Утре МС одобрява устройствения правилник на Министерството за председателство на Съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6250692 www.24chasa.bg
Лиляна Павлова СНИМКА: Фейсбук

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Лиляна Павлова съобщи по време на форум, че на утрешното заседание на кабинета се очаква да бъде одобрен устройствен правилник на ресорното министерство, като отбеляза, че с този акт се подчертава значимостта за страната на предстоящото й председателство. Националният център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС се трансформира в министерство. Министърът коментира това по време на конференцията на тема "10 години България в ЕС - ползи и предизвикателства. Приносът в сътрудничеството със страните от ЦЕФТА" в БТПП.

Целта на председателството на Съвета на ЕС не е просто домакинството като на спортно състезание, то е значимо за страната с оглед на важната роля, която поема, да бъде добрия балансьор в сложните времена в Европа и на Балканите, изтъкна министър Павлова.

Тя напомни, че формално от 1 юли влизаме в триото на председателството и информира, че във връзка с това утре по нейна покана пристигат партньорите от Естония и Австрия, като страната ни ще домакинства окончателната среща на триото, след дебат на която се очаква да бъдат приети приоритетите на триото за председателството. На 20 юни предстои заседание на Съвета по общи въпроси, където формално ще бъдат приети приоритетите, а на 23 юни тримата премиери ще ги подишат, допълни министър Павлова.

Тя информира също, че утре у нас пристига за първи път Йепе Транхолм-Микелсен, генерален секретар на Генералния секретариат на Съвета на ЕС, като се предвижда провеждането на първото от двете обучения и брифинги за премиера и за министрите.