Българска фирма може да спасява 5 млн. живота годишно в Европа (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277241 www.24chasa.bg
Всички участници в "Големите малки"

Доставчик на снегоходки за английската армия победи в „Големите малки“

10 иновативни компании бяха отличени в третото издание на кампанията „Големите малки“ на „24 часа“. Партньорите в нея са София Тех парк, КРИБ, Министерство на икономиката, Изпълнителна агенция за подпомагане на малки и средни предприятия (ИАПМСП), Пощенска банка, Мтел, DHL Express България, All Channels.

Тази година в конкурса се включиха 96 фирми, което е много повече от предните две издания, подчерта търговският директор на „Медийна група България“ Иван Михалев.

Тази година освен с големия брой участници, журито бе затруднено да отсее и сред наистина огромния брой интересни проекти. За съжаление много иновативни компании като примерно производителя на сонди за зърно „Прима Димов“ не получиха награди.

Водещите критерии в конкурса за стартъпи са устойчивост на бизнеса, иновативност и социален принос. Наградата за победителите пък е реклама на стойност 10 000 лв. в „24 часа“ и „24 часа онлайн“, така че те да станат още по-успешни. Всеки един от участниците в конкурса пък получи 50% отстъпка за реклама в изданията на „24 часа“.

Димитър Шумаров, главен финансов директор и изпълнителен директор на Пощенска банка връчи наградата на иновативната ферма “Под Балкана. Ферма “Под Балкана” е малка семейна ферма от Карлово, която произвежда екологично чисти сирене и мляко от редки породи животни като Каракачанска овца и биволи Българска Мурра. Животните се отглеждат свободно в подножието на Балкана. Собствениците й мечтаят да превърнат семейната ферма в дестинация за “млечен” туризъм.

„Искам да благодаря за приза от името на цялото ни семейство. Много сме щастливи, че това, което правим се вижда и оценява, в това сме най-добрите“, каза Агора Кулова, която получи наградата от името на семейството.

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в Мтел, които са партньори на конкурса от самото му създаване връчи наградата на пловдивската фирма “Релена-92”. Компанията се специализира в създаване на персонализирани книги по индивидуална поръчка в единични бройки. Книгите са уникални, защото в тях детето е главният герой, звездата на историята. По този начин помагат на родителите, които искат да покажат на своите деца колко ги обичат - по красив и интересен начин.

„Поздравления на всички участници. Аз бяха участник в журито и с огромно удоволствие четох всички проекти. Преди време много исках да направя индивидуален подарък на дете, сега това вече съществува на български. Нека един ден станете следващия Амазон“, обърна се към представителите на фирмата Илияна Захариева.

„Благодаря на журито, че ни отличихте. Радваме се, че това което правим е заинтересувало хората“, каза Хари Стратиев от „Релена-92“.

Румен Иванов, изпълнителен директор на DHL Express България пък отличи фирма “Органик БГ” ООД. Тази семейна компания от монтанското село Долно Белотинци е специализирана в производството на био оцет, включително първа в света разработва оцет от годжи бери. За тази иновация са получили първа награда "Иновативен продукт" на Международния панаир Пловдив.

„Благодаря за доверието, това означава отговорност за нас. Пътят ни е правилен, ние сме малки с големи мечти“, каза Лидия Заркова от „Органик БГ“.

DHL Express България връчи и три специални награди по една безплатна пратка месечно на фирми, които изнасят продукцията си извън страната. Отличени бяха "ФАЙНДИ" ООД (за малък бизнес, който реализира своите продукти или услуги в развитите пазари като ЕС и САЩ), "УЕЛДРИНКС" ООД и "СМОЛ ФУТ" ООД.

„За нас е огромна привилегия да партнираме в организацията на конкурса. Когато избирахме трите компании за специалните награди, бяхме впечатлени от тази рядка комбинация от дръзновение да се печелят пазари и креативност. Оттук нататък ние ще бъде до вас“, обърна се към победителите Румен Иванов от DHL.

Мариета Захариева, председател на Изпълнителната агенция за подпомагане на малки и средни предприятия пък връчи наградата на BETAHAUS | SOFIA - първото споделено работно пространство в България. Съществува от 2012 г. и вече е успяло да се утвърди като място за предприемачество и иновации в България и региона. Фирмата е основоположник на споделената икономика у нас. Като пионер на коуъркинга създава революция, която вече има много последователи. За 5 години е удвоила пространството си - вече е дом на много стартъп компании, предприемачи, фриленсъри и иноватори от други сектори. Правят и събития за иновации и предприемачество.

Биляна Гаджева и Гергана Джевелиева получиха наградата от името на BETAHAUS.

„Благодаря, че сме партньори, защото в България се изисква много смелост да се прави бизнес“, обърна се към тях Мариета Захариева.

Евгений Иванов от КРИБ пък отличи TaxiME. Това е един от най-успешните български стартъп проекти, започнал с основната мисия да подобри качеството на такси услугата в града. Те са български аналог на Uber - онлайн платформата за таксита, който направи голям фурор в света. TaxiMe успешно свързва вече над 220 000 клиенти с повече от 3000 подбрани шофьори чрез мобилното приложение за Android и iOS - TaxiMe.

Христо Чернев и Жоржета Симеонова от TaxiMe обаче не успяха да дойдат за церемонията и тяхната награда бе приета от Иван Михалев.

„Това че няма представител означава, че няма нищо нагласено в конкурса. Аз ползвам приложението и действително те са българския Uber“, каза Евгений Иванов.

„Дигитал нетлорк“ ООД пък бе наградена от изпълнителния директор на София техпарк Асен Ненчев. Фирмата се занимава с управление на модерните напоследък "пъзел стаи". Създатели са на единствения в света софтуер за управление на “пъзел стаи” от разстояние, който пести разходи за персонал и време. Могат да създадат "пъзел стая" - пълен сценарий, тема и загадки за 48 часа.

„Радвам се, че две от компаниите в състезанието се помещават в нашия инкубатор. Тук имаме добре изградена инфраструктура, оборудван е високотехнологичен лабораторен комплекс. Тук се събират науката, бизнесът и образованието, добре дошли сте и вие“, каза шефът на техпарка Асен Ненчев.

Калин Костов от „Дигитал нетлорк“ получи наградата. „Ние вярваме, че можем да порастнем. „Менталист“ е нашето търговско име и създадохме компанията с идеята да сме малък бизнес и ръстът, който имаме ни плаши вече“, каза той и се обърна към шефа на техпарка със запитване дали може да преместят офиса си в него. „Центърът ни е в ЦУМ, сграда, която не е известна с добро в последно време, но искам да ви поканя да поиграете“, каза още Костов и даде ваучери на всички гости на церемонията.

Димитър Димитров от "Медийна група България", издател на "24 часа", даде наградата „Големите малки“ на БИОСТАЙЛ ООД. Тази пловдивска компания е основана след здравословен проблем, който подтиква основателите й да експериментират в биопродуктите. Постепенно си изработват сами машини и започват да произвеждат първите био пълнозърнести сладки и пръчици. Сега асортиментът им е значително нараснал, като продуктите им се продават и в чужбина. Имат международна награда за един от последните си продукти. Техните “сурови хапки” са получили награда за "най-добър продукт" на био изложение в Лондон.

Димитър и Евгения Стаменови получиха наградата. „Искам да благодаря на журито. Тази награда е важна за нас и ни мотивира да продължим да се развиваме“, каза Евгения Стаменова.

Последните три награди бяха за компаниите, получили най-много точки от журито на „Големите малки“.

Главният редактор на „24 часа“ Борисла Зюмбюлев връчи отличието на ДРИЙМС КЪМПАНИ ООД, последното предприятие в България, което произвежда родопски одеала и други традиционни продукти от вълна като губери и халища. Тяхната цел е не само да спасят, но и да популяризират българската текстилна традиция - както в страната, така и в чужбина. За да го постигнат, са адаптирали производството си към търсенето на клиентите по цял свят. Един от основните им клиенти е ИКЕА, за които изработват одеала от мериносова вълна и жакардови вълнени килими.

„Искам да благодаря на екипа на фирмата, защото без тях и тяхната работа сме нищо. Това е признание и към хората, които работят на текстилни машини, а тези хора са все по-трудни за намиране“, обърна се Иван Френкев от „Дриймс къмпани“ към участниците от церемонията.

„Всички, макар че няма да получат всички награди, сте добри и успешни български фирми“, каза пък Борислав Зюмбюлев.

Икономическият министър Емил Караниколов пък награди ЧЕК ПОЙНТ КАРДИО ООД. Това е интересен StartUp, който работи в сферата на телемедицината. Тя е създала първата в света интегрирана цялостна система за наблюдение на пациенти в реално време, която е няколко пъти по-точна от съществуващата технология, и обещава да намали 3 пъти здравния бюджет в кардиологията. Системата прави ранна диагностика на човешкото сърце и предвижда усложненията, които могат да настъпят в идващите месеци. Компанията е създала верига от медицински центрове, които наблюдават пациенти в реално време, реагират на момента, ако видят усложнения, и правят онлайн диагностика. С тази технология България има шанс да се превърне в аутсорс дестинация за наблюдение на пациенти и по този начин, да спре изтичането на лекари извън страната. “Чекпойнт кардио” получи наскоро и международно признание - компанията бе класирана сред 7-те най-обещаващи бизнес начинания, на най-голямото изложение за иновации в ЕК - The Next Web (TNW). Новина, която беше отразена единствено от “24 часа” - вестникът, който е партньор на малкия бизнес в България.

Ивайло Дачов и Ружа Гугуловска получиха наградата. „Ние в Чекппойнт кардио сме големи, защото със собствени усилия създадохме световна система. През нас са минали 36 000 пациенти, които сме спасили от смърт. Годишно можем да спасим 20 000 живота в България и 5 млн. в Европа“, каза Ружа Гугуловска.

„Малки сме, защото от три години тази дейност е на ползу роду, от две години сме вкарали бизнес модел. Системата предполага България да се превърне в световен център за наблюдение на пациенти с лекари от цял свят. Малки сме, защото искаме да въведем телемониторинга като диагностично направление в България. Всяка година от сърце умират жителите на град като Казанлък. Малки сме, защото търсим финансиране за европейски модел“, каза пък Ивайло Дачов.

„Благодаря за това, което правите за българската икономика, поклон“, обърна се към участниците министър Караниколов.

На финала на церемонията вицепремиерът Томислав Дончев връчи наградата на „Смол Фут“.

Фирмата нашумя в медиите с иновативен продукт, който е първият по рода си - не само за България, но и за света - надуваеми снегоходки за придвижване в планината. През 2016 са тествани от Английската армия и Министерството на отбраната на Великобритания купува 350 чифта с опция за оборудване на цялата армия. Продуктът е отличен с една дузина български и международни награди за този продукт. В момента компанията работи усилено над друг иновативен продукт - калоходки, които служат за придвижване в затрупани с дълбока кал пространства - след наводнения. Тестват се от 2 години от спасителните служби в цял свят. Разработват и още два продукта - носилка за екстремни планински условия и пясъкоходки.

„Този приз е много важен, въпреки че продукта ни изглежда „въздух под налягане“ с него се спасяват животи. Аз съм служител, изобретателят не е тук, но идеята е стартирала от необходимост. В момента ние продаваме на армии и спасителни служби“, каза Бистра Танкова от „Смол Фут“.

„Обичаме да се оплакваме какво ни липсва – пари и късмет. Най-страшно обаче е липсата на вяра в себе си“, каза Томислав Дончев на участниците в конкурса „Големите малки“. „Аз имам снегоходки и мога да потвърдя класическите снегоходки колко са неудобни. Сега ще пробвам продукта на „Смол Фут“, обърна се Дончев към победителите.