Дават нов старт на процеса срещу българина, ритнал жена в берлинското метро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301455 www.24chasa.bg
В заповедта за арест на Стойков се уточняваше, че той е издирван за нанасяне на тежка телесна повреда

В понеделник, 26 юни, в Германия ще бъде даден нов старт на процеса срещу 28-годишния Светослав Стойков – българинът, блъснал млада германка по стълбите на метрото във федералната столица Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус.

В първия опит процесът бе спрян още преди четенето на обвиненията. Причината бе свързана с подозрения за пристрастие на един от съдебните заседатели, поради което съставът на съдебното жури бе изцяло подменен.

Атаката бе извършена на 27 октомври 2016 г. в станция на метрото в Берлин: българинът от ромски произход, родом от Добрич, нападна в гръб млада жена, и с ритник в гърба я тласна по стълбите. В резултат беззащитната жертва получи тежки наранявания, включително счупена ръка.

Властите успяха да идентифицират нападателя на жената чрез записи от охранителните камери, които бяха направени публично достояние. Германската полиция арестува 27-годишния Стойков, разпознат от случаен пътник в автобус, пристигащ в Берлин от Южна Франция. Той бе заловен при пристигането си в столицата на Германия. От Прокуратурата уточниха, че нападателят не е оказал съпротива при задържането му.

В заповедта за арест на Стойков се уточняваше, че той е издирван за нанасяне на тежка телесна повреда. По-късно Прокуратурата повдигна обвинение за тежка телесна повреда. Ако бъде признат за виновен, българският гражданин може да бъде изправен пред присъда за лишаване от свобода от шест месеца до десет години.