БАН: Интернет влияе върху облика на съвременния български език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6257748 www.24chasa.bg
Интернет влияе върху облика на съвременния български език. Снимка: Pixabay

“Когато говорим за факторите, които влияят върху облика на съвременния български език, на първо място трябва да поставим променената среда, в която използваме българския език, а именно – интернет – това е среда, която предразполага към много по-бърза комуникация, в която често разликата между писмена и устна реч се губи в съзнанието на използващите езика, от което следват и много от грешките, допускани от тях“. Това каза  гл. ас. д-р Цветана Димитрова от Института за български език към БАН за промяната на българския език през последните години, цитирана от “Фокус“.

„Този процес не е нов, нито грешките, които те допускат, са нови или са повече като тип грешки от преди – в променената среда обаче те се открояват, тъй като текстовете са повече, а оттам и забелязваните от нас грешки са повече“, обясни тя. „Най-големи промени – и това е очаквано – се наблюдават в лексикалния състав на езика, тъй като това е и най-динамичната и бързо променяща се част от езиковата система“, посочи Цветана Димитрова. По думите й непрекъснато в езика навлизат нови думи – заети от различни чужди езици, а други думи отпадат – както навлизат в нашия живот и обектите и явленията, които тези думи назовават. „Някои от навлизащите думи от други езици са подходящи, докато за други вече има съответните думи в българския език, които при това вече се използват“, каза още гл. ас. д-р Димитрова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.