Проф. Николай Петров: Доверието е най-дефицитната стока у нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304289 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

Да се намираме в тази зала, е изключително вълнуващо. Винаги е свързано с положителни или не толкова емоции, но винаги с вълнение. За мен е изключителна чест да бъда с вас - цветът на медицинското съсловие в България, и да говорим по изключително интересна тема - доверието. Това каза здравният министър проф. Николай Петров в приветствието си към участниците в инициативата "Лекарите, на които вярваме" на в. "24 часа", чиято заключителна церемония се провежда в пленарната зала на Народното събрание. 

"В последните години стигнах до извода, че то е най-дефицитната стока в България и за разлика от някои други професии, в здравеопазването то не се купува. Когато ми се е искало да подразня някой богат човек или високопоставен в йерархията на държавата или бизнеса, съм употребявал точно тези думи - вие нямате моето доверие и доверието на пациентите. Затова и всички събрани в залата имат най-дефицитната стока - доверие. Гордейте се, колеги! Поздравявам ви, да сте живи и здрави!", каза още проф. Петров.  

Той продължи: "Нещата в здравеопазването не са толкова зле. Предлагам да бъдем оптимисти, защото иначе нямаме шанс. Предлагам това, което ще направим с подкрепата на Народното събрание, да бъде наше общо дело. Няма по-лесен начин за вземане на решение от това, проблемите да бъдат сложени на масата. На настоящия екип в МЗ ни беше вменена задачата да въведем електронното здравеопазване със срок 2 г." 

Проф. Петров напомни, че "здравеопазването функционира с обществен ресурс и парите на данъкоплатците, но "общественият ресурс е на всички нас. На всички ни е ясно, че постоянно ще излизат нови лекарства и нова апаратура, но трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме и можем ли да си го позволим. Винаги, когато се взема решение, трябва да търсим максималния консенсус, а винаги ще има недоволни от взетото решение. Ние сме скачени съдове, нашата гилдия не съществува отделно. 

Издателят на "24 часа" Венелина Гочева представи резултатите от анкета сред 1500 души, направена от репортери на вестника. Здравният министър пое инициативата да отговаря на поставените въпроси веднага във формат блиц-контрол.

Според хората в страната номер едно сред най-сериозните проблеми в здравната система е липсата на специалисти в големите градове. 

Проф. Петров потвърди, в някои градове вече липсват тесни специалисти. Той увери аудиторията, че екипът на МЗ готви мерки за преодоляване на този проблем. Те се предвиждат чрез промени в наредбата за специализациите. 

Вторият проблем, поставен от анкетираните, е отношението на медицинските кадри към пациентите. 

"Този проблем съществува отдавна. Често това отношение се дължи на лошия психоклимат в лечебните заведения", каза проф. Петров. Това трябва да се промени и трябва да се работи постоянно в тази посока, добави той. 

Третият посочен проблем в здравната система са ниските заплати. 

При тях има известен напредък, отговори здравният министър. Той цитира данни, че средната заплата в здравеопазването през 2014 г. е била 907 лв., а през 2016 г. е станала 2107 лв. Проф. Петров допълни, че има обещанието на парламента към подготвяната в момента стратегия за държавните болници да бъде включена и стратегия за доходите. "Всички ще се съгласите, че ножицата е отворена твърде широко", отбеляза проф. Петров. Надявам се до края на годината стратегията да бъде представена в здравната комисия в парламента, каза той в отговор на въпроса в какъв срок ще стане това. 

Спешната помощ е следващият проблем, посочен от анкетираните, каза Венелина Гочева. Тя постави въпроса към здравния министър докъде е стигнало изпълнението на проекта за модернизация на системата за спешна помощ у нас, по който има над 83 млн. евро финансиране по ОП "Региони в растеж". 

"Проектът вече се движи от нашия екип, вчера е минал контрол пред програмата JASPERS. Има закъснения, но трябва да го придвижваме напред, път назад няма. Надявам се, че всичко ще се изглади и проектът ще бъде осъществен", каза проф. Николай Петров. Попитан какви промени се очакват в спешната помощ в резултат на проекта, той отговори, че тя трябва да започне да функционира по-добре и да има обновено оборудване. 

Достъпът до здравни грижи е следващият проблем, формулиран от участниците в анкетата на в. "24 часа".

"В България той е добър, защото всеки пожелал консултация с големи специалисти може да я получи в рамките на 1-2 дни. Ще се опитаме да регламентираме достъпа, предвиждат се и интернет платформи, чрез които да се улесняват пациентите", каза здравният министър. 

Поставеният проблем за разходите за лекарства ще бъде част от стратегията за развитие на болниците с държавна собственост, каза още проф. Петров. Ще стигнем и до тези разходи, обеща той. 

За достъпа до иновативни терапии, поставен като проблем от анкетираните, здравният министър проф. Петров каза, че неговият екип ще създаде механизъм за достъпа. "Не може едно иновативно лекарство да влиза за реимбурсиране от здравната каса в средата на годината - трябва да се знае откъде ще се финансира това лечение", каза проф. Петров. 

Как да задържим младите лекари, попита Венелина Гочева.

"Като изпълняваме желанията им. Те са доволни от наредбата за специализациите, но имат и допълнителни искания - искат например по-прозрачни условия при провеждането на конкурсите и други неща, по които се работи", каза проф. Петров.

"Нито един проблем няма еднакво решение на различните места. Докато бях в болницата в Хасково решенията бяха едни, сега в София са други. В "Света Ана" направихме Спешно отделение и покрихме всички изисквания на новия стандарт. Не е толкова трудно. Всеки нов специализант започва първо в Спешното отделение и 3-6 месеца изкарва там преди да отиде в клиника", разказа шефът на "Света Ана" д-р Славчо Близнаков.

"Трябва да сме честни с пациентите, че докато имаме ограничен финансов ресурс няма да имаме много по-различно качество на здравеопазването", каза обаче ендокринният хирург проф. Румен Пандев от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

На министъра бе зададен въпрос и за отменената наредба за ТЕЛК заради която хиляди инвалиди са останали без своите пенсии.

В най-бързи срокове опитахме да решим този заварен проблем, обясни министър Петров. 

След реформата, която подготвяме със социалното министерство, към ТЕЛК ще остане само медицинската експертиза. Социалното министерство ще определя инвалидността, обясни още здравният министър.    

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майстор гони "Гинес" с 500 порции паея наведнъж Надя Панкова Най-дългият пържен картоф се намира в България! И по-точно на Фестивала на рибата и виното в Бургас. Рекордът за най-дълго хрупкаво изкушение от цели 1,2 метра е на топготвача Васил Якимов. Майсторът показа техника и събра очите на стотиците гости на феста

Купонджия налита да прегръща певицата на участие Симона Борисова Остра реакция и избутване настрана на свой поклонник направи фолкзвездата Ивана по време на участие, видя "България Днес". Хитовата изпълнителка изблъска от сцената свой почитател, който налетя да я прегръща с невръстното си дете по време на участие

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция