Българските шофьори знаели, че мигрантите в хладилния камион в Австрия ще умрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6294966 www.24chasa.bg
В Унгария днес започна процесът срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени за смъртта на 71 мигранти, задушили се в товарното отделение на хладилен камион през август 2015 г. СНИМКА: РОЙТЕРС/архив

В Унгария днес започна процесът срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени за смъртта на 71 мигранти, задушили се в товарното отделение на хладилен камион през август 2015 г., предаде ДПА.

Телата на 59 мъже, осем жени и четири деца - граждани на Сирия, Ирак и Афганистан - бяха открити в камион на магистралата край австрийския град Парндорф.

Четирима от мъжете - трима българи, сред които е и шофьорът, и афганистанецът, организатор на трафика, са обвинени в планиране и осъществяване на пътуването. "Четиримата обвиняеми ясно са съзнавали, че лицата в товарното отделение ще умрат, ако не бъде отворена вратата", заяви пред съда прокурор Габор Шмит, предава БТА.

26-годишният шофьор бил чул хората отзад да викат и да тропат и се бил обадил на другите, за да ги уведоми. Било му казано от сочения за тартор на групата афганистански гражданин, че при никакви обстоятелства не трябва да спира и да отваря вратата, както и че мъжете в камиона искали да умрат. После му било казано, че телата трябва да бъдат захвърлени някъде в Германия.

Затова афганистанският тартор на групата и останалите двама следва да се разглеждат като основни подбудители на престъплението, заяви Шмит.

Соченият за главатар на групата, афганистанецът Самсор Л., се усмихваше, докато го въвеждаха в залата, съобщава "Скай нюз".

Според германски медии, цитирани от телевизията, при засечен разговор по мобилен телефон, шофьорът на камиона казал на Самсор: "Не спират да викат, не можеш да си представиш какво става тук".

Както се твърди, 30-годишният мъж му наредил да продължи, като добавил: "Ако умрат, изхвърли ги в някоя гора в Германия".

Процесът ще продължи със заседания утре и в петък. След това ще бъде уточнен по-нататъшният график, посочва австрийската агенция АПА. Присъдата трябва да бъде произнесена до края на годината, но е възможно процесът да се проточи.