Задържаният за убийството на Алекс циганин прикривал племенника си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341365 www.24chasa.bg
Валентин Маринов е задържан за убийството.

Подозира се, че е имал и съучастник в побоя

Проверява се версията, че 32-годишният циганин Валентин Маринов, който е задържан за убийството на Алекс Ангелов в Бяла, прикрива свой племенник за фаталния удар, научи “24 часа”. Маринов е бил най-възрастният в мургавата компания, която напада Алекс на 8 юли сутринта в центъра на града. Бил кротък и никога не е задържан от полицията, твърдят жители на ромската махала в Бяла. Дори рядко слизал към центъра на града.

Племенникът

му обаче е с

криминално

досие

Със сигурност Валентин Маринов не е бил единственият, който е ударил Алекс Ангелов, твърдят запознати. Окръжната прокуратура в Русе поема случая, след като Алекс Ангелов почина в неделя. Момчето не успя да излезе от кома. Все още обвинението срещу Маринов не е преквалифицирано в по-тежкото - неумишлено убийство.

На 7 юли, петък, вечерта Алекс Ангелов е бил на дискотека в Бяла със свои приятели и съученици. Момчето не живее в града, а в кв. “Гара Бяла”, който е на 7 км. Дискотеката е затворила поне час преди инцидента. Алекс и компанията му излезли от заведението и се разделили. Другите деца са от града и се прибрали вкъщи. Разделили се и всеки си тръгнал към вкъщи. Алекс останал сам и тръгнал към спирката в центъра на града. Там го настигнала и тумбата цигани.

Случката се разиграва в центъра на повече от 200 м от дискотеката, а не пред нея. По това време Алекс вече е сам. Часът е около 5 сутринта. Един от компанията на Валентин Маринов иска цигара от момчето. То обаче не пуши и никога не е пушило. Казва, че няма. Тогава го заобикалят и един от тях замахва с бирена бутилка към главата му, а друг го удря с ръка. Алекс залита и пада на земята, като си

удря главата в

Алекс Ангелов почина на 15 юли вечерта след 8 дни в кома.

бордюра на

Младен Маринов

тротоара

Разпитите на замесените в случая са противоречиви. От тях обаче става ясно, че част от мургавата компания е искала да помогне на момчето, защото са видели, че кърви след лошото падане. Валентин Маринов обаче ги спрял и им забранил да го доближават. Циганите си тръгнали към махалата с бърза крачка. Тежко раненият Алекс успял да набере по телефона свой братовчед, който веднага тръгнал, за да му помогне.

На мястото на инцидента има камери, които са запечатали част от свадата или по-точно само краката на участниците. От записите не става ясно колко пъти е ударен Алекс и кой нанася фаталния удар.

“Алекс не е предизвикал нападателите. Той е кротко и добро момче. Никога не се е замесвал в конфликти”, категорични са съучениците му от СОУ “Панайот Волов” в Бяла.

Разследващите все още изясняват всички факти около побоя, след който момчето почина. Разпитват се свидетели и в дискотеката, иззети са и записи от камерите в нея, за да се види дали между компаниите на Алекс и на Валентин е имало допирни точки по-рано вечерта.

Маринов е от циганска фамилия в града, много от членовете на която работят в чужбина. Досега не е имало сигнали за побоища в дискотеката в Бяла, която работи от 3 месеца. Етническо напрежение между българи и роми също няма, категорични са местните. Криминалният случай обаче отприщи вълна от недоволство и протести пред общината. Беше обявен двудневен траур в памет на Алекс Ангелов.

Дни преди побоя кметът на града Димитър Славов издаде нареждане за вечерен час и засилени полицейски проверки. В районното полицейско управление в Бяла работят 58 униформени и цивилни служители на МВР. Сградата на РПУ-то е на стотина метра от мястото на инцидента с Алекс и точно до съдебната палата, в която са прокуратурата и съдът.

“Пореден случай на битова циганска престъпност в Бяла завърши този път фатално. Апелирам да се приложи цялата строгост на закона. Апелирам и прокуратурата да преквалифицира обвинението от битова престъпност към състав, който е адекватен на случилото се - Алекс почина. За мен това не е улична свада с два шамара - това е убийство”, написа в понеделник вицепремиерът Валери Симеонов във фейсбук. 

Спешни мерки след инцидента: Дежурните полицаи в РПУ ще посрещат гражданите денонощно и лично

Дежурните в полицейските управления да посрещат гражданите лично и денонощно, нареди главният секретар на МВР Младен Маринов след убийството на Алекс Ангелов в Бяла.

Ръководството на министерството е направило преглед на дейността на всички полицейски управления в малките населени места. В някои от тях достъпът на гражданите бил затруднен. Затова заповедта е да организират дейността си така, че хората да имат достъп до служителите независимо от часа. Това означава, че ако кабинетите на дежурните са по етажите или в коридорите, приемната трябва да се изнесе на достъпно място. Според кмета на Бяла Димитър Славов полицейското управление в града се заключва в 17 ч.

В област Русе, където е Бяла, има още 3 малки районни полицейски управления - Две могили, Ветово и Сливо поле.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Радиана Бошнакова от София е една от големите победителки в играта на "България Днес" за майстори на кръстословицата. "Откакто съществува вестникът, си го купувам. Харесват ми статиите и най-вече кръстословиците", заяви Радиана. Софиянката получи грамотата си от репортера Виктория Стоянова. Общо 83 души (36 жени и 47 мъже) от цялата страна се

За поредна година в градинката пред Народният театър „Иван Вазов“ в София беше открит традиционният немски коледен базар. Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на прекрасно греяно вино, наденички и щолен. За доброто настроение на най-малките ще се грижи самият Дадо Коледа. Снимки: Пламен

8-годишният Стефан се нуждае от милиони левове за лечение на рядка болест. През първия месец ще му трябват близо 500 хиляди лева, след един месец - още 200 хил., и така по около 200 000 на всеки 4 месеца, споделя с мъка бащата на детето Веселин. Междувременно здравният министър Кирил Ананиев свиква извънредно заседание на Комисията по редки