Турция смята прибирането на оръжията на сирийските кюрди от САЩ за положително

https://www.24chasa.bg/novini/article/6297838 www.24chasa.bg
Турция разглежда като "положителна стъпка" ангажимента на САЩ да приберат оръжията, доставяни на сирийските кюрдски милиции. СНИМКА: Pixabay

Турция разглежда като "положителна стъпка" ангажимента на САЩ да приберат оръжията, доставяни на сирийските кюрдски милиции, след победата над "Ислямска държава", това заяви в интервю за турската частна телевизия НТВ министърът на отбраната на страната Фикри Ъшък, като подчерта, че изпълнението на това обещание е от съществено значение.

Ъшък предупреди обаче, че Турция ще отвърне в случай на заплаха от страна на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като терористична организация, цитира БТА.

Министърът посочи, че изпратеното от неговия американски колега Джим Матис писмо, съдържащо уверения към Турция във връзка с оръжието за СНЗ, е сигнал, че американската страна взима под внимание притесненията на Турция.

"Разглеждам като положителна стъпка това писмо, но смятам за съществено прилагането" на ангажиментите, които съдържа, подчерта Ъшък.

Според него ако САЩ искат да съберат доставеното оръжие, то те в голяма степен ще успеят да го направят. "Но ако само ни мотаят, то това не е добронамерен подход", каза той и добави, че Турция ще проследи дали действително американците ще съберат раздадените оръжия.

В началото на май САЩ обявиха решението си да предоставят оръжие на сирийските кюрдски милиции за борбата срещу "Ислямска държава".

Анкара смята, че сирийските кюрдски Сили за защита на народа и тяхното политическо крило Партия на демократичния съюз (ПДС) са клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята