25 г. по-късно: “Идеал Стандарт - Видима” с още два завода и 360 млн. лв. продажби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6317727 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на “Идеал Стандарт - Видима” Ярослав Дончев (третият от ляво на дясно) обявява продажбите на компаният СНИМКА: Снимка: Авторът

7,5 милиона произведени в севлиевските заводи “Идеал Стандарт - Видима” смесители и санитарна керамика през 2016 г. Продадени са в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 360 млн. лв. с 12 млн. лв. печалба. Търгува се с 60 страни по света.

Това е част от рекапитулация за една от малкото успешни приватизационни сделки в България, която сключи през 1992 г. държавата с “Американ Стандарт” за завода за санитарна арматура “Видима”. Тогава бе избрана формата на смесено предприрятие. Вместо да бъдат нарязани на скрап или продадени навън машини и заводът да хлопне кепенците, както се случи след немалко приватизационни сделки, компанията се възроди със 130 млн. евро, вложени от приватизацията до 2016 г.

25 години по-късно освен приватизирания и обновен завод бяха построени още два - за санитарна керамика и още един за санитарна арматура в с. Градница. Нещо повече - единият от двата най-големи дистрибуторски центъра на групата “Идеал Стандарт Интернешънъл” също е в Севлиево, както и търговският център за Източна Европа, и центровете за финансово и IT обслужване на цялата корпорация.

“Затова за нас са важни и продажбите на групата”, каза на пресконференция по повод годишнината изпълнителният директор на “Идеал Стандарт - Видима” и председател на борда на директорите Ярослав Дончев. А тя за миналата година е 739 млн. евро и 81 млн. евро печалба, което е 14% ръст. В последните години печалбата е с двуцифрен ръст, заяви още Дончев и добави, че се надминават годините преди кризата през 2007 г.

В севлиевските заводи работят 3200 души, 2000 са севлиевци, 620 габровци пътуват всеки ден до Севлиево, а 300 търновци - от старата столица. Другите 280 работници са от Троян, Ловеч, Дряново, Априлци. Компанията е най-големият работодател в Централна Северна България.

В близко време ще се правят най-големите инвестиции от 10 г. насам, съобщават от ръководството. И открехват завесата - ще се вкарват роботи в двата завода, там има тежки производства. Ще автоматизират процеси, за да се минава по-бързо от един модел мивка или тоалетна чиния към друг. При смесителите догодина ще бъде пуснат модел, който смесва вода и сапун за по-добра хигиена на хотели и обществени сгради. Ще се разработват и произвеждат смесители, които да пестят вода и енергия.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов пък се зарадва, че се предвижда 30% увеличение на производството, което означава и нови работни места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна