Полицаи викат родители за фалшиви адреси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6304804 www.24chasa.bg

Проверява се приемът на първолаци в поне 5 училища в София

Повече от седмица полицаи привикват за обяснения родители на първолаци, за да проверят дали адресите им в документите за прием са фалшиви. Това съобщи за “24 часа” говорителят на Софийската районна прокуратура Виолета Желева.

Проверката е по сигнал на потърпевши родители, че част от класиралите се ученици са сменили в последния момент адресите си, за да получат повече точки и да влязат в желаното от тях училище. Освен че снемат обяснения, полицаи проверяват и дали наистина детето живее с родителите си на посочения адрес. Не са изключени и справки в Търговския регистър, за да се установи дали адресът на месторабота на родителя съвпада с вписания в документите за прием.

На вниманието на полицаите са родители на първолаци поне от 5 столични училища. Прокурор Желева уточни, че проверката се води за документно престъпление. Тя още не е приключила, от изхода ѝ зависи дали ще се превърне в дело.

Министерството на образованието и науката обсъжда различни варианти за промяна в Наредба № 10 за приема на първокласници. Това става ясно от писмен отговор на министъра на въпрос от депутата от “Обединени патриоти” Миглена Александрова за проблемите с адресната регистрация. Един от вариантите е да се въведе уседналостта, а постоянният адрес да е водещ критерий. Промените трябва да са в услуга на коректните граждани и да се пресекат порочните практики при приема на децата в училищната система, пише Вълчев.

Столична община ще се съобрази с препоръките на прокуратурата за приема на първокласници, но това няма да се отрази за следващата учебна година, обясни зам.-кметът по образованието доц. Тодор Чобанов. И той оцени като спорни приетите от част от директорите допълнителни критерии за прием. Софийската градска прокуратура вече ги атакува в съда.

Един от спорните критерии е бонус за деца, чиито родители работят в училището. По време на дебатите общината ще иска да се изчисти и казусът с циганчетата, защото родителите им изобщо нямат адрес в столицата.