Подсъдими за 60 кг кокаин в комбайн изчезнаха преди делото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279488 www.24chasa.bg

Българин и холандец, обвинени за пренасяне на рекордните 60 кг кокаин за 2 727 645 лева, изчезнаха преди началото на делото срещу тях в пловдивския окръжен съд. Двамата са били с мярка за неотклонение "подписка". В залата се разбра, че 35-годишният Николай Николов от с. Царацово, който е обявен за издирване, е в чужбина. По данни на майка му от юни м.г. се намирал на Кайманите. Освен за дрогата Николов е привлечен към наказателна отговорност и незаконно притежаване на 114 боеприпаса.

Съучастникът му Корнелиус Бренченс е търсен от полицията на територията на Елин Пелин и Троян, но без резултат. Съпругата му заявила, че няма информация за него, двамата били в процес на развод. Липсват данни чужденецът да е напускал страната. Съдия Михаела Буюклиева постанови за следващото заседание да се изиска справка за задграничните пътувания на двамата трафиканти и информация за тях от сектор "Миграция". Ако не бъдат открити, ще ги съдят задочно. Според обвинението през 2012 г. Николов и Бренченс придобили наркотика от Буенос Айрес и го доставили на пристанище Варна в тайник на комбайн.

Оттам машината е транспортирана в Русе, откъдето е трябвало да бъде изнесена. При щателната митническа проверка е намерен кокаинът. Разследването е установило, че в средата на март 2011 г. от Аржентина бил внесен "пробен" комбайн без наркотици с цел проработване на схемата. На следващата година пристигнала втората селскостопанска машина с наркотика.