Борба за надпартийност при русофилите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6272787 www.24chasa.bg
Николай Малинов и президента Румен Радев обсъждат отношенията на България и Русия.

Организацията се отваря към хора с  различни политически пристрастия, обединени
от любов към Русия

Какво обединява Георг Спартански, избран за кмет на Плевен от Реформаторския блок, депутата от БСП Петър Кънев, зам.-председателя на “Атака” проф. Станислав Станилов, народния представител от ГЕРБ Николай Мелемов и много други политически противници?

Всички те са членове на Националния съвет на Национално движение “Русофили”, което е най-голямата неправителствена организация с над 37 хил. членове. Естествено, тези от БСП са най-много. Но политическите различия не са проблем русофилите от целия спектър да работят заедно по 7 направления на организацията.

Точно преди 2 г. председателят на русофилите

Николай Малинов

напусна БСП след

27 г. в партията

Това обаче не му пречи да работи заедно с другарите си за каузата на неправителствената организация. Според тях той е човекът, който е развил в пъти дейността и я отваря към все по-широк кръг от обществото.

В последните години централното ръководство и членовете участват в отбелязването на дати от календара на българо-руските исторически връзки, организира международни и национални детски творчески конкурси, фестивали на руската поезия и танци, откриване на паметници, превод на книги, концерти. Продължава годишният събор на яз. “Копринка” край Казанлък. Кметицата на града Галина Стоянова също е русофил и член на Националния съвет на организацията.

“Член съм на

ГЕРБ, избрана

съм за кмет от

партията и съм

русофил

Нашите проекти с Националното движение се получават в последните години заради активната работа на председателя Николай Малинов. Под негово ръководство НД “Русофили” е в изключителен подем. Местната организация в Казанлък е сред най-дейните. В четвъртък приехме решение да поканим при нас всички общински съветници. Те са 37 от 7 различни партии. Надпартийността на тази организация е най-специфичното, което се наложи от г-н Малинов. Убедена съм, че това е най-силната страна на сдружението”, каза Галина Стоянова пред “24 часа”.

Редовен участник на събора на русофилите край Казанлък е и членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната група на партията Красимир Велчев, въпреки че не е член на НД “Русофили”. За третия си мандат в Народното събрание той ще бъде председател на групата за приятелство България - Русия.

“Бил съм в Русия и чувствам любов като българин. Как да не харесвам тази страна? Русофил и комунист са две различни неща. Ходя на яз. “Копринка” и общувам с всички хора независимо от политическите им пристрастия”, заяви Красимир Велчев.

Освен хора от различни политически партии в Националния съвет на “Русофили” има и членове на Св. синод на Българската православна църква. Това са митрополитите Григорий и Галактион.

Въпреки че не е член на движението, Ловчанският владика Гавриил също е известен с любовта си към Русия. Той беше поканен на честванията по повод 140-годишнината от Руско-турската освободителна война.

“Обичам Русия, защото е православна, защото е освободила България. Русия има много светци, които българската православна църква почита, много духовници са ни помагали. Членове на националното движение “Русофили” са ми казвали, че там има хора с всякаква политическа принадлежнвост, и така трябва да бъде”, каза митрополит Гавриил.

За отваряне към всички политически партии се обявява и един от учредителите на НД “Русофили” - Васил Стоянов. Той е работил в ДКМС, член е на БСП и до днес, активно участва в предизборните щабове на партията. Сред учредителите е и на клуб “Единство” в партията, основан от Иван Абаджиев. 

“Има погрешно схващане, че щом си русофил, значи си против Европа. Няма такова нещо! Винаги сме били категорично за членство на България в ЕС. Ние сме силно патриотична организация, която иска разширяване на връзките с Русия. Много добре се разбираме с реформатори, патриоти и всички, които са членове на “Русофили”. Бях с Найден Зеленогорски и Георг Спартански на честването на 800-ата годишнина от обявяването на Москва за столица. Дотогава не ги познавах. Сега Георг Спартански е член на нашето национално ръководство”, обясни Васил Стоянов. За него е положително, че напоследък наши министри участват на големи форуми в Русия.

Васил Стоянов е председател на първото събрание на НД “Русофили”. Спомня си, че първите години са били трудни. Идеята за организацията е от 2000 г., учредена е през 2003-а - време, когато антируските настроения са в пика си.

В началото се записват 200 души. Повечето са работили и учили в Съветския съюз, активни членове на ДКМС, какъвто е почетният председател Енчо Москов. Васил Стоянов не пропуска да отбележи, че под ръководството на Николай Малинов русофилите са в невероятен подем, въпреки, че вече не са съпартийци в БСП. 

“Той увеличи дейността 3 пъти. Изключително енергичен и мъдър млад човек. Лоша дума не е казал за БСП, въпреки че напусна. Но това няма нищо общо с работата ни в организацията, която се отваря към все повече хора”, каза Васил Стоянов. Той не крие, че

в движението

има и недоволни

от ръководството, но не може да си обясни защо. Няколко от тях дори са написали писмо до членовете на Националния съвет, които се събират в събота. Една от критиките е недомислената среща на ръководството на русофилите с ръководството на ГЕРБ преди изборите, въпреки че повечето от критиците днес са присъствали там.

Следвайки стратегията за надпартийност, ръководството на “Русофили” се срещна с повечето партии преди изборите.

Срещата с Бойко

Борисов обаче

беше в

предизборния

щаб на ГЕРБ,

а останалите - с патриоти, АБВ, ВМРО, “Воля” и други - на неутрали терени. В отговор до недоволните Изпълнителното бюро дори отчита като грешка срещата в партийната централа. В същата позиция признава и за неуспех - неосъществена среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, и то не по вина на “Русофили”. От ръководството на движението потвърждават готовността на организацията за работа с всички политическите партии. 

Според членове на движението в БСП има ревност, че Николай Малинов е засилил дейността му, а малцината недоволни са повлияни от червената централа за критичното си писмо.

Пенчо Зулчев: Ако има охладняване на БСП към председателя, то е

заради контактите му с Решетников

"70% от нашите членове са безпартийни, а голяма част от останалите 30% принадлежат към левите партии. Работим за привличане на хора и от други партии, въпреки че след срещата ни с ГЕРБ преди изборите имаше възражения на някои областни организации. Единствено от ДПС нямаме членове, но от една страна, това е и наш пропуск. Водихме разговори с младежката им организация. Иначе русофилите не се делим на партии, когато сме заедно", казва организационният секретар на Национално движение "Русофили" Пенчо Зулчев. Той е категоричен, че никога не са били пета колона на Русия и са подкрепяли членството на България в ЕС.

"Някои от нашите членове харесват царска Русия, други съветска Русия, трети Русия на Путин. Но ни обединява любовта към този народ", казва Зулчев. Той също е присъствал на срещите с партиите преди президентските и парламентарните избори. Той е един от русофилите, подписали писмо до Националния съвет, в което се предлага ръководството да е с няколко съпредседатели.

"От БСП ни казаха, че имат натоварена програма и не се видяхме. Това не беше добре. Някои мислят, че е заради срещата с ГЕРБ, други - заради охладняване на червената партия към председателя Николай Малинов. Но то беше по-скоро покрай Решетников и тезите му. Двамата имат отлични контакти. Според мен Решетников се заигра с неща, които не са му работа. Това не е добре и за Русия. Но русофилията не е председателят на организацията, а хилядите активисти", казва Пенчо Зулчев.