Мъж влиза в БНТ след Вяра Анкова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6294963 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков ще е изненадата на тазгодишния конкурс. СНИМКА: Архив

За първи път не всички кандидати с изрядни документи ще бъдат допуснати до събеседване със СЕМ

Мъж ще влезе след Вяра Анкова в Българската национална телевизия. Поне десетина известни журналисти пишат концепции и ще се кандидатират за генерален директор на обществената медия.

Константин Каменаров е с големи шансове да оглави БНТ, смятат негови колеги.
Константин Каменаров е с големи шансове да оглави БНТ, смятат негови колеги. СНИМКА: Архив

Новият шеф ще бъде обявен на 23 август от Съвета за електронни медии, когато приключва конкурсът за избора му. Точно защото остават два месеца, журналистите и служителите в БНТ вече усилено обсъждат кой ще заеме креслото на 10-ия етаж на “Сан Стефано” 2.

Засега се чуват все авторитетни имена. Всички те са журналисти, никой не е просто мениджър, и разчитат на името си и знанията си за БНТ.

Иван Гарелов - все още известен като Мистър Панорама, и Валерий Тодоров - бившият шеф на БНР, са почти сигурни кандидати за поста. Те самите не отричат, че са готови да се явят на конкурс и че има какво да дадат на телевизията.

Сашо Диков също като тях има и името, и опита да ръководи медия. Дълги години беше шеф на “Канал 3”, а отскоро е програмен директор на BiT. Последният факт обаче може да се окаже камъчето, което ще го спре. Не за друго, а защото се е посветил с много хъс и енергия на новата телевизия, за чиято програма отговаря. “От сутрин до вечер е на работа и не спира да мисли какво ново може да направи”, казва Венета Райкова. Тя самата беше поканена преди месец от него да прави предаване по BiT. Заради това колегите му подозират, че Диков може и да не се кандидатира в последния момент, въпреки че той направи предизвикателно изявление към СЕМ. Едно е ясно, че ако Диков влезе в конкурса, ще има шоу, каквото само той може да сътвори.

Почти е сигурно, че документи ще подаде и Константин Каменаров - бивш оперативен директор на БНТ по времето на първия мандат на Вяра Анкова. Журналистът, който е дипломиран лекар и е съпруг на красивата тв водеща Радина Червенова, вече се кандидатира веднъж за шеф на предишния конкурс.

Колеги на Каменаров

смятат, че той е с

най-големи шансове

Вероятно заради това първо по него започна атака от група сайтове, които припомниха като “голям грях” времето отпреди близо 20 години, в което той бе говорител на правителството на СДС.

Изненадата сред кандидатите е Емил Кошлуков, за когото негови близки допускат, че също ще се включи в надпреварата. Изненада, защото досега не се е явявал в подобни конкурси. Въпреки че е по-известен като политик и бивш депутат, всъщност през последните години Кошлуков е много по-популярен като водещ на тв предаването “Факторът Кошлуков”. А и дори за кратко ръководи Тв7 и е фактически основател на легендарното “Ку-ку”. Освен този тв стаж Кошлуков все пак има собствена физиономия и истинско дисидентско минало.

За Сашо Йовков от много време негови колеги обсъждат, че иска да се яви на конкурса. Вероятни кандидатки са и тв журналистките Люба Кулезич и Илиана Беновска.

Документи е готова да подаде и друга, по-неизвестна жена - Светослава Ковачева. Тя е асистент по методи за изследване на масовите комуникации във Факултета по журналистика към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, разказаха нейни колеги.

Въпреки че и сега могат да бъдат подавани документи,

сериозните кандидати

вероятно ще го

направят след 3 юли

Тогава се очаква да е готов отчетът на БНТ за изминалия мандат на Вяра Анкова. Той ще бъде качен на сайта на СЕМ и ще е там до 17 юли, когато е крайният срок за подаване на кандидатури. СЕМ поиска отчета от обществената телевизия, за да може участниците да го прочетат и да добият по-пълна представа за сегашното състояние на медията. Така ще могат да го ползват в концепциите си.

На 8 август ще бъде първата цедка, когато СЕМ ще обяви кои са допуснати до следващия етап. Пресяването е по документи.

За първи път обаче не всички, подали изрядни документи, ще бъдат допуснати до събеседване със Съвета за електронни медии. Миналата година СЕМ промени процедурата и вече ще отсъжда по същество кой ще бъде изслушан. Очаква се това да спре явяването на кандидати с безсмислени концепции, за които членовете на съвета са наясно, че никога няма да бъдат избрани, но са длъжни да ги изслушат. Те обикновено го правеха с дискретни подсмихвания в шепа.

Причината за подобна промяна е убеждението на СЕМ, че всеки може да си осигури добра концепция - напълно възможно е и някой да ти я напише. Т.е. според съвета това не е достатъчно условие, за да станеш шеф на БНТ.

Затова второто пресяване на кандидатите е на 17 август, когато СЕМ ще обяви кого от тях ще интервюира. Събеседванията са на 21 и 22 август. На 23 август по план БНТ трябва да има нов шеф.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане