Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304787 www.24chasa.bg

 Не стигат специалисти, ще променят реда за специализациите

В спонтанен блицконтрол за министъра на здравеопазването проф. Николай Петров се превърнаха проблемите, които читателите на вестник “24 часа” поставиха на финала на инициативата ни “Лекарите, на които вярваме”. В нея с доверието на своите пациенти са отличени 409 лекари. Сред тях са представителие на всички специалности от малки и големи болници и индивидуални практики.

Издателят на “24 часа” Венелина Гочева представи резултатите от анкета сред 1800 българи, 1500 от които дадоха мнението си в нашата онлайн анкета, а 300 пред репортери на вестника. Здравният министър пое инициатива да отговаря на поставените проблеми веднага в парламентарната форма на блицконтрола.

Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

Според хората в страната номер едно сред най-сериозните проблеми в здравната система е

Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

липсата на

Зоя Паунова, директор на “АстраЗенека”- България, също се обърна към пълната с медици зала.
Зоя Паунова, директор на “АстраЗенека”- България, също се обърна към пълната с медици зала.

специалисти

Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

дори в големи населени места.

Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

Проф. Петров потвърди, че в някои градове вече липсват тесни специалисти. Той увери аудиторията, че екипът на министерството готви мерки за преодоляване на този проблем. Те се предвиждат чрез промени в наредбата за специализациите.

Вторият проблем, поставен от анкетираните, е отношението на медицинските кадри към пациентите.

Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

“Този проблем съществува отдавна. Често това отношение се дължи на лошия психоклимат в лечебните заведения - каза проф. Петров. - Това трябва да се промени и трябва да се работи постоянно в тази посока.”

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев по традиция поздрави лекарите, отличени от техните пациенти.
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев по традиция поздрави лекарите, отличени от техните пациенти.

Третият проблем в здравната система според участниците в анкетата са ниските заплати.

Интернет платформи ще улесняват достъп до добър лекар (Обзор, видео, снимки)

По възнагражденията има известен напредък, отговори здравният министър. Той цитира данни, че в здравеопазването

Пълната с лекари, политици и гости пленарна зала се изправи на крака за химна на България, с който започна церемонията по връчване на плакетите “Лекарите, на които вярваме”.
Пълната с лекари, политици и гости пленарна зала се изправи на крака за химна на България, с който започна церемонията по връчване на плакетите “Лекарите, на които вярваме”.

през 2014 г.

средната заплата

е била 907 лв.,

а през 2016 г. е

станала 2107 лв. Проф. Петров допълни, че има обещанието на парламента към подготвяната в момента стратегия за държавните болници да бъде включена и стратегия за доходите. “Всички ще се съгласите, че ножицата е отворена твърде широко”, отбеляза проф. Петров. Надявам се до края на годината стратегията да бъде представена в здравната комисия в парламента, каза той в отговор на въпроса в какъв срок ще стане това.

Спешната помощ е следващият проблем, посочен от анкетираните, каза Венелина Гочева. Тя постави въпроса към здравния министър докъде е стигнало изпълнението на проекта за модернизация на системата за Бърза помощ у нас, по който има над 83 млн. евро финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”.

“Проектът вече се движи от нашия екип, вчера е минал контрол пред програмата JASPERS. Има закъснения, но трябва да го придвижваме напред, път назад няма. Надявам се, че всичко ще се изглади и проектът ще бъде осъществен”, каза проф. Николай Петров. Попитан какви промени се очакват в резултат на проекта, той отговори, че

спешната помощ

трябва да

започне да

функционира

по-добре

и да има

обновено

оборудване

Достъпът до здравни грижи е следващият проблем, формулиран от участниците в анкетата на в. “24 часа”.

“В България той е добър, защото всеки пожелал консултация с големи специалисти, може да я получи в рамките на 1-2 дни. Ще се опитаме да регламентираме достъпа, предвиждат се и интернет платформи, чрез които да се улесняват пациентите”, каза здравният министър.

Глас от залата вметна, че във Великобритания например чакането за достъп до специалист може да продължи до 8 месеца.

Поставеният проблем за разходите за лекарства ще бъде част от стратегията за развитие на болниците с държавна собственост, каза още проф. Петров.

За лчението с иновативни терапии, поставено като проблем от анкетираните, здравният министър проф. Петров каза, че ще се създаде механизъм за достъпа.

Не може едно

иновативно

лекарство да

влиза за

реимбурсиране

от здравната

каса в средата

на годината

- трябва да се знае откъде ще се финансира това лечение, каза проф. Петров.

Как да задържим младите лекари, попита Венелина Гочева.

“Като изпълняваме желанията им. Те са доволни от наредбата за специализациите, но имат и допълнителни искания - искат например по-прозрачни условия при провеждането на конкурсите и други неща, по които се работи”, каза проф. Петров.

“Нито един проблем няма еднакво решение на различните места. В софийската “Света Анна” направихме спешно отделение и покрихме всички изисквания на новия стандарт. Не е толкова трудно. Всеки нов специализант започва първо в спешното отделение и 3-6 месеца изкарва там, преди да отиде в клиника”, разказа шефът на “Света Анна” д-р Славчо Близнаков.

“Трябва да сме честни с пациентите, че, докато нямаме неограничен финансов ресурс няма да имаме много по-различно качество на здравеопазването, каза обаче проф. д-р Румен Панев от болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

На министъра бе зададен въпрос и за отменената наредба за ТЕЛК, заради която хиляди инвалиди са останали без пенсии. В най-бързи срокове опитахме да решим този заварен проблем, обясни министър Петров. След реформата, която подготвяме със социалното министерство, към ТЕЛК ще остане само медицинската експертиза. Социалното министерство ще определя инвалидността, обясни още здравният министър.

Най-възрастният лекар в България,

95-годишният

микробиолог

д-р Йордан

Танев, получи

отличие

за един от лекарите, на които българските пациенти се доверяват. Плакетът му бе връчен от председателя на парламента Димитър Главчев. Признанието към д-р Танев бе съпроводено с много аплодисменти, залата стана на крака.

На трибуната бяха наградени и част от най- младите и най-опитните лекари, сред тях полк. проф. Венцислав Мутафчийски, и.д. началник на ВМА, д-р Весел Кантарджиев, началник на отделението по дерматология във ВМА, доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина, и проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология, двамата от Александровска болница. Отличие на трибуната получиха и доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия, и д-р Златин Пенев, детски ортопед-травматолог от “Пирогов”.

За първи път в инициативата на в. “24 часа” бяха включени номинации и на зъболекари. На официалната церемония отличие получи д-р Деница Пенева, млад и обещаващ стоматолог от Велико Търново, специализирала с най-висок успех в чужбина.

 

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Доверието е най-дефицитната стока у нас

Нещата в здравеопазването не са толкова зле, предлагам да бъдем оптимисти, защото иначе нямаме шанс, обърна се той към “Лекарите, на които вярваме”

“Да се намираме в тази зала, е изключително вълнуващо. Винаги е свързано с положителни или не толкова емоции, но винаги - с вълнение. За мен е изключителна чест да бъда с вас - цвета на медицинското съсловие в България, и да говорим по изключително интересна тема - доверието.” Това каза здравният министър проф. Николай Петров в приветствието си към участниците в инициативата “Лекарите, на които вярваме” на в. “24 часа”.

“В последните години стигнах до извода, че доверието е най-дефицитната стока в България и за разлика от някои други професии в здравеопазването то не се купува. Когато ми се е искало да подразня някой богат човек или високопоставен в йерархията на държавата или бизнеса, съм употребявал точно тези думи: Вие нямате моето доверие и доверието на пациентите. Затова и всички събрани в залата имат най-дефицитната стока - доверие. Гордейте се, колеги! Поздравявам ви, да сте живи и здрави!”, каза още проф. Петров.

“Нещата в здравеопазването не са толкова зле. Предлагам да бъдем оптимисти, защото иначе нямаме шанс. Предлагам това, което ще направим с подкрепата на Народното събрание, да бъде наше общо дело. Няма по-лесен начин за вземане на решение от това проблемите да бъдат сложени на масата. На настоящия екип в МЗ ни беше вменена задачата да въведем електронното здравеопазване със срок 2 години”, заяви още здравният министър. Проф. Петров напомни, че “здравеопазването функционира с обществен ресурс и парите на данъкоплатците, но общественият ресурс е на всички нас”.

“На всички ни е ясно, че постоянно ще излизат нови лекарства и нова апаратура, но трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме и можем ли да си го позволим. Винаги, когато се взема решение, трябва да търсим максималния консенсус, а винаги ще има недоволни от взетото решение. Ние сме скачени съдове, нашата гилдия не съществува отделно”, завърши министърът. 

Димитър Главчев: И политиците, и лекарите се борим за доверието на хората

Председателят на парламента пое ангажимент да превърне в закони идеите за по-добро здравеопазване, които имат медиците

Общото между политиците и лекарите е, че и ние, и вие се борим за доверието на хората. Това послание отправи председателят на Народното събрание Димитър Главчев към лекарите.

Шефът на парламента, както е по традиция от 2011 г., бе патрон на награждаването на най-добрите лекари в България.

“За мен е изключително предизвикателство да съм сред толкова много лекари, които са спечелили доверието на пациентите. С приятел, ваш колега, си говорихме и той ме попита какво е общото между политиците и лекарите. Затрудних се. Отговорът му беше, че и лекарите, и политиците се мъчим да спечелим доверието на хората”, обърна се председателят на Народното събрание към медиците, препълнили пленарната зала.

“От 2011 г. парламентът е най-естественото място за тези дискусии и обсъждания. Тук са лекарите, които са спечелили най-ценното - доверието на пациентите. Сигурен съм, че тук ще стане качествена дискусия за здравната система, ще се дадат идеи и отговори какво да се промени. Ангажирам себе си и колегите си, че ще направим каквото е нужно и това, което възникне като тема да се разработи в законодателната ни дейност”, каза още Димитър Главчев.

“Награждаването точно в парламента е сигнал, че най-важният приоритет за всяка власт трябва да е здравеопазването. Започнахме през 2011 г., когато доверието между лекари и пациенти бе стигнало най-долната си точка. Класацията ни всяка година се разраства и сега вече са 409 лекари. За първи път в лигата на лекарите, на които вярваме, попаднаха и стоматолози. Мога уверено да кажа, че вие наистина сте спечелили доверието на своите пациенти”, обърна се към медиците и Венелина Гочева, издател на “24 часа”.

Зоя Паунова, директор на “АстраЗенека” за България: Вниманието към младите лекари обръща тенденцията, остават тук

За мен е чест от трибуната на парламента да поздравя лекарите, които получават най-скъпото отличие - доверието на пациентите, обърна се към пълната с медици пленарна зала Зоя Паунова, изпълнителен директор на шведско-британската фармацевтична компания “АстраЗенека” за България и зам.-председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Нашата работа е да променяме тоналността, да говорим и решаваме проблемите. Радвам се, че и предишното ръководство и сегашният екип насочват внимание и активна работа към младите в професията. Последно проучване от Асоциацията на младите лекари показва, че тенденцията се обръща и те все по-малко напускат страната и остават да разгърнат потенциала си тук, допълни тя.

“Иновациите в сферата на здравеопазването са все повече и все по-добри и благодарение на вас, лекарите, ги въвеждаме и у нас. Благодаря ви за това - обърна се директорът на “АстраЗенека” за България към залата. - Вие сте дарили моята майка с повече от 10 години живот след тежка 8-часова операция на главата. В днешния ден на признание благодарение на вашите професионални грижи се роди синът на моята племенница.” 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милена Атанасова твори рамо до рамо с Алекзандър Маккуин и Стела Маккартни, общува с Карл Лагерфелд Родният талант е безграничен! Това успява да докаже Милена Атанасова. Тя е единствената българка, имаща честта да фигурира в световната Енциклопедия по висша мода. Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят на

Майстор гони "Гинес" с 500 порции паея наведнъж Надя Панкова Най-дългият пържен картоф се намира в България! И по-точно на Фестивала на рибата и виното в Бургас. Рекордът за най-дълго хрупкаво изкушение от цели 1,2 метра е на топготвача Васил Якимов. Майсторът показа техника и събра очите на стотиците гости на феста

Купонджия налита да прегръща певицата на участие Симона Борисова Остра реакция и избутване настрана на свой поклонник направи фолкзвездата Ивана по време на участие, видя "България Днес". Хитовата изпълнителка изблъска от сцената свой почитател, който налетя да я прегръща с невръстното си дете по време на участие