Момче от Първа английска в София с 2Х100 точки на матурите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282082 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев и Евгения Костадинова представят анализа на резултатите от матурите.

- Немските гимназии в София първи на матурата по литература

- Средната оценка по български е 4,13,
а на втория зрелостен изпит - 4,38

91-а немска езикова гимназия и 73-а гимнзия (популярна като Втора немска) в София имат най-добри резултати на матурата по български език и литература. Лидер на втората задължителна матура по предмет по избор е Американският колеж.

Това показват резултатите от 19-ата сесия на зрелостните изпити през май, които бяха представени официално в министерството на образованието. 

9 от топ 10 на училищата с най-добри резултати по български език са познати отпреди. Тази година

новото училище

в челната

десетка е

профилираната

езикова гимназия

“Екзарх Йосиф I”

в Ловеч

От подалите заявление да държат матура по български 96% са допуснати, останалите не са успели да завършат успешно 12-и клас, обясни Евгения Костадинова, шеф на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН. Продължава тенденцията учениците да записват матура по желание, но да не се явяват. Предпочитаните предмети за втора матура са биология, английски език и география.

Първенци по

региони

са София-град

и Смолян,

на опашката са Кърджали, Ямбол и Разград. Средният брой точки на втората матура е по-висок от средния брой точки по български език в почти всички региони без Перник. (Виж таблицата на 3-а стр.)

В повечето региони имат напредък по български език, не са подобрили резултатите си само във Варна, Добрич, Кърджали, Русе и София-област. Успехът на втората матура обаче е по-добър навсякъде.

Резултатите по повечето предмети са по-високи от миналата година. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география, история, химия, английски, немски, френски и италиански език. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език.

Слабите оценки

намаляват по 12

от 14 предмета

(с изключение на математика и физика и астрономия). Продължава тенденцията за повишаване на процента на отличните оценки по история и цивилизация, по физика и астрономия, по химия и опазване на околната среда, английски, френски и италиански език.

Намалели са отличниците по български език и литуратура като процент.

Тъй като са се явили повече абитуриенти, като бройка обаче отличните оценки са повече - от 5602 на 6155.

На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11 149 младежи, а през 2016 г. техният брой е бил 9716.

“Затваря се ножицата между крайните оценки, по-малко са слабите, по-малко са и отличните. Повече са групирани към средата. Това е добър знак, защото крайните оценки не са представителни за общото равнище на подготовка на випуска”, коментира Евгения Костадинова.

Един ученик има

максималните

100 точки и на

двата изпита,

миналата година не е имало такъв отличник. Това е момче от Първа английска гимназия в София. То се е явило на 3 матури.

Няма абитуриенти с 0 точки и на двата изпита, миналата година са били 8.

Абитуриентите с 0 точки на един от двата изпита са намалели в сравнение с миналата година - от 59 на 15.

Зрелостниците с поне една слаба оценка също са по-малко. Сега са 5882 спрямо 7466 миналата година. Те обаче няма да се дипломират на тази сесия.

Средната оценка по български език и литература е добър 4,13, а по втория предмет - добър 4,38.

По видове училища отличниците и на двата изпита са абитуриентите от профилираните гимназии.

Средният им успех по български език е 5,01, а на втората матура - 5,20.

Най-слаби са

резултатите на

учениците от

професионалните

гимназии

По български език имат средно 3,79, а по втория предмет - 3,89. Добре се справят специализираните училища (спортните, по изкуствата, по културата), както и средните училища.

Намалява процентът на абитуриентите, които не са получили точки на задачата, в която сбито и кратко трябва да напишат текст. Все още не е задоволителен процентът на учениците, които са постигнали максимален резултат.

Продължава тенденцията повече зрелостници да работят по 41-а задача. На 19 май се падна писане на аргументативен текст по темата “Човекът между ценностите на общността и личния порив” по откъс от разказа “Албена” на Йовков. Повечето са предпочели да пишат есе вместо интерпретативно съчинение.

Според скалата, по която точките се приравняват в оценки, среден (3,00) с поставя при 23 точки. Пълната отлична оценка, както и преди, е от 95 до 100 точки, припомниха от министерството на образованието.

Сред изводите от анализа на тазгодишните матури е, че продължава тенденцията за намаляване на броя на явяващите се. Средният брой точки е съизмерим и в повечето случаи по-висок спрямо предходната година.

Увеличава се процентът на учениците, които създават текст. На двата изпита

са били

анулирани

16 работи

“Генералният извод от тазгодишните матури е, че няма влошаване на резултатите. Разликите, разгледани в сравнителен период за последните 3 години, са минимални в относително изражение”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според Евгения Костадинова резултатите не показвали, че матурите са лесни. Това показвало и съотношението, че от над 48 000 ученици само един има 100 точки и на двата изпита.

Всяка година се стремим все повече да проверяваме ключови умения, които са необходими на учениците в живота, обясни Евгения Костадинова. Тя припомни, че с поетапното влизане на Закона за предучилищното и училищното образование ще дойде момент след 3-4 години, в който ще има зрелостни изпити на 2 равнища. Едното ще е за тези, които са изучавали предметите като профилиращи. Другото ще е за останалите.

Деленето на модули не

е понижило оценките,

но ще променят кога

може да се излиза

Разделянето на модули беше добро и успешно решение, каза Евгения Костадинова. Тя обясни, че няма значими разлики в средния брой точки на въпросите с избираем и със свободен отговор в сравнение с предходната година, когато не е имало ограничение във времето. По история дори имало повишение на точките при въпросите със свободен отговор.

Продължителността на модула ще бъде съобразена с нужното време за решаване на задачите или за писане на текста, каза министър Красимир Вълчев. Ще оптимизираме модулите, допълни той. Ученици се оплакваха, че ако предадат бързо, после “дремят” да изтече времето и не могат нито да излязат до тоалетна, нито да работят по по-сложните следващи модули.

До 16 юни очакваме от регионалните управления по образование анализите по места как са се спраавили с модулите, каза и заместник-министърът Таня Михайлова.

Момичетата по-добри по всички предмети
без химия и руски 

Средният успех по пол показва, че по-добре са се представили момичетата. Малко по-добре са момчетата по химия и опазване на околната среда - 5,35 към 5,32. Те водят и по испански език - 5,26 към 5,16. Абсолютно еднакви са резултатите на момчета и момичета по математика - 4,64. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.