11-класникът Иван подготвя проекти за Масачузетския университет и обича “Винету”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6300920 www.24chasa.bg

Отличникът от Американския колеж мечтае за Бръшляновата лига

Скромно, притеснително, много умно и възпитано дете. Той е Иван Иванов. Ученик е в 11-и клас в Американския колеж в София. Като всяко момче на неговата възраст Иван обича да прекарва време пред компютъра. Но не за да играе игри, а да разучава по научен начин функцията на интернета и дори сам да изобретява компютърна периферия.

Започва да се занимава с информатика от 5-и клас. По това време той е ученик в Софийската математическа гимназия, където започва да посещава школата по информатика.

“Това, което ме накара да започна с информатиката, беше моят интерес към технологиите и защото още от малък можех да боравя с компютър. Тогава беше по-трудно, защото бяха по-стари и Windows XP беше с малко по-неудобен интерфейс”, признава Иван. Момчето обяснява, че още от малко се радвал на “машината” и решил да опита дали и програмирането ще му хареса. Опитът взел, че се превърнал в страст главно заради учителя му от СМГ Явор Никифоров от СМГ. Иван поддържа контакт с преподавателя и до днес.

След като започнал да ходи в школата по програмиране на Никифоров, осъзнал, че това му харесва и че иска да се занимава с информатика и занапред.

Учи в СМГ от 5-и до 7-и клас, а след това отива в Американския колеж.

“Избрах колежа, защото

образова децата

едновременно

по два начина

Единият е по стандартната българска система, която ни дава изключително много знания като количество, а в същото време американската ни учи на полезни навици най-вече за живота, а и за следване в чужбина. Нещо, което искам да направя другата година”, разказва момчето.

В началото на годината Иван се класира 12-и на националната олимпиада по математика, което му дава право да участва в националния отбор на България. Като по-малък Иван участва и на състезания като “Кенгуру”, “Черноризец Храбър”. По информатика продължава да участва на националните състезания.

“Преди две години започнах да се занимавам и с научна дейност в областта на информатиката, разработвайки проекти с ръководители от България. В края на тази зима бях класиран като представител в лятна програма. организирана от Масачузетския технологичен институт, която е на едно много престижно ниво”, доволен е Иван.

Програмата, в която ще участва, включва разработването на научни проекти в рамките на шест месеца под надзора на водещи професори по информатика от цял свят. Накрая, когато проектите са готови, се представят и се избират победители.

“Търси се решението да има голяма приложност, а самият ученик да има научен принос. Тоест

неговото решение

да може да бъде

публикувано

онлайн като

реферат”,

обяснява още той.

Иван има общо три медала по математика и пет по информатика. По математика може да се похвали с бронзов, сребърен и златен, а по информатика - златен, бронзов, сребърен от международния есенен турнир в Шумен, както и два сребърни от две младежки балканиади.

Планът е след 12-и клас да следва компютърни науки, но не с идеята да стане програмист, а да се развива научно.

“Това е една много бързо развиваща се сфера и постоянно излизат нови идеи, някои от тях биват развити, други не. Аз бих искал да допринеса с моя идея или да развивам чужди идеи, с което пак да допринеса към науката”, категоричен е 11-класникът.

Планира да следва висшето си образование в Америка, защото смята, че там хората имат най-голяма възможност да се развиват в тази сфера. Насочил се е към университети като Масачузетския технологичен институт и други университети от Бръшляновата лига. На въпроса дали е мислил за Европа, Иван отговаря, че ако остане на Стария континент, е най-добре за него да учи в Кеймбридж. Вариант остава и Германия, но момчето все още не се чувства достатъчно подготвен с езика. Подготовката за американските университети все още продължава и Иван е на мнение, че трябва да направи още изпити, защото чрез тях преподавателите там преценяват колко е добра кандидатурата.

“Гледал съм варианта и за България, но това, което е по-лошото тук и знам от приятели, е, че първите две години тук се учи математика. Тя е доста полезна и се учи навсякъде, но така не се развива толкова информатиката като предмет”, разказва Иван.

Това, което ще му липсва, когато замине, е манталитетът на хората. Според него хората в България и в Европа са приятелски настроени и готови да си помагат. Страхува се дали и там това ще е така.

“Има шанс да попадна на едни наистина добри хора, но и да се окаже, че обществото не е толкова приветливо, особено към чужденци”, страхува се Иван.

Поради многото състезания

не му остава

много свободно

време,

а през малкото, което има, излиза с приятели или отново посвещава на компютрите, но този път към по-приложните програми.

“Занимавам се с това да разучавам самата структура на интернет и други научни теми. Също така разучавам едни нови устройства от класа интернет, които представляват микрокомпютри, към които да връзвам сензори и с тях измервам някои от случващите се неща в стая”, разказва ученикът. На въпроса откъде намира информация как да борави с тях, той обяснява, че освен от инструкциите, с които върви устройството, той намира много информация в он- лайн форумите.

“Това, което успях да направя преди около една година, беше да си направя собствен домейн и собствен мейл сървър. Това ми помогна да науча доста за самата структура на интернет и за начина, по който реално мейлите работят сега. Друго нещо е, че си бях направил нещо като интелигентна система за отключване и заключване на компютъра, с която можех просто с допира на една карта да отключвам и заключвам компютъра, подобна на тези, които се използват в градския транспорт”, разказва за откритията си Иван.

Покрай изобретенията си момчето чете и много книги, свързани с технологиите. От художествената литература, признава, че най-силно впечатление му е направила “Винету” на Карл Май, чиито три тома изчита за едно лято.

И двамата родители на Иван са биолози, но биологията не го е привличала никога. Въпреки това майката на момчето го е окуражавала да продължи да се занимава с математика и да следва мечтите си. Традицията в семейството обаче ще бъде продължена от малката сестра на момчето, която учи във Френската гимназия в София и иска да се занимава с биология.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.