Италия дава гратис стари замъци на млади хора, ако развиват туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247125 www.24chasa.bg

Предлагат 103 сгради в исторически и религиозни места

Стари и изоставени къщи, малки замъци, ферми, манастири, гари, бивши училища са на път да разцъфнат в ръцете на млади хора. Италианската държава обяви, че ще предостави гратис на концесия 103 сгради на фирми от хора до 40 години, които се заемат да ги реконструират и развият като туристически обекти.

Всички те се намират по маршрутите на пешеходни или колоездачни алеи, минаващи през исторически и религиозни места. Целта е по този начин да се даде тласък на т.нар. бавен туризъм, който се прави пеша.

Обектите са разположени по протежението на древни пътища.
Обектите са разположени по протежението на древни пътища.

Проектът беше лансиран от Агенцията за държавните имоти в сътрудничество с министерствата на инфраструктурата и на културата.

43 от имотите

са държавна

собственост,

50 принадлежат на различни местни компании, а 10 - на Националната пътна компания. Всички сгради се намират по протежението на античния път Апия и на Виа Франчиджена, наричана и Франкски път – по този древен път поклонниците навремето са минавали от Западна Европа към Рим.

Всички млади бизнесмени до 40 г., както и кооперативи, асоциации и фирми на млади хора, желаещи да развиват бавен туризъм, могат да кандидатстват за обектите. Те ще бъдат дадени на

концесия безплатно

за 9 г., които обаче

могат да се удължат

и с други 9 години. Бизнесмени до 50 г. пък могат да получат на безплатна концесия обекти, ако успеят да представят туристически проект с повишен потенциал за различните зони в Италия.

Селекционираните кандидати ще могат да превърнат обектите си след обновяване и реставриране в малки хотели, гостилници, центрове за услуги, места за отдих и развлечение. Помислено е и за любителите на спа туризма и занаятите – и те ще могат да превърнат сградите си в обекти с подобно предназначение.

Това обаче е само началото на проекта на италианската Агенция за държавни имоти. Предвижда се догодина да бъдат дадени на безплатна концесия и други 100 обекта, които през 2019 г. ще бъдат последвани от още 100. Министерството на културните ценности, както и туристически институции

ще отпуснат

3 млн. евро за

осигуряването

на обучение

за стартъп фирмите, които участват в проектите, и за подпомагането им през първите 2 години.

Въпреки че е далече от туризма за богати хора, т.нар. бавен или сладък туризъм (пеша или с велосипед) също генерира печалби за милиарди. Според изследване на консултантската фирма “Амброзети” през 2012 г. например

велосипедният

туризъм в Европа

е завъртял оборот

от 44 млрд. евро

Една четвърт от тези средства идват от велосипедния туризъм в Германия. В Италия провинция Тренто и нейните 400 км колоездачни писти означават 100 млн. евро печалби годишно за националния туризъм. Според изчисленията, ако се развие велосипедният туризъм от юг до север на Ботуша, може да му носи всяка година поне по 3,2 млрд. евро. Във възход е обаче и религиозният туризъм.

Всичко това обуславя и желанието на италианската държава да развие бавния туризъм. При него туристът

консумира всякакъв

вид услуги

и структури за доста по-продължително време, отколкото при богатия туризъм, където всичко е много по-бързо.

С настоящия проект на Агенцията за държавни имоти на практика на пазара в Италия ще бъдат показани и малки бижута на историята и архитектурата.

Много от малките замъци, които ще бъдат дадени гратис, са достойни да служат за декори във филми като “Хари Потър” или “Игра на тронове”.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.