Наглият швед - общ работник и пияница, ритнатата - висшистка, допълваща пенсия (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6268303 www.24chasa.bg
Шведът Ралф Георг Сундберг

Чужденецът се наливал цял ден с вино, бира и уиски

Твърди, че не помнел как е срещнал жената

“Когато изгледах клипа и видях отстрани себе си как шведът ме рита и падам, се уплаших още повече. Изглежда много страшно.

В шок съм,

не знам как

ще се оправя

психически

Физическата болка вече отшумя, но не и психическата. Онзи швед беше голям, охранен, изрита ме като като футболна топка. Паднах, загубила съм съзнание, не помня нищо. Колеги са ме намерили и са ме сложили на един фотьойл. Към 23,30 ч ме откараха с линейка в бургаската болница.”

Това разказа пред “24 часа” камериерката Деяна Петкова.

На 3 юни вечерта тя бе брутално изритана в главата без никаква причина от 53-годишния шведски турист Ралф Георг Сундберг.

Инцидентът стана в хотел “Марвел” в Слънчев бряг минути след пристигането на шведа на почивка. 

Запис на охранителна камера, който стана достояние и на световните медии, разкри зверството на чужденеца. От видеото се вижда как едрият мъж бута куфара си по коридора, в който чисти камериерката. Шведът спира до нея, привежда се и с всичка сила я рита в главата. 53-годишният Ралф Георг Сундберг

пристига в

Слънчев бряг

заедно с брат

си, който също

се държал

агресивно,

разкриват от курорта.

Ралф бил видимо пиян. По време на разследването е установено, че той се е наливал с алкохол през дългото си пътуване към България. Мъжът живеел в отдалечена от летище провинция.

Адресната му регистрация е в град Бисгордън, установи репортерска проверка. Оттам Ралф и брат му хванали влак, в който пили вино. Пътували с часове до летището, от което излетели към България.

В самолета пили бира и уиски, а щом кацнали на българска земя, наели такси. В него също се наливали с алкохол, който извадили от личния си багаж. Ралф и брат му пристигнали в Слънчев бряг като индивидуални туристи.

53-годишният швед, който все още е в ареста, е със средно образование. Работел във фабрика за млечни продукти като общ работник.

Пред разследващите говорил объркано, твърдял, че не помни нищо от инцидента. Шведът дори не помнел, че е срещнал камериерката. На няколко пъти казал пред полицаите и прокурорите, че съжалява за стореното.

“На мен той

не е дошъл

да се извини.

Не очаквам

нищо добро

от него”, каза битата камериерка. Тя обмисля да заведе паричен иск срещу шведа.

“Вероятно искът ще е символичен, но като знак на протест, че не може чужденци да се държат така с нас”, казва Деяна Петкова. Тя е с висше икономическо образование, но от няколко години не работи по специалността си. 

Хваща се на сезонна работа в Слънчев бряг за втора година. С нея в Слънчев бряг работи и по-малката ѝ дъщеря, а голямата живее във Виена.

Миналото лято Деяна работела в друг хотел, но сега условията в “Марвел” ѝ допаднали повече. Жената е изключително благодарна на колегите и управата на хотела, които ѝ се притекли на помощ.

Не е взела болнични след инцидента. От “Марвел” отказаха коментар за случая.

Хотелиери обаче са възмутени от безобразния инцидент, който потресе не само България, но излезе и извън пределите на страната ни.

“Приемам го по-скоро като единичен случай, не бих казал, че има нарастваща агресия от страна на чуждите туристи. Но инцидентът е изключително грозен и брутален.

Всички чужденци

са длъжни да

спазват законите

на България

В противен случай правят лоша реклама на родината си. Аз като мъж считам, че най-малкото, което е можел да направи шведът, е да се извини на жената”, заяви хотелиерът Владимир Кисьов.

След като на 4 юни ударената камериерка подава жалба в полицията, Ралф е издирен и задържан за срок до 24 часа с полицейско разпореждане. По случая е образувано бързо полицейско производство - първоначално за нанасяне на средна телесна повреда.

След изтичането на този срок обаче чужденецът е освободен, тъй като от съдебномедицинската експертиза става ясно, че на пострадалата е нанесена лека телесна повреда. Обвинението се преквалифицира в по-леко: нанасяне на лека телесна повреда при хулигански подбуди, за което законът предвижда до 3 г. затвор.

Едва след разпространението на скандалното видео шведът е прибран отново в ареста.

“Повдигнатото обвинение е такова, тъй като съдебномедицинската експертиза е установила леко телесно увреждане по смисъла на юридическите норми. А

хулиганският

мотив е налице

- достатъчно се възмути цялата общественост”, коментира районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова, която е наблюдаващ прокурор по делото.

Тя допълни, че ще бъде поискана експертиза, която по специална методика ще изчисли какви са били промилите алкохол в кръвта на шведа при извършване на престъплението. При първоначалния му арест той е отказал да даде кръвна проба.

Според разследващи вероятността чужденецът да е употребил и наркотични вещества е малка, но е назначена и такава експертиза.

“Очакваме становище дали делото ще продължи по реда на бързото производство, или ще премине по общия ред. Със сигурност ще заведем иск за обезщетение за нанасяне на неимуществени и имуществени вреди. Възможно е и да оспорим съдебномедицинската експертиза, която констатира лека телесна повреда, и да поискаме тройна съдебномедицинска експертиза”, коментира пред “24 часа” адвокатът на битата камериерка Станко Кралев.

Дали 53-годишният Ралф Сундберг ще остане в ареста, ще се реши в четвъртък, когато в районния съд в Несебър ще се гледа делото за мярката за задържане на чужденеца.

Благой Рагин: Скандинавците могат да решат да ни бойкотират

Скандинавските туристи, които са по-горди, могат да решат да бойкотират страната заради ареста на сънародника им, изритал камериерка в главата. Такива притеснения изрази шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пред Нова тв. 

“Преди 5 г. имаше подобен инцидент на един бар - сбиване и убийство”, припомни Рагин и каза, че след това потокът на хора от Северна Европа спрял за 5 г.

По думите на Рагин професията може да бъде рискова и никой не може да гарантира, че това няма да се случи пак, защото такива инциденти има в цял свят. “Клиентите са 17 типа и според нашите правила те винаги трябва да бъдат посрещани с усмивка”, поясни Рагин. Той изрази надежда, че когато България влезе в еврозоната, стандартът ни ще се повиши и тогава ще започнем да приемаме туристи от по-високо ниво.

“Тази година в туризма ни ще се влеят 250 млн. евро от скандинавските туристи, и то само от пакетите”, заяви Рагин.

Хотелиерът допълни, че се очаква рекордна посещаемост тази година и туризмът у нас върви по пътя на испанските курорти.