Камен Атов: Ако вършиш работата с любов, сърце и ум, винаги ще успееш да постигнеш нещо
Изтънчен вкус на средиземноморска кухня, винаги прясна риба и прясна паста предлага столичният ресторант "Меззе". Известни сме и с най-добрите салати, казва собственикът Камен Атов. Той сам избира всичко, което влиза в кухнята - подбира зеленчуците, месото и рибата.
Мястото предлага уютна обстановка, но с модерен интериор. 80% от клиентите пък са редовни, а броят им се увеличава. Екип от десет човека се грижи за доброто им преживяване. А щом се връщат вече няколко години, явно то наистина е такова.
- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?|
- Занимавах се с търговия - внасяхме маслини и риба от Гърция. Така направихме ресторант. За щастие все повече хора ценят храната, която е хубава и качествена. Макар че все още водещо в България е модерното място. Там, където ходят, отиват, за да ги видят - с новата кола или риза. По-малко са тези, които действат по-интелигентно - ходят някъде заради храната, добрата обстановка и че около тях ще има възпитани хора, а сервитьорите ще са любезни.
- Защо избрахте да работите в тази сфера?
- Стана леко случайно, но се оказа основна професия. Налага ми се да стоя постоянно в ресторанта, след това се прибирам за малко и пак се връщам. Обикновено аз отварям и аз затварям ресторанта.
- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Трябва да обичаш това, което правиш. Най-важно е обаче да обичаш да правиш хората щастливи. За мен удовлетворението не е толкова в парите, колкото в това да си тръгнат хората щастливи. А когато това стане, клиентите винаги се връщат и го оценяват. Това е моята най-голяма награда. Научих, че в България е тежко да си предприемач, отвсякъде те притискат. Второто - ако това, което вършиш , е с любов, сърце и ум винаги ще успееш да постигнеш успех. Колкото и да е тежък нашият пазар и колкото и да са капризни нашите клиенти. Платежоспособните клиенти в София не са много. Туристите - също, а тези които идват тук за съжаление са от т.нар. лоу кост група. Редторантите на могат да разчитат на тях, разчитат питейните заведения. Тази тенденция не е приятна.
- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
- Ние бяхме трима партньори, но с течение на времето се разделихме. Това е сред най-трудни моменти, които съм имал. Не се разделихме за пари, а може би заради его. Това беше трудно, защото бяхме много добри приятели. Вината е в тримата. Сега обаче работим ресторантът отново да е сред най-добрите и мисля, че с екипа успяваме да върнем доброто име на „Меззе”.
- Как избирате служителите си?
- Страшно е с кадрите. Няма хора, на които им се работи. При цялата безработица, на никого не му се работи. Лошото е, че в България хората са тотално демотивирани. Това са млади хора, сравнително възпитани и от добри семейства. Липсва им мотивация да свършат нещо както трябва. Затова аз държа на екипа си, пазя го. Ние сме като семейство, прекарваме всеки ден почти заедно, те са повече в работата, отколкото вкъщи.
- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Моркова и тоягата (смее се). Стимулът не е в материалните решения. Ние всички сме близки. Аз се карам много, но си помагаме във всякакви отношения.
- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Много се надявам да е във възходяща градация. Да се развива. В момента има страшно разводняване, отварят се много заведения. Без значение какви, но критериите са ниски. Това огромно количество сваля много нивото. Бизнесът изглежда лесен вероятно и много хора се насочват към него, дори като допълнителен бизнес, но бързо затварят. Те обаче пречат и развалят имиджа на бранша. Борбата при нас за съжаление не е за качество, а за ниски цени. Те винаги довеждат до кошмар в кухнята. Аз няма да правя компромиси. Дори и никой да не влезе в ресторанта ми, ще продължавам да купувам най-доброто.
*"24 часа" е ексклузивен медиен партньор на кампанията „МЕТРО Ден на предприемача“. Рубриката представя български предприемачи и се осъществява със съдействието на „Метро Кеш енд Кери България“.