Букурещки медии: Очакват се промени в румънското правителство или пълна смяна на кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275891 www.24chasa.bg
През следващите дни ще се вземе решение за евентуални промени в правителството на Румъния и не е изключена промяна "анблок", начело с премиера Сорин Гриндяну. Снимка: Pixabay

През следващите дни ще се вземе решение за евентуални промени в правителството на Румъния и не е изключена промяна "анблок", начело с премиера Сорин Гриндяну. Това съобщава днес румънският вестник "Гъндул", като се позовава на лидера на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, цитирани от БТА.

Напрежението в СДП нараства, посочва "Гъндул". Премиерът Сорин Гриндяну написа във Фейсбук, че Румъния има нужда от стабилност, а не от политическа криза, каквато може да предизвикат едни промени в правителството, а лидерът на СДП Ливиу Драгня отговори, че стабилността не зависи от един-единствен човек. "Аз не бутам никого от лодката, но когато се намираш в лодка, трябва да внимаваш да не се клатиш твърде силно, за да не паднеш от нея", коментира лидерът на социалдемократите.

Ливиу Драгня обяви, че анализът на дейността на правителството е готов и е констатирано, че много мерки от правителствената програма не са били приложени. Той посочи, че днес ще бъдат изготвени заключенията за работата на министрите и вероятно ще започнат и срещите с тях, съобщава агенция Аджерпрес.

В. "Гъндул" цитира Драгня да казва, че през следващите дни ще се вземе решение относно евентуални промени в правителството и не е изключена промяна "анблок" начело с Гриндяну. "Не искам да стигаме до това решение. Но ако стигнем до този извод, ще направим и това, но не бих искал", каза Драгня.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря, която е влиятелен член на СДП, разказа в събота пред телевизия Ромъния, че премиерът Сорин Гриндяну не е участвал от няколко месеца в заседанията на партията и че отношенията между него и лидера на СДП Ливиу Драгня са "охладнели", пише още "Гъндул". Фиря описа сценарий за цялостна промяна на правителството Гриндяну, съгласно който сегашното парламентарно мнозинство ще представи на президента нов кандидат за премиер, който би могъл да бъде жена от сегашното правителството или от парламента.

Фиря каза още, че е предала на лидера на СДП своето недоволство и проблемите, които среща като кмет в отношенията с правителството. Тя изброи пет сфери: транспорт, отбрана, води и гори, енергетика и култура.

Запитана дали й е бил предложен премиерският пост, кметицата на Букурещ отрече и допълни, че не би приела, защото тя и лидерът на СДП искат да доведат до успешен край кметския мандат в столицата. Фиря изрази желание обаче премиерът да бъде жена и каза, че има голяма вяра в способностите на жените за работа, в тяхната лоялност, в способността им да се организират и в прагматизма им.

Докато лидерът на СДП решава съдбата на правителството, премиерът Сорин Гриндяну тази седмица има планирани срещи с четирима премиери и един държавен глава, съобщава "Гъндул". Днес Гриндяну е на официално посещение в Хърватия, където ще има срещи с президента Колинда Грабар Китарович, с премиера Андрей Пленкович и с председателя на парламента Гордан Яндрокович. Във вторник румънският премиер има планирана среща с колегата си от Финландия Юха Сипиле, а в сряда ще участва в заседание на Националния съвет за подготовка на румънското председателство на ЕС. В четвъртък Гриндяну ще се срещне с премиера на провинция Саксония Станислав Тилих, а в петък - с премиера на Люксембург Ксавие Бетел.