Марку Койвисто: “Патрия” отговаря на изискванията за нови бойни машини за Сухопътните войски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277381 www.24chasa.bg
Марку Койвисто СНИМКА: Пиер Петров

Предлагаме те да се произвеждат в български заводи

  - Г-н Койвисто, участниците в Консултативния съвет за национална сигурност на първата си среща се обединиха, че модернизацията на Българската армия е абсолютно необходима и следва да се ускори. Каква е динамиката на процедурата за закупуване на нови пехотни бойни машини за Сухопътните войски?

“Патрия” на  демонстративни стрелби на полигон Тюлбето край Казанлък в края на миналата година
“Патрия” на демонстративни стрелби на полигон Тюлбето край Казанлък в края на миналата година

- Към момента до компаниите е изпратена Покана за предоставяне на информация (RFI). Следващата стъпка от страна на властите е да разгледат информацията, предоставена от нас и от други производители. Предоставените отговори са много и обемни за обработка, така че оценката на всички спецификации, както и условията следва да бъдат направени подробно, което ще отнеме известно време на властите. Освен това трябва да се направи проучване доколко е подходящо да се осъществи местно производство тук, а това също е трудна задача, която отнема време.

- Според министър-председателя Борисов модернизацията на трите вида войски – земни, въздушни и морски сили, ще се движи едновременно. Как оценявате този подход?

- “Патрия” е подала до българското Министерство на отбраната своята оферта в отговор на официалната покана за предоставяне на информация. По официални данни Българската армия възнамерява да похарчи 1,2 милиарда лева за доставка на 238 различни вида бойни машини за пехотата. Известно ни е, че се обсъждат още два проекта за модернизация на флота и въздушните сили. Работим с продукти за сухопътни войски и си имаме шега, че в цял свят, изглежда, има тенденция сухопътни войски “да сядат последни на масата”. Поради това, естествено, сме щастливи, че проектът за българските Сухопътни войски е избран да върви паралелно с проектите за Военновъздушните сили и флота.

- Президентът Румен Радев изтъкна огромното значение, което би имала сделката за развитието на местната отбранителна индустрия. От основно значение за сделката е развитието на програми за промишлено сътрудничество. Какво е предложението на “Патрия”?

- “Патрия” предлага машини, произведени в България. Предлагаме да доставим на Българската армия бойни машини за Сухопътните войски, които да бъдат произведени в български заводи, така че голяма част от бюджета за отбрана - пари на данъкоплатците, да остане в страната. С прости думи това означава, че “Патрия” ще предостави експертни познания (ноу-хау) на своите български партньори не само за заварки, повърхностно третиране и монтаж, но също и как да бъде конструирана машината, за да отговаря на изискванията на Сухопътните войски. Тези експертни познания могат да имат огромен принос за развитие на отбранителната и гражданските индустрии за други проекти. Това на свой ред ще подобри конкурентоспособността на българските компании, участващи пряко или непряко в програмата.

- Обяснете какво ще спечели българската държава, ако приеме предложението на “Патрия”?

- Най-силната част на нашата оферта е изключително добрият баланс между качеството и показателите към цената. За нас е очевидно, че когато държавата иска да похарчи милиарди за военно оборудване, това не е обикновена сделка. Ние трябва да направим нещо повече за тези пари - да предоставим ноу-хау, да създадем възможности за заетост, да гарантираме сигурност на доставките.

Изборът на “Патрия” би означавал да се създаде най-високото ниво на трансфер на технологии и най-голямото ниво на независимост от всички външни доставчици. За България трансферът на технология би бил гаранция за сигурност на процеса за доставка на оборудване и логистична подкрепа по всяко време, както и възможност за автономно развитие и модифициране на машините. Това се съпътства от обучение на персонала за обслужване и производство на машините. Българската индустрия ще получи система за съвременно управление на проекти и сигурност на доставките за защита на България в трудни времена.

Концепцията за местно производство заедно с трансфера на технологии ще създадат нови работни места и ще дадат възможност на България да изнася тези машини местно производство за трети страни. Съответно това ще бъде от полза за българската икономика. Местното производство не само ще създаде работни места, но ще бъде и рентабилно и ще подпомогне местната индустрия, насърчавайки използването на местната верига за доставки.

Малки страни като Финландия и България следва да избират внимателно. Ние предлагаме лесноприспособима модулна машина с отлична пъргавина, огнева мощ, защита и плавателни способности. Модулната архитектура на нашите машини позволява приспособяването им към разнообразни нужди без изменение на базовия модул, което
дава възможност да се направи българска версия на бойната машина.

България възнамерява да похарчи 1,2 милиарда лева от парите на данъкоплатците за 238 машини. Ако машините бъдат произведени в България, както предлага “Патрия”, голяма част от тези пари ще останат в страната.

- В състояние ли са българските фирми да организират местно производство?

- Посетихме много български фирми. Правим като другите производители - събираме колкото е възможно повече информация. България има фирми, които ще са подходящи за производството на тези машини. Те ще бъдат проектирани във Финландия, но ще бъдат произведени в България.

- Има ли “Патрия” договори в други страни, където фирмата е развила местно производство?

- Бойната модулна машина “Патрия” бе изборът, който направиха редица страни като Финландия, Швеция, Полша, Словения, Хърватия, Обединените арабски емирства и Южна Африка. “Патрия” има договорени повече от 1600 машини в тези 7 страни. Можем да използваме натовски или източен калибър оръжейни системи и голямо разнообразие от различни датчици в зависимост от решението на крайния български потребител.

- Условието за разсрочено плащане се обсъжда като ново изискване към участниците. Готова ли е “Патрия” да отговори на това изискване?

- Да, осведомени сме за дискусиите, свързани с настоящата програма за въздушните сили. Програмата за Сухопътните войски е много по-удобна за бюджета, тъй като единичната цена е значително по-ниска. В зависимост от необходимата производителност броят на произведените машини може да се разпредели в рамките на няколко години, което би означавало по-малък натиск върху годишния бюджет. Естествено, “Патрия” е готова да обсъди тези условия с властите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното