25 г. по-късно: “Идеал Стандарт - Видима” с още два завода и 360 млн. лв. продажби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6317727 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на “Идеал Стандарт - Видима” Ярослав Дончев (третият от ляво на дясно) обявява продажбите на компаният СНИМКА: Снимка: Авторът

7,5 милиона произведени в севлиевските заводи “Идеал Стандарт - Видима” смесители и санитарна керамика през 2016 г. Продадени са в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 360 млн. лв. с 12 млн. лв. печалба. Търгува се с 60 страни по света.

Това е част от рекапитулация за една от малкото успешни приватизационни сделки в България, която сключи през 1992 г. държавата с “Американ Стандарт” за завода за санитарна арматура “Видима”. Тогава бе избрана формата на смесено предприрятие. Вместо да бъдат нарязани на скрап или продадени навън машини и заводът да хлопне кепенците, както се случи след немалко приватизационни сделки, компанията се възроди със 130 млн. евро, вложени от приватизацията до 2016 г.

25 години по-късно освен приватизирания и обновен завод бяха построени още два - за санитарна керамика и още един за санитарна арматура в с. Градница. Нещо повече - единият от двата най-големи дистрибуторски центъра на групата “Идеал Стандарт Интернешънъл” също е в Севлиево, както и търговският център за Източна Европа, и центровете за финансово и IT обслужване на цялата корпорация.

“Затова за нас са важни и продажбите на групата”, каза на пресконференция по повод годишнината изпълнителният директор на “Идеал Стандарт - Видима” и председател на борда на директорите Ярослав Дончев. А тя за миналата година е 739 млн. евро и 81 млн. евро печалба, което е 14% ръст. В последните години печалбата е с двуцифрен ръст, заяви още Дончев и добави, че се надминават годините преди кризата през 2007 г.

В севлиевските заводи работят 3200 души, 2000 са севлиевци, 620 габровци пътуват всеки ден до Севлиево, а 300 търновци - от старата столица. Другите 280 работници са от Троян, Ловеч, Дряново, Априлци. Компанията е най-големият работодател в Централна Северна България.

В близко време ще се правят най-големите инвестиции от 10 г. насам, съобщават от ръководството. И открехват завесата - ще се вкарват роботи в двата завода, там има тежки производства. Ще автоматизират процеси, за да се минава по-бързо от един модел мивка или тоалетна чиния към друг. При смесителите догодина ще бъде пуснат модел, който смесва вода и сапун за по-добра хигиена на хотели и обществени сгради. Ще се разработват и произвеждат смесители, които да пестят вода и енергия.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов пък се зарадва, че се предвижда 30% увеличение на производството, което означава и нови работни места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.