Йордан Цонев дари чудотворна икона, спасила дете, дядо Николай му връчи орден (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340403 www.24chasa.bg
Митрополит Николай прегърна Йордан Цонев и го награди с най-високия орден на епархията за дарителството на чудотворната икона на Богородица Всецарица. Снимки: Евгени Цветков.

Преди години майка на болно момче потърсила депутата, той се помолил на иконата и малкият оздравял

Депутатът от ДПС Йордан Цонев е дарителят на копието на чудотворната икона на Богородица от Ватопедския манастир, което получи митрополитската църква "Св. Марина" в Пловдив. Това обяви дядо  Николай в края на светата литургия, която отслужи в храма послучай празника. Копието беше посрещнато от стотици пловдивчани вчера и с шествие беше засесено от военни на ръце в храма "Св. Марина". Заедно с него в Пловдив пристигна още една ценност - одеждите и ризата на Божията майка, пратени от руския патриарх Кирил. Тя обаче ще остане в града до 30 юли, докато Богородица Всецарица ще бъде постоянно в пловдивската епархия да помага на страдащите. Всеизвестно е, че тя цери онкоболни.

Йордан Цонев е дарителят на иконата, обяви пред препълненият храм митрополитът. И го награди с най-високото отличие на епархията - орден "Св. Ерм".

От своя страна депутатът разказа, че преди години майка на болно дете го е помолила за съдействие, но лекарите й обяснили, че не могат нищо повече да направят. Тогава той се помолил на Богородица Всецарица във Ватопедския манастир. "Детето оздравя и догодина ще е абитуриент", отбеляза Цонев.

Той увери, че и занапред ще помага на държавата и църквата.

Копието на Богородица Всецарица, което Йордан Цонев дари на пловдивската епархия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любовникът на фолкпевицата Софи Маринова - Тодор Давидов-Гринго, отбеляза с шумен купон излизането си на свобода, видя "България Днес". Гринго беше зад решетките заради рекет, но в края на миналата седмица беше пуснат на свобода заради примерно поведение и становище на магистратите, че се е поправил в затвора.

Плувци на фона на "Лондонската мастаба" на Kристо в река Серпентин в Хайд Парк, Лондон, Великобритания Снимка: REUTERS/Henry

София се възстановява след силният порой, който се изля над града вчера следобед Снимки: Пламен