Кражбата на века! 1,5 млн. от дома на собственика на “Ялта” и “Индиго”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330647 www.24chasa.bg
Къщата на родителите на братя Илиеви е била обрана от поне 4-ма души, смятат разследващите. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Собствениците били на почивка, поне 4-ма прескочили оградата, срязали касата и се измъкнали с плячката, без да ги снимат камерите. Гардът не ги усетил

Крадци задигнаха близо 1,5 млн. лв. в пари и ценности от дома на родителите на братята Димитър и Красимир Илиеви, известни като собственици на няколко клуба в София. Сред тях са “Ялта” и печално известната дискотека “Индиго”, където през 2001 г. загинаха 7 деца. (Виж карето долу.) Крупният обир е станал преди дни от къщата в столичния кв. “Бистрица”, разказаха пред “24 часа” криминалисти.

Крадците имали предварителна информация, че къщата ще е празна - родителите на двамата братя били на почивка. След като

проучили

внимателно

навиците

на гарда,

който пазел имота, бандитите атакували през нощта. Те влезли в двуетажната къща и успели да избегнат камерите. След това се справили с алармата и бързо намерили металната каса.

Срязали я с флекс. Според полицаи са действали внимателно, защото гардът не ги чул. Противоречиви са информациите, които потърпевшите дали след обира. Според полицаи са задигнати около 300 000 лв. Заедно с тях обаче бандитите откраднали и множество златни и други скъпоценности, с които щетите нараснали до около 1,5 млн. лв. Появиха се дори

версии за

задигнати общо

над 5 млн. лв,

но те бяха опровергани от полицейски източници.

Според различни информации освен с клубове братята се занимавали с препродажба на ток. През 2013-2014 г. взели кредит в КТБ, който гарантирали със златни кюлчета на стойност 2 млн. лв. (Още за бизнеса им - долу.)

Основната версия на разследващите е, че след като са се сдобили с информация за наличните в къщата пари, злато и ценности, бандитите са планирали внимателно удара. Те са го изпипали в детайли, тъй като на мястото не са открити следи. Предполага се, че в крупната кражба, която е рекорд за София в последните години, са участвали над 4-ма души.

Къщата на родителите на Димитър и Красимир Илиеви е в едно от разклоненията на ул. “Янчовска река” в края на “Бистрица”. По обрасналата с трева улица и дупките по паважа не личи, че там се крият скъпи имоти. Въпреки че са издигнали

солидна каменна

ограда,

висока

около 2 м,

няма камери, които да са насочени към входа на 2-етажната постройка. Вдясно от портата пред зида има жив плет, който би затруднил прескачането. От другата страна на входната врата обаче оградата е с височина около 1,60 м, а точно зад нея има орех, по който бандитите биха могли да се изкачат.

Най-вероятно те са минали точно оттам, тъй като от другите страни имотът на сем. Илиеви граничи с къщи на съседи. Според криминалисти е малко вероятно бандитите да са прескачали през няколко двора.

4 са охранителните камери на къщата. Две са насочени към вратата, през която се влиза, а другите 2 следят странична алея и задния двор на баровския имот.

Няколко дни след обира се появи версия, че зад крупния обир стои бандата на люлинския бандит Боби Мечката. Това обаче беше категорично отречено от полицаи. Той е в ареста във Велико Търново от 29 юни, когато бе задържан за 2 обира в старопрестолния град, и нямало как да е замесен.

Друга зловеща версия гласеше, че братята са обявили награда от 100 хил. лв. за главите на крадците. Дори били наели наказателна бригада от бивши барети, която понатупала по-известните столични крадци. Според публикациите на слуховете това не довело до никакъв резултат. Източници на “24 часа” от МВР обаче категорично отрекоха да знаят за наличието на такъв тип стимули и определиха информациите като “пълна глупост”.

В самата Бистрица малцина дори са чували, че родителите на братя Илиеви живеят там. За обира не са разбрали дори съседите им, повечето от които живеят в София и имат само вили в планинската местност.

Във вторник млад охранител посрещна екипа на “24 часа” пред къщата. След като проведе няколко телефонни разговора, голобрадото момче обясни, че няма как да даде информация за обира.

Оправдаха Красимир Илиев за смъртта на седемте ученици

На 21 декември 2001 г. 7 деца намериха смъртта си в блъсканицата преди парти в една от дискотеките на Илиеви в София - “Индиго”. След неколкомесечно разследване Красимир Илиев и още 5-ма бяха обвинени за инцидента. 

Делото 2 пъти беше връщано на прокуратурата. 7,5 г. след трагедията бившият шеф на Комитета за физическо възпитание и спорт Цвятко Барчовски получи 3-месечна условна присъда и 1500 лв. глоба за длъжностно престъпление при отдаването на стадион “Юнак” под наем на младежката кооперация “Ялта”. Управителят на дискотеката Ангел Николов бе осъден да плати 1000 лв., а портиерите в заведанието Анри Силаги и Георги Василев - по 800 лв. Тримата трябваше да платят 50 000 лв. обезщетение на майката на едно от загиналите деца. И трите съдебни инстанции оправдаха Красимир Илиев  и бившия главен архитект на София Стоян Янев. 

Майката на Елена - загинало дете: Всичко се връща

Всичко се връща”, това заяви Лидия Спандониева - майката на едно от загиналите деца - Елена, на новината за обира.

Делото по случая “Индиго” се проточи с години, през 2001 г. си отидоха нелепо 7 деца. Част от семействата се съвзеха, продължиха живота си. Майката на Криси, която беше една от настоятелките на Софийската математическа гимназия, си отиде от рак. Други семейства пак се зарадваха на деца. Но истински наказани за “Индиго” няма - това са тъжните факти.

Имат бизнес от клубове до търговия с ток

Повече от разнообразен е бизнесът на братята Димитър и Красимир Илиеви.

Първо започват с клубове в София, след това се насочват към бизнеса със строителство и продажбата на ток. Те са посредници между ЕРП-тата и крайните потребители. Братята имат над 20 фирми, сред които няма такава с необслужвани задължения.

Източници на “24 часа” казаха, че през 2013-2014 г. Илиеви използвали златни кюлчета за 2 млн. лв. като гаранция за кредит към КТБ.

Чрез кооперация “Ялта” Илиеви участват и в бизнеса с хазартни игри. Кооперацията през 2009 г. сключи договор, с който даде под наем за 18 г. 1025 кв. м в подлеза на СУ “Климент Охридски” на “Билла България". От този договор приходите са около 6 млн. лв.

Димитър Илиев е и в управата на “Супер Боровец пропърти инвестмънт”, който има строителни проекти в едноименния курорт. Илиев има и дял във фирмите “Финтурист” и “Софдилинг”, които се занимават с финансови услуги, включително и обменни бюра.