Ритачът от Берлин призна вина, бил пиян и не помнел (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6301887 www.24chasa.bg
Светослав Стойков СНИМКА: Архив

В деня на атаката Светослав Стойков и братята му пазнували детски рожден ден с водка и наркотици

Светослав Стойков, българският гражданин, който ритна в гръб без причина жена в берлинското метро миналата година, направи пълни признания пред съда в понеделник. Делото срещу него започна отново, след като преди 10 дни се провали заради една от съдебните заседателки. Адвокатите на Стойков я обвиниха в липса на обективност заради нейни расистки коментари в интернет и помолиха да бъде сменена.

„Аз извърших това престъпление и искрено съжалявам за него. Не помня как и защо е станало, през въпросната вечер бях под влиянието на алкохол и наркотици“, заяви Стойков още с откриването на процеса. Признанието той направи писмено и помоли адвокатът му да го прочете. Стойков поиска да се извини и лично на жертвата – 26-годишна украинка. „Съчувствам й много и искам да й се извиня сега пред всички и ако може и лично“, посочи Стойков. Той заяви, че не помни нищо от случката и разбрал за нея, едва когато майка му и сестра му го разпознали на видеокадрите, разпространени от берлинската полиция. “Когато се разпознах, изпаднах в шок“, заяви още той. В деня на нападението Светослав бил силно раздразнителен, скарал се с жена си, която не желаела той да се среща с големия си брат Стойко. С него по-късно той е заснет как рита жена в метрото. Светослав имал любовна връзка с балдъзата на брат си и съпругата му Цветанка разбрала за това. Забранила му да се вижда със Стойко. Когато разбрала, че въпреки това двамата ще излязат заедно вечерта, се скарала с него по телефона. Според нея това е станало малко преди нападението.
Самата Цветанка Миткова също свидетелства пред съда. След нея показания даде и 18-годишният му брат Саби – също част от компанията в нощта на 27 октомври. Двамата разказаха, че Светослав е претърпял тежка автомобилна катастрофа през 2008 година и е бил опериран в областта на главата два пъти. Белезите от операцията се виждат ясно и затова той носи винаги шапка. От тогава поведението му рязко се променило, той станал агресивен и започнал да злоупотребява с наркотици и алкохол, разказа през сълзи Цветанка. След атаката в метрото Светослав и съпругата му заминали за Марсилия, за да работят. Там видели видеокадрите, с които бе издирван Стойков. Той решил да се върне в Берлин, за да се предаде, но го арестували още в автобуса, разказа съпругата му.
Братът на Светослав Саби пък даде повече яснота за случилото се въпросната нощ. Той се срещнал със Светослав и Стойко, както и с един техен братовчед при една от общо двете сестри на фамилията. Детето й празнувало четвърти рожден ден и те се почерпили. Изпили две бутилки водка, уиски, бира, консумирали кокаин, кристал мет и хашиш. После продължили да се забавляват в различни заведения в Берлин. След това 18-годишният твърди, че не помни как се е стигнало до ритника в метрото. Делото продължава. На следващото заседание показания ще даде жертвата – 26-годишна украинка.

Светослав се крие зад папка в стълената клетка в съда. Видео: Авторката

Полицай говори с жената на Стойков (вляво). СНИМКИ: Авторката
Полицай говори с жената на Стойков (вляво). СНИМКИ: Авторката

Ритачът си крие лицето зад червена папка (вляво).
Ритачът си крие лицето зад червена папка (вляво).