Виктор редува златни медали по лингвистика и математика



Деветокласникът владее три и учи 4-и чужд език. 

Релаксира с пиано и китара

Виктор Балтин е само в 9-и клас, но вече има над 10 медала от международни състезания по лингвистика и математика. Освен това е запален по географията и музиката, но заради задачите те остават на заден план за младото момче.

“Започнах

да се занимавам

сериозно с

математика още

от втори клас След това се присъединих към отбора на ПМГ “Академик Никола Обрешков” - Бургас”, разказва Виктор, който продължава да учи там. Има по-голям брат, който също е математик, но обясни, че сам се запалил по задачите.

“Стана ми хоби да намирам решенията, а после дойдоха и спечелените състезания”, казва Вики. Следват участия в различни конкурси и олимпиади по математика и лингвистика, но младото момче не брои медалите си.

“Не знам точно колко отличия имам, но със сигурност са над 10. По-важно за мен е самото решение на задачите и участието в състезанията”, казва скромно Виктор.

Миналата година той печели сребро в Младежка балканска олимпиада по математика в Румъния. Състезанието му било много интересно, дори останало и свободно време за забавления. “Запознах се с много хора, а с част от състезателите стнахме приятели”, доволен е Виктор.

През миналата година той е част от бургаския отбор, който участва в международно математическо състезание в Тайланд. Там заедно с Йоана Пеева и Велизар Чиликов печели отборно и групово злато.

За Виктор този успех има много висока стойност, защото нашите ученици се състезавали в конкуренцията на стотици свои връстници от 29 държави. Световният математически форум се провел в Чианг Май - втория по големина град след столицата Банкок.

За подготовката за състезанията той разчита главно на учителите в гимназията. “Нивото на преподаване по математика в училище е много добро и

не се нуждая

от частни уроци, готвя се за състезания предимно в гимназията, а допълнително решавам задачи от сборници”, обяснява той.

С лингвистиката

за Виктор нещата

се случват

съвсем случайно

миналата година. “Един ден учителят ни съобщи, че събира участници за олимпиада, и реших да се запиша. Не знаех какво точно представлява състезанието по математическа лингвистика, но отидох на първия кръг.

Следвах логиката и така реших задачите. Класирах се за втория кръг”, разказва младото момче. Така като на шега стига до 4-и резултат на националното състезание. “Това беше моментът, в който си помислих, че ако се занимавам усърдно с лингвистика, ще имам много добри резултати. И се запалих”, обяснява Виктор. И резултатите наистина не закъсняват. През март момчето от Бургас стига до руската олимпиада по математическа лингвистика в Санкт Петербург. Там получава 119 от възможни 120 точки и взема

златен медал

на второто

най-престижно

международно

състезание

“Класирах се в последния момент и трябваше семейството ми само да поеме по-голямата част от разходите по състезанието, докато на останалите участници те бяха поети от фондация”, разказва момчето.

В момента бургазлията се подготвя сам за международното състезание по лингвистика от 30 юли до 4 август в Дъблин. Надява се да му остане време и да разгледа града, да опознае културата, традициите и природата в Ирландия. “Сега решавам задачи от сборници, проверявам за интересни примери в интернет, преглеждам и казуси от миналогодишни състезания. За подготовката по лингвистика

не е важно да си

решил много

задачи, а

е необходимо

абстрактно

мислене,

спокойствие и логика. Защото може да имаш изключително добра подготовка, но на състезанието да зациклиш на една от задачите и да тръгнеш с грешен подход. След това няма измъкване, така че е много важно да си съсредоточен”, разкрива Виктор.

Удават му се и езиците, за него те са важни, защото светът днес е комуникация. Владее свободно английски. “Имам сравнително добро ниво и по руски и френски, а от тази година започнах да уча и немски”, казва той. Ходи на уроци по езиците, упражнява се с много четене на книги и текстове в интернет.

Но наравно с всичко това едно от най-важните неща за Виктор е музиката. От петгодишен свири на пиано, а от 7-и клас хваща и китарата, но заради задачите сега ги е оставил на по-заден план. Запален е по инди рока, а сред любимите му групи са Lordi, Bastille, Imagine Dragonsq и Gorillaz. С музиката той релаксира след задачите.

Сред хобитата му е и спортът, от малък тренира тенис. С което страстите му не свършват - запален е и по географията. “Още от малък ми е интересeн светът, интересувам се от всичко, свързано с него, обичам да чета за различните държави и природните региони”, оживява се Виктор. Тази година дори се класирал за националната олимпиада по география, но не отишъл на финал, защото съвпадал със състезанието по лингвистика в Санкт Петербург. “Понякога нещата се струпват едно след друго и ми е малко трудно да се справям с всичко. Но се опитвам да намеря време, защото имам много интереси”, усмихва се тийнейджърът.

Лятото за Виктор ще започне през август след състезанието в Дъблин. “Тогава вече ще мога да правя каквото си поискам. През

ваканцията

обмислям да

взема по-голяма

част от

материала

за 10-и клас,

за да ми е по-свободно през учебната година. Но не съм сигурен, може би ще излизам, ще се забавлявам с приятели на плажа”, споделя плановете си той. Бъдещето си вижда в математиката, защото “тя е много важна и отваря много врати за кариера и развитие”. Не бърза обаче с избора си на университет и не е решил дали ще учи в чужбина. “Все пак имам още 3 г., за да реша окончателно, още не съм сигурен с какво точно ще се занимавам”, казва Виктор.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още