EС въвежда идеята на Паси за свободен достъп до бърз Wi-Fi, предложена в "24 часа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250417 www.24chasa.bg
Статията на Соломон и Гергана Паси, с която бе лансирана идеята в "24 часа", 22 юни 2011 г.

ЕС одобри идеята за универсален достъп до WiFi на всички публични места в ЕС. Тази идея бе предложена от Соломон и Гергана Паси в "24 часа" още на 22 юни 2011 г.  в статията "ЕС - Wi-Fi рай!". Двамата изпратиха още тогава писмо до Европейската комисия.

Законодателите на Европейския съюз се съгласиха в понеделник да отделят 120 млн. евро за безплатна безжична интернет връзка до 2020 г. в 8000 общини в страни от съюза, в които няма покритие. 

Инициативата WiFi4EU ще бъде финансирана от сегашния 1 млрд. евро бюджет на ЕС. Градовете, които искат да получат средства ще трябва да кандидатстват на принципа първи поискал, първи получил.

"24 часа" от 22 юни 2011 г.

Схемата WiFi4EU ще бъде финансирана по балансиран от географска гледна точка начин, така че от високоскоростната връзка да могат да се възползват жители и посетители на хиляди местни общности в целия ЕС. WiFi4EU трябва да започне до края на 2017 г.

Европейската комисия иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет (Wi-Fi) за граждани и посетители на обществени места, като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи навсякъде в Европа чрез WiFi4EU, пише в съобщението от ЕК. Чрез WiFi4EU ще се подпомогне инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви плановете за WiFi4EU в реч през 2016 г., като заяви, че целта е да се снабди всяко европейско село и всеки град с безплатен безжичен интернет до 2020 г.

Това не е първата идея на Соломон и Гергана Паси, лансирана през "24 часа", която става реалност. На 29 май 2008 г. публикувахме статията на Гергана и Соломон Паси “ЕС, GSM и САЩ”, с която започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони. Тази идея бе подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент и стана реалност. През 2010 г. Гергана и Соломон Паси бяха отличени от “24 часа” за идеята за общото зарядно с приза “Достойните българи на годината”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.