Ритачът от Берлин в стъклена клетка в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6283501 www.24chasa.bg

Процесът срещу Светослав Стойков, който ритна без причина жена в гърба в метрото в Берлин миналия декември, започна в четвъртък в криминалния съд в Моабит.

28-годишният мъж бе докаран в залата под полицейска охрана и през цялото време остана в стъклена клетка, до която достъп имаше само преводачката му от турски. Делото преминава при много голям интерес и по тази причина бе преместено в най-голямата зала на съда.

Ритачът от Берлин в стъклена клетка в съда

Пострадалата жена бе представяна от адвокатката си и не дойде на първото дело. При атаката, която е станала на 27 октомври вечерта, тя чупи ръка и глава.

Ритачът от Берлин в стъклена клетка в съда

В залата присъстваха и шестима роднини на нападателя, които бяха попитани дали са в качеството си на свидетели в съда. Те отрекоха. Съпругата на Стойков Цветелина не бе сред тях. Над 50 журналисти и граждани влязоха да изслушат обвинението, но до него днес не се стигна, тъй като адвокатите настояха съдът да отстрани една от съдебнитее заседателки. Тя е обвинена в расистки настроения, а като доказателство адвокатите на Стойков прочетоха нейни онлайн коментари и писма до вестници, в които обижда турски граждани. Съдът прие оплакването и обяви, че ще се произнесе по него преди следващото заседание.

Стойков бе задържан през декември при връщането си от Ница, където се укривал. Шофьорът на автобуса го разпознал и се обадил в полицията, а нападателят от метрото бил задържан още на автобусната гара.

Поради опасност от укриване от правосъдието прокуратурата поиска той да остане в предварителния арест до началото на делото. Очаква се присъдата да бъде произнесена на 6 юли.