9 мъже искат да са шеф на БНТ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341375 www.24chasa.bg
Вяра Анкова, настоящият генерален директор на БНТ

Новият генерален директор на БНТ ще бъде избран на 23 август

Деветима са кандидатите за шеф на БНТ и сред тях няма нито една жена.

След две успешни директорки досега - Уляна Пръмова и Вяра Анкова, и двете изкарали по два мандата, а и в медийния бизнес у нас, доминиран от жени, за първи път за генерален директор на БНТ ще се състезават само мъже.

Документи подадоха Иван Гарелов, Валерий Тодоров - бившият шеф на БНР, спортният журналист Сашо Йовков, Тома Иванов - бивш финансов директор на БНТ, водещият в тв СКАТ Теодор Ангелов, репортерът на БНТ Стоил Рошкев, Константин Каменаров, Емил Кошлуков и Радослав Главчев - човекът, който се явява на всеки конкурс за шеф на БНТ.

Първи беше Сашо Йовков, който предаде концепцията си в СЕМ още миналата седмица. В края ѝ документи бяха подали също и Теодор Ангелов, и Стоил Рошкев.

Час преди крайния срок за кандидатстване в понеделник, 17 ч, в СЕМ влезе Константин Каменаров. Минути преди гишето да затвори, документи подаде и Емил Кошлуков. За него и Каменаров се смята, че са сред

най-сериозните

претенденти

за поста на Вяра Анкова.

Впрочем почти всички кандидати оценяват високо нейната работа в БНТ и просто смятат да продължат добрите практики, установени там, показа бърза анкета на “24 часа” сред тях.

Преди това Иван Гарелов разбуни духовете на кандидатите, като сам публикува във фейсбук концепцията си. Според нея той има намерение да въведе допълнително заплащане за постигнати художествени резултати или рейтинг, както и да храни безплатно на обяд и вечер работещите екипи. На това служителите на БНТ бързо попитаха в кръга на шегата закуска не им ли се полага. И още нещо различно - според Гарелов “По света и у нас” трябва да е в 19 ч, както са централните новини на големите търговски канали, а не в 20 ч, както е от съществуването на емисията.

“Не е важно да ги храним безплатно, а да направим така, че да имат достатъчно пари, за да си купуват спокойно храната - шеговито отговори Константин Каменаров. И продължи: - Телевизията трябва да е нормална, гледаема и вкусна. Топлата вода е измислена, няма нужда да правим революции, да рисуваме апокалиптични картини. Колкото и гръмотевично да звучи титлата генерален директор на БНТ, той всъщност е обикновен заложник на много фактори, като нямам предвид политически. Нито ще има съкращения, нито 8 нови канала. Както казваше Хачо Бояджиев, в когото аз се кълна: “Телевизията е нейната програма. Точка. Нов ред.” Така че най-важна в крайна сметка е програмата.”

Емил Кошлуков отказа да даде опорни точки от концепцията си с обяснението: “Не е редно, тъй като това е работа на СЕМ. Концепцията е дадена на съвета и той трябва да прецени дали тя е добра, не аз да се хваля.”

Подобно е и мнението на Валерий Тодоров: “Залагам на новия зрител и на новите технологии. Не искам да разказвам подробно концепцията си, защото го приемам като нарушение на правилата на СЕМ. Ненапразно я даваме в запечатан плик. За мен е важно да има и единно програмно планиране, нещо, което в момента не съществува в телевизията. И винаги досега съм отстоявал нуждата от доверие и диалог навън и вътре.”

Тома Иванов също

не вижда смисъл

от революционни

промени

“БНТ изпълнява в по-голямата си степен функцията на обществена телевизия. Така че не предвиждам революционни промени, а работа с надграждане и уважение към постигнатото. Най-вече в сферата на културата, образованието и детските предавания”, каза той. Иванов е озаглавил концепцията си “БНТ - алтернатива на търговските телевизии”, защото според него обществената медия не трябва да върши същото, каквото правят и комерсиалните канали.

“БНТ - знаещата телевизия” - това е заглавието на концепцията на Стоил Рошкев. Репортерът на БНТ се явява за втори път на конкурса. Първия път

не са му стигали

нужните по закон

години

работа в електронна медия. Той е в парламентарния екип на БНТ, но също така пише стихове и разкази и снима интересни репортажи. За да покаже каква телевизия иска да направи, пита: “Знае ли БНТ къде е разположена сред другите две големи - Би Ти Ви и Нова тв? А също така знае ли да прави разлика между истина и постистина? За мен ще бъде приоритет да работя за още по-стабилно развитие за БНТ, в която се правят разлики между съвременност и ретроградност, между факти и фалшиви новини, между информация и дезинформация.” Как ще го направи, е обяснил в концепцията си.

И Теодор Ангелов - водещият от СКАТ, има намерение да продължи и допълни сегашното развитие на БНТ. “Ще работя за телевизия, подготвена за двете големи предизвикателства, които ѝ предстоят да отразява през 2018 г. - председателството на България на ЕС и Световното първенство по футбол”, каза той пред “24 часа”. По думите му концепцията му е сериозна и в нея по точки е показал развитието на БНТ. За него основното е да продължи добрите практики, въведени от Вяра Анкова, за превръщането на БНТ в отговорна и влиятелна институция.

След като получи всички документи, Съветът за електронни медии има срок до 8 август да обяви кои са допуснати до следващия кръг в конкурса. В първия етап на практика се проверяват само документите предимно по технически параметри, а не по същество.

В същото време

ТОМА ИВАНОВ

СЕМ също има

САШО ЙОВКОВ

своите очаквания

ТЕОДОР АНГЕЛОВ

от кандидатите.

СТОИЛ РОШКЕВ

“Очаквам състоятелни стратегии, ориентирани към обществена мултимедиална БНТ. Очаквам от кандидатите да покажат компетентност да ръководят обществена медия, а и да са убедителни, че биха могли да мотивират и обединят всички служители зад смислени цели”, каза Мария Стоянова от съвета.

РАДОСТСЛАВ ГЛАВЧЕВ

“Едно е сигурно - че победителят ще е мъж”, каза през смях Иво Атанасов от СЕМ. По думите му това не се е случвало от 2004 г., когато за кратко шеф на БНТ стана инж. Емил Владков.

Сградата на БНТ на "Сан Стефано" 29

“Аз специално ще държа да има отразяване на различни идеи и убеждения в обществото. Това е нещо, което е записано в Закона за радиото и телевизията, но се разбира предимно като представяне на позициите на различните партии. А би трябвало да е по-широко като обхват. Левите и десните идеи примерно съществуват съвсем легитимно в обществото и не е задължително да са обвързани с партии. Така че, който кандидат успее да ме убеди, че ще направи това в БНТ, ще получи моя глас”, каза Атанасов пред “24 часа”.

Не изберат ли никого,

Вяра Анкова остава

На 8 август СЕМ ще обяви кои кандидати са допуснати до следващия етап в конкурса, след като разгледа документите им. После ще обсъди кандидатурите по същество - кой и защо трябва да бъде изслушан в съвета, след което на 17 август ще каже кои са допуснати до интервю. Това е напълно нов момент в процедурата за избор на генерален директор на обществена медия. Той бе въведен с последните поправки на закона, но все още не е влизал в действие. Според този текст не всеки, чийто документи са изрядни, ще бъде изслушан от СЕМ.

Събеседванията са на 21 и 22 август, а решението за нов генерален директор трябва да бъде обявено от СЕМ на 23 август.

Ако членовете не успеят да посочат шеф на БНТ при три поредни гласувания, Вяра Анкова ще продължи да управлява националната телевизия до успешен избор. Подобен развой на ситуацията предполага обявяването и провеждането на нов конкурс. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След смъртта на мъжа ми всички ми обърнаха гръб и искаха да ме смачкат! Той ми помогна да се справя с тежката депресия "Георги Парцалев ми спаси живота, след като всички ми обърнаха гръб! Затова с удоволствие ще получа почетния му знак." Това каза пред вестник "България Днес“ актрисата Стоянка Мутафова,

Вдовицата на убития командос Емил Шарков в Холандия с новата си любов Милена Шаркова и любимият й мъж се впуснаха в нови пътешествия, видя "България Днес". Вдовицата на застреляния командос Емил Шарков отиде с новото си гадже в Амстердам. Там двамата се отдават на романтичен воаяж и обиколки из най-красивите кътчета на холандската столица.

И на 74 години голямата Цветана Манева е в завидна форма, видя "България Днес". Играещата ролята на баба Злата в "Скъпи наследници" и на Цвета Андонова в "Под прикритие" актриса използва всеки свободен момент, за да свърши нещо полезно. Със спортни обувки и очила с дебели черни рамки, Манева бързаше за поредната си делова среща.