Защо грабежът на сем. Анчови разплаква и днес Цветанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6256294 www.24chasa.bg
Веско Анчов излиза от Софийския военен съд минути след като магистратите са оправдали всички за грабежа и гаврите срещу семейството му. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Историята на фамилията от Чепинци, която близо 20 г. чака правосъдие за изнасилените си две дъщери, и реакцията на един сайт, който пише само на един тон за правосъдието - добро или нищо за съдия Мирослава Тодорова

“В България няма правосъдие!” Думите са произнесени от търговеца на коли Веско Анчов и съпругата му Марина на 7 март 2012 г.

Минути преди това двамата са чули как

Софийският

военен съд е

оправдал 6-има

за жесток

грабеж, при

който са

изнасилени

двете им

дъщери

Задигнати са и пари и вещи за общо 90 150 деноминирани лева.

Делото се е влачило 12 г. по съдебните инстанции, а семейството е било нападнато на 31 януари 1998 г. в дома си в софийското село Чепинци.

Докато излизат от съдебната зала, Марина ридае. Мъжът ѝ се спира за коментар пред медиите.

“В тази държава на никого не се сърдим. Можете да се сърдите вие, защото това може да се случи на всеки. Не ми е тежко, радостно ми е, че в тази държава бандитите не са осъдени и няма и да бъдат осъдени”, омерзен е тогава бащата.

Всъщност 4 г. по-късно до присъди по процеса се стига. На 18 април 2016 г. Върховният касационен съд дава по 10 г. затвор на бившия полицай Димчо Димов, Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев.

Те обаче са оправдани за изнасилването на двете дъщери на семейството. Нещо повече - магистратите заявяват в решението си, че

ако не е било

безкрайното

проточване на

делото, то

присъдите са

щели да бъдат

от по 20 г.

В крайна сметка единствено Димов и Маринов попадат зад решетките, а четиримата им авери успяват да се укрият от правосъдието. Соченият за изнасилвач на двете момичета е убит още през 2005 г.

Заради трагичната история на семейството във вторник бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се разплака в ефира на Нова телевизия.

Медиите научиха за случая именно от него преди 5 години. Тогава той разказа как

процесът се е

точил 3 години и

са минали 25

заседания, преди

съдия Мирослава

Тодорова да го

върне на

военната

прокуратура

Поводът - едва тогава тя научила, че по време на грабежа Димчо Димов е бил полицай, а по това време цивилен съд няма право да гледа дела срещу униформени.

Тв водещите попитаха онзи ден Цветан Цветанов дали ще иска съдът да задължи бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова да поеме разходите му за адвокат по делото му за клевета, заведено от нея през 2012 г., което бе спечелено от него.

“...Искам да се срещнете с това семейство, защото те няма да влязат в ефир 20 години след престъплението, извършено срещу тях...

Защо никой не

застана срещу

тези хора да им

каже за това,

което се случва с

тяхната съдба”,

попита Цветанов,

видимо разчувстван.

Един сайт, който пише само на един тон за съдебната реформа и само добри неща за съдия Мирослава Тодорова, обвини в манипулация на тв зрителите бившия вътрешен министър.

“24 часа” ще ви разкаже тази история, без да поемаме тежката отговорност да казваме кой е добрият и кой - лошият в българското правосъдие. Разказваме за жертвите на това правосъдие.

Във фаталната вечер Веско и 16-годишната му дъщеря са си у дома. Двамата са в кухнята и гледат телевизия, а Марина и по-малкото им дете - момиче на 11 г., са на пазар.

Минути преди 19 часа в къщата в с. Чепинци нахлуват 7 мъже. Анчов не ги познава, а около 2 години по-късно затворник ще разкаже на разследващите кои са те. От показанията му се разбира, че бандитите са бившият шофьор на ромския бос Христо Върбанов-Папата - Борис Маринов, Димитър Николов-Бомбата, Божидар Методиев-Лудия, полицаят Димчо Димов, Цветко Ненов, Петър Стоянов и разстреляният на 11 май 2005 г. Ивайло Рангелов-Джинката.

Първият, влязъл в кухнята, е висок около 175-180 см, носи маска с прорези за очите. През тях се виждат гъстите му и сключени вежди. На описанието, дадено от Анчов след грабежа, отговаря Петър Стоянов. Мъжът е нахълтал с пистолет, а зад него е Ненов. Двамата блъскат вратата и влизат в кухнята. Зад тях крачи Джинката с нахлупена до очите бейзболна шапка.

“Къде са парите”,

крещят тримата,

след като

Стоянов удря с

пистолета си

Анчов и го

поваля на

земята

За да се сдобият с информацията, Маринов 2 пъти ръга шокирания мъж - в лявото бедро и седалището.

Дъщеря му е просната по очи и накарана да легне на пода. Бандитите завличат Анчов в мазето, бият го и крещят, че ще изнасилят 16-годишното момиче. След удар с буркан по главата от Маринов бащата губи съзнание. Борис се качва на горния етаж и с още един от мъжете завлича дъщерята в друга стая. Той държи момичето, но излиза преди изнасилването.

Лицето ѝ е

захлупено с

дюшек, а

половият акт

трае около 5

минути

Докато насилниците вършеят из дома, Марина Анчова и 11-годишната ѝ дъщеря се прибират. Влизат в антрето и са посрещнати от Петър Стоянов, Джинката и Митко Бомбата. Карат ги да легнат на пода, а след минути Марина е хваната през шията, бандит стиска двете ѝ ръце зад гърба и я води в спалнята на втория етаж.

Накарана е да легне, а в стаята при нея остава само Димов. Пита я къде са парите, оръжието и наркотиците. Заканва се, че ако не му каже, ще я изнасили. Марина отговаря, че вече са намерили парите на семейството, което няма дрога и оръжия.

Идва и друг бандит,

който сваля

бижутата ѝ –

златен синджир и

два пръстена, и я

кара да се

съблече гола до

кръста

Нападателите вземат от гардероба булчински воал, завръзват я и я свалят в котелното, където я заключват.

Докато няколко души обират Марина, Джинката се гаври с 11-годишното момиченце. Изнасилва го в детската стая на загасена лампа. Прекъснат е от Димчо, който включва светлините. Детето вижда лицето на насилника - мургав, с леко набола брада.

2 години семейството не знае кои са го обрали и са се гаврили брутално с него. Делото е срещу неизвестен извършител. През 2000 г. обаче затворникът Ангел Велков разказва на полицаи от столичното 6-о РПУ за грабежа. В началото те дори не знаят за кой случай става дума.

След като навързват нещата, затворникът става анонимен свидетел 001. Пред съда обаче се отмята от показанията си и сам разкрива самоличността си.

Делото тръгва през 2003 г. в Софийския градски съд. Година по-късно го поема съдия Мирослава Тодорова. В деня, в който разбира, че по време на грабежа Димов е бил полицай, праща делото на военните съдии, както повелява по това време законът.

Годината е

2006-а, а

медиите разбират

за делото 6

години по-късно

при изказването

на Цветанов

през февруари

Процесът още е на първа инстанция във Военния съд, който след месец ще оправдае всички. Военноапелативният съд потвърждава присъдите. ВКС обаче връща делото. 6-имата мъже пак са оправдани, преди ВКС да ги оневини за изнасилването, но да ги осъди за грабежа през април м.г. Заради забавянето при разследването Димов се измъква от обвинението в помагачество в изнасилване - изтекла е давността. Джинката е убит още през 2005 година и не дочаква присъда за сексуалните гаври.

В затвора са само Димов и Маринов.

Дали изходът от делото е удовлетворил семейство Анчови, е трудно да се каже. Те не са се появявали публично, а и едва ли биха били доволни, че няма осъден за сексуалните гаври. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени