Как в шести клас отиваш в Сингапур на трудно състезание по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289622 www.24chasa.bg

При Йордан, Константин и Станислав интересът към точната наука не е наследствен, сами я обикват

Трима ученици от русенската Природо-математическа гимназия “Баба Тонка” получиха покани за участие в междунaродната олимпиада в Сингапур от 14 до 17 юли 2017 г.

Шестокласниците Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров ще представят България на престижната надпревара. В предварителния кръг на състезанието участваха повече от 22 хил. ученици от 19 страни. Сред тях бяха и трите момчета от Русе с ръководител доц. д-р Илияна Раева от РУ “Ангел Кънчев”.

Те са номинирани след отличните резултати и спечелените медали. Йордан и Станислав са с бронзови отличия, а Константин - със сребърно. Сингапурската международна математическа олимпиада е

едно от

най-трудните и

престижни

математически

състезания

в света

Симпатичните момчета от Русе са в VI клас, но вече ги обединява голямата им любов към математиката. Неслучайно момчетата учат в математическа гимназия.

На пръв поглед изглеждат както всеки друг на тяхната възраст. Посрещат ме обаче с медали на шията в кабинета на директора на гимназията Митко Кунчев. Заедно със страстта си да решават задачи момчетата са обединени от още нещо – страстта към спорта.

За разлика от много деца на техните години, които си почиват от училище, като се развличат с игри на компютъра, трите русенчета признават, че обичат да излязат навън и да поритат топка, да играят тенис, да стрелят с лък и да завъртят педалите на велосипеда и да обикалят Русе.

А младите математици не губят време и вече мислят за предстоящите изпитания. Докато техните съученици очакват с нетърпение лятната ваканция и вече стягат багажа за море или планина, готвят се да играят от сутрин до вечер, пред трите момчета предстоят редица изпитания, на които те са амбицирани да се представят добре.

“Първо ще участваме на едно международно състезание в Несебър, където от 2 до 4 юли ще бъде финалът на “Математика без граници”, разказва Йордан.

В първите кръгове на надпреварата са участвали над 17 000 деца от 3 континента. Най-добрите

ще премерят

сили в

последната фаза

в Несебър

Малките математици от Русе няма да имат време за почивка, защото в средата на юли пък идва международната олимпиада в Сингапур.

“Тук са стартирали над 22 хил. деца, но ние сме на финала”, казва гордо Данчо. “Надявам се, че ще вземем и медали и ще представим отлично нашата гимназия. За мен това беше първото голямо състезание и тестът ме позатрудни отначало, може би от притеснение. На следващия ден, като го прегледах пак, видях, че не е толкова тежък”, казва момчето.

Притеснението е сковавало и другите двама младежи от групата, признават всички, но вече са преодолели страха.

“Водач на отбора ни е д-р Илияна Раева от Русенския университет”, разказва и вторият от малките отличници – Станислав. “Тя много искаше да ни заведе на международно състезание и да ни покаже какво е да участваш сред най-силните математици в света.

Първо реши да участваме в “Математика без граници”, а след това ни предложи да отидем на олимпиада в Хонконг, но там е с покани, а те вече бяха раздадени в София. В Индия също не се получи, накрая избрахме Сингапур.

Бяхме 5-има от Русе, които имахме възможността да решаваме входния тест в Русенския университет, а ние тримата се справихме и успяхме да се класираме.

За Сингапур ще пътуваме общо 4 отбора, освен от Русе има и от Пловдив и Стара Загора.”

Тестът се състоял от 25 задачи, 15 от тях със затворени отговори и възможност за избор между няколко варианта – А, Б и В и Г, и 10 с отворени, обяснява третият от групата Константин.

Решават се

в рамките

на един час

“Целта на задачите е да тестват математически умения от всякакви категории на високо ниво”, казва Константин.

Тримата млади русенци са явно често заедно, единни като пръстите на една ръка, приличат на Тримата мускетари от романите на Александър Дюма. Ако Йордан напомня на Атос, Станислав на Арамис, то Константин е в ролята на Портос. Той е и най-артистичен от групата – нахлупил е шапка и търси интересна изява.

“Много обичам математиката, още от детската градина. Започна да ми харесва в IV група и още от I клас тръгнах по състезания. Първо не се класирах, но постепенно започнах да се нареждам сред първите. В момента за мен математиката е едно голямо удоволствие”, признава Йордан.

“Аз също имах голям интерес към математиката, особено в четвърта група”, допълва го Станислав.

“Беше ми много любопитно, исках да продължа да се занимавам, да ходя по състезания. Първи и втори клас не успявахме да се класираме на по-високо ниво, но ето ни сега –

финалисти сме

на доста големи

състезания!”

“Истината е, че проявявам интерес към математиката по-скоро от II клас. После започна да ми харесва да се явявам и да печеля”, разказва и Константин.

Данчо признава, че любовта към математиката не е наследена от майка му и баща му.

“Моите родители се занимават с право, в началото баща ми ми помагаше, доколкото може, но сега напоследък материалът по математика става все по труден и по-труден, започна да го затруднява, та сам трябва да се справям със задачите”, казва малкият Атос.

“И при мен в първите класове тати ми помагаше в математиката, но вече и той се затруднява с материала”, клати глава и Станислав.

И неговите родители не се занимават с математика, помагат с каквото могат.

“И при мен математиката не е наследствена, а и се оправям сам, никога не са ми помагали в задачите”, казва гордо Константин.

“Подготвям се сам от трети клас насам, също и с помощта на преподаватели от Центъра за ученическо научно и техническо творчество”, признава Портос.

Тримата

мускетари от

математическата

в Русе вече

сами се справят

със задачите,

а в краен случай питат доц. Раева. Затрудняват ги повече задачите, изискващи нестандартно мислене, както и тези, за които са нужни формули и материал, който още не са учили.

Йордан вече е избрал дори и бъдещата си професия. “По тази тема мисля усилено, още като по-малък. Смятам да следвам архитектура, да стана архитект. Нямам все още идея в коя държава, но вероятно ще бъде извън България”, признава момчето.

“Смятам, че като завърша някъде в чужбина в един по-престижен университет, това ще ми даде един по-добър старт в живота”, казва Данчо на въпроса ми защо не иска да работи в родината си.

„Очаквам с добро представяне в международните ни състезания занапред да отворя вратите си към някой много престижен университет извън България, като по принцип още не съм решил конкретно какво искам да работя в бъдеще”, вдига рамене Станислав.

Категоричен е обаче, че работата му ще бъде свързана с математиката.

“Бих искал да следвам мениджмънт в някой престижен университет в чужбина, а след това да отворя собствена компания, по-скоро извън България”, признава и Константин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,