Процесът срещу Светослав, който ритна жена в берлинското метро, се провали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285626 www.24chasa.bg

Процесът срещу Светослав Стойков, който ритна жена без причина в метрото в Берлин миналата година, е отложен. Това реши съдът в петък преди обяд, след като уважи оплакването на адвокатите на Стойков срещу една от съдебните заседателки.

Делото започна едва в четвъртък и се очакваше да има присъда на 6 юли. Адвокатите на подсъдимия обаче протестираха срещу една от съдебните заседателки, като я обвиниха в расизъм и липса на обективност. Те прочетоха нейни писма до вестници от 2010 година, в които тя критикува, напада и обижда младежите с чуждестранен произход, както и турските си съграждани. Адвокатката на Стойков изчете две статии и коментарите на заседателката под тях и отказа да се даде старт на делото, преди съдът да реши дали заседателката може да дава мнение в него. Още в петък друг съдебен състав прие обвинението за основателно и отмени процеса. Съдебната заседателка е отзована. След като се намери нов член на журито, съдът има две седмици да го одобри. Ново дело е насрочено за 26 юни. Тогава евентуално ще бъде прочетен и обвинителният акт срещу Стойков.

Той е съден за нанасяне на опасна телесна повреда, както и за два случая на ексхибиционизъм. Според източници от съда Стойков ще бъде преглеждан и от психиатър, който да постанови дали той е вменяем и може да носи отговорност. Стойков е в предварителен арест от декември. Максималният срок за оставане в него в Германия е 6 месеца, освен ако няма доказателства за наложителното удължаване. При постановяването му прокурорите изходиха от опасността за бягство и укриване от правосъдието, тъй като Светослав изчезна за седмици при роднини във Франция, когато стана ясно, че го издирват.

Пострадалата при ритника жена е украинка. Тя не присъства на първото дело, очаква се обаче да свидетелства в новия процес.