Тина превежда от непознати езици, като решава уравнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326318 www.24chasa.bg

Тази година матурата беше по-трудна от предишните, казва отличничката от държавните изпити

Шампионка по лингвистика и една от учениците с най-висок резултат на матурата. Това е Тина Владимирова от Софийската математическа гимназия. Наскоро завършила училище тя вече е приета в мечтаната специалност в Германия. Също толкова разпалено, колкото за лингвистиката Тина разказва и за страстта си към музиката и танците.

Тина Владимирова с приятели СНИМКА: Йордан Симeонов

Лингвистиката в своята същност е наука за езика. Тина обаче се занимава с математическа лингвистика. Чрез нея се представят езиковите явления, но чрез математически и логически модели.

Тина горда с наградите си от международните състезания, на които е печелила едни от първите места. СНИМКА: Личен архив

“Звучи доста

сложно, но

всъщност не е

чак толкова”,

разказва Тина.

Задачите най-често представляват дадени изрази или данни на непознат език. Учениците трябва да ги разгледат и да изведат граматически правила, като след това преведат още изрази.

Сами по себе си задачите са самодостатъчни и не изискват допълнителни знания за решаване. Всичко нужно, за да се реши задача се съдържа в условието. Българските състезания по лингвистика най-често са във формата три задачи за четири часа, а международната олимпиада пък е пет задачи за шест часа.

“Когато чух за математическа лингвистика, нямах представа какво е, но ми звучеше интересно, защото разбрах, че има нещо общо и с езиците, и с математиката, но това, което ми хареса най-много, беше, че няма нужда да седя и да уча допълнително, а само да решавам задачи”, обяснява Тина.

Състезателите се събират веднъж седмично, за да се подготвят заедно, а през годината се подготвят в школи и решават вкъщи.

В началото на годината Тина печели първа награда на олимпиадата в Петербург по лингвистика. На първото си международно състезание в Пекин в IX клас не успява да вземе медал. Тогава обаче още била неопитна. В следващите години на състезанията в Петербург момичето печели един златен и един сребърен медал. На състезание в Индия Тина печели сребро, а на международната олимпиада в Благоевград отново печели сребърен медал.

“Олимпиадата в Благоевград ме впечатли най-много от всички, на които съм била досега. Организацията беше много добра, а и имахме възможност да се запознаем с много деца. Изненадващо на тях им беше много интересно да научат повече за България”, споделя отличничката.
В бъдеще Тина ще продължи да се занимава с лингвистика, но по малко по-различен начин.

“Смятам да следвам информатика, но тя е тясно свързана с компютърната лингвистика, така че смятам, от една страна, по този начин да продължа. От друга страна, бих искала да помагам с организацията както на българските състезания, така и на международната олимпиада, а може би някой ден и като жури”, мечтае младото момиче.

Приета е да

следва

информатика в

университет в

Мюнхен,

Германия. Избира страната заради доброто ниво на образование в техническите специалности. Тъй като досега е учила в немска паралелка споделя, че няма да има проблеми с езика. Преди да замине да учи обаче, момичето вече е сравнително подготвено за това какво ще изучава. От миналото лято Тина стажува в софтуерна фирма. Разказва, че всичко там е много интересно, а за времето там е научила много неща.

От четиригодишна Тина свири на пиано. Преди да влезе в СМГ, до осми клас тя учи в музикалното училище.

“Исках да стана

пианистка

В последствие реших, че искам да се занимавам и с други неща, така че засега това остана като хоби”, разказва тя. Страстта по математиката пък се появява още в V клас, когато Тина тръгва на уроци, защото изостава. С времето напреднала много и нещата станали по-лесни, затова решила да продължи с по-точните науки.

“През свободното си време гледам да продължа с музиката и освен това напоследък се занимавам със салса, защото физическата активност също е важна. Танците като цяло са приятно съчетание между физическа активност и музика. Понеже винаги съм харесвала латино музика, затова се спрях на салса”, разпалено разказва момичето.

Любимо занимание на Тина през свободното време е и четенето. Напоследък книгите, които чете, са на Чарлз Буковски, но тъй като много харесва творчеството му, не може да прецени коя книга е най-любима.

Всяка година учениците от СМГ имат задача по предмета “Свят и личност”, която трябва да свършат през лятото. Затова Тина и още 20 от нейните съученици
ще преправят

заслона

“Кобилино

бранище” в Рила

На матурите Тина се представя отлично. Изкарва 95 точки по български и 100 по математика.

“С доста усилия и силна подготовка постигнах тези точки на матурата. Това се дължи на учителите в СМГ. Ходих на уроци по български, но по математика - само в училище. По български най-трудна беше подготовката за есетата, а по математика задачите със свободен отговор. Успях да си ги изясня с много упражнения вкъщи и в час”, казва Тина. За тазгодишната матура разказва, че е била по-трудна и от тези, които е решавала за предишните години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".