6 години и половина затвор за шофьора убиец, сгазил две деца край Лесидрен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329973 www.24chasa.bg
Филип Михайлов (вляво) с адвоката си. СНИМКА: Архив

6 години и 6 месеца затвор и 9 години без право да управлява автомобил даде Великотърновският апелативен съд за шофьора от касапницата край Лесидрен. През август 2015 г. Филип Михайлов прегази със 122 км/ч група деца и причини смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстника й Марино Цветанов. 15-годишната Петя Божкова пък беше настанена за лечение с тежки наранявания.

През юли м.г. Окръжният съд в Ловеч призна 29-годишният шофьор за виновен за престъпление по непредпазливост и му определи сурово наказание от 8 години затвор при строг режим и 10 години без книжка.

Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители, чрез техните процесуални представители и в Апелативен съд – Велико Търново бе образувано въззивно наказателно дело. На втора инстанция шофьорът Филип Михайлов получи 5-годишна присъда, което предизвика гнева на почернените семейства. Делото "Лесидрен" стигна и до ВКС, който отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Търново от друг състав.

Магистратите са намалили първоначалната присъда, тъй като "определените и наложени наказания на подсъдимия са несъразмерно тежки". Те са променили и режива на изтърпяване от "строг" в "общ". Ставало дума за непредпазливо, а не умишлено деяние и деецът не е правил опити да се укрива в хода на досъдебното производство.

Въззивният съд е отхвърлил всички останали възражения в жалбите на защитата и частното обвинение като неоснователни и е потвърдил присъдата изцяло в останалите и части.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата