Дронове казват кога да се тори и полива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6264639 www.24chasa.bg
СТЕЛИЯН ДИМИТРОВ

Дронове могат да събират данни за земеделските площи чрез мулниспектрални камери. Така бързо и евтино се получава информация за управлението на агроцикъла - кога да се сее, тори, жъне и пр.

"Днес вече дроновете са бум в технологията. Камерите заснемат информация за състоянието на растителната покривка и чрез формули се проследява състоянието ѝ и се дава препоръка за торене, поливане и т.н. В крайна сметка получаваме информация за жизнения цикъл на растенията, а разделителната способност е до няколко сантиметра. Така получаваме информация колко са жизнени растенията. А в крайна сметка се получават по-високи добиви и се намаляват разходите за торове."

Това обясни доц. д-р Стелиян Димитров от "Географика". Той  представи как нивите могат да бъдат обследвани с дронове и това може да е успешно за фермерите. Компанията е една от големите компании в областта на геопространствените технологии по време на форума "Новите технологии в земеделието", организирана от "24 часа", ".БГ/Иноватор" и "Български фермер" със спонсорството на BASF, DHL, "Метро" и "Географика".

Технологията позволява много широк спектър от анализи, каза Димитров. В България засега малко изоставаме от тази технология, а в други страни вече се е формирал цял сектор, каза Димитров.