказва се, че двамата са контактували в часовете около убийството на Самоковеца. Йоско и Качиков днес са в затвора, но не заради убийството на Самоковеца. Първият уби двама души при катастрофа, докато се връщаше пиян от дискотека, а вторият - заради изнудване на роднини на проститутка, която работи в Холандия, и заплахи с убийство към брат ѝ.

“Дори Йоско и Качиков да имат пръст в убийството на Самоковеца, те са били само посредници и организатори. По това време Косьо е на много по-високо ниво от тях в престъпната йерархия. Така или иначе не се доказа участието им, освен че са контактували с Ервин Врекер”, казва запознат с разследването в България. Нито братът на Самоковеца Мартин, нито съпругата му Ангелина и родителите му са помогнали на разследващите с насоки за разплитане на престъплението.

Няколко месеца преди Самоковеца да бъде убит, името му е едно от най-спряганите в парламента. Той вече е оцелял в бомбен атентат на 31 май 2003 г.

Само 40 дни преди това - на 18 април 2003 г., бомба избухва в мерцедеса на друг сочен от служби, депутати и полицаи за контрабандист - Иван Тодоров-Доктора. Шофьорът му е разкъсан от взрива, но той оцелява. След атентата се появяват негови снимки с министри и депутати от НДСВ, които тогава са на власт. Избухва т.нар. яхтен скандал.

За връзка между

неуспешните атентати

срещу Самоковеца

и Доктора

се говори още тогава. Според данни на полицията взривното устройство в мерцедеса на Доктора е поставено, след като колата е вкарана от съдружника му Петър Петров-Амигоса в гаража на Мето Илиянски под НДК. Там е била заложена бомбата.

До 2003 г. Косьо Самоковеца и Мето Илиенски са най-влиятелните фигури във ВИС-2, които организират контрабандата на стоки през митниците. Съдбата на Илиенски е още по-мистериозна. Той изчезва на 28 ноември 2003 г., 10 дни преди убийството на Косьо. Най-масово разпространената версия е, че е убит от Георги Илиев като наказание за участие в покушението срещу кума му Румен Димитров-Нарциса. Остава обаче голяма вероятността изчезването му да е свързано с убийството на Самоковеца при конфликт с Доктора.

Съдбата на Доктора е същата като на Самоковеца. Той е убит през февруари 2006 г. в джипа си на малка уличка в столичния кв. “Лозенец”.

Без да се набива на очи, Доктора е сред най-мащабните международни контрабандисти на цигари още от средата на 90-те. В началото той работи заедно с Николай Николов-Паскал, нашумял преди година с нелегалната си дейност. Доктора живее в Лондон, където апартамент по-късно си купува и Самоковеца.

Според информация на МВР от това време стоката, която той контролира, минава транзит през България. Иван Тодоров се завръща за постоянно през 1999 г. По това време Косьо и Мето Илиенски са почти пълни господари на контрабандата в страната. Вече имат амбиции и за международна дейност, където Иван Доктора е много по-силен. Точно с овладяване на неговите канали се свързва и серията от покушения, разстрели и арести на контрабандисти през 2003 г. Говори се, че Самоковеца и Мето са го притискали да прекарват наркотици по неговите канали, през които се транспортират основно цигари.

И двамата обаче

имат силни

покровители

по това време

Косьо се смята за близък до висши полицаи. Години по-късно негови приближени дори твърдят, че е бил нещатен сътрудник на службата за сигурност към МВР. По време на дело за пране на пари, чийто изход той не доживя, Доктора твърдеше, че полицаи имат пръст в атентата срещу него. Същите, които са близки на Самоковеца. От своя страна Доктора има влиятелни приятели, но от политическата класа. По това време има и напрежение между служби и политици, косвено свързано със Самоковеца и Доктора. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември