Нова регулация заплашва с безработица 190 000 български шофьори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352616 www.24chasa.bg
Десетки хиляди български шофьори на камиони може да останат без работа заради нов регламент на ЕК.

70 000 са БГ камиони, които возят стоки в Европа.

След 3 седмици в ЕС тирове почиват у дома. Превозвачите казват, че старите страни в Европа искат да ги изхвърлят от пазара

Стара Европа се загрижи българските, полските, румънските и други тираджии от Централна и Източна Европа да се прибират у дома си след три седмици път, за да си почиват. Това е едно от предложенията, което е част от т.нар. пакет за мобилност, който ЕК внесе в Европарламента на 31 май. Промените предвиждат още след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл.

Големите страни в Европа се страхуват, че българските, полските, унгарските и румънските камиони отхапват дял от пазара. Всеки четвърти камион в Европа е полски. Българските са 70 000, а шофьорите за международни превози по данни на Съюза на транспортните работници, са към 190 000.

От няколко години тече тих процес за елиминирането на превозвачите от новите в ЕС от пазара.

Страхът прилича на историята с полския водопроводчик, който на Острова бе синоним на чудовището, което ще изяде работните места на трудолюбивите англичани.

Започна се от Германия, която въведе в закона си чуждите превозвачи да плащат на шофьорите немска минимална заплата - по 8,50 евро на час, дори когато минават транзит. Трябва да наемат и служители, които да превеждат документи за немските контролни органи.

Законът “Макрон” във Франция пък ( тогава настоящият френския президент го прокара като министър) въведе минимална заплата за чуждите тираджии от 1 юли 2016 г. Иска се и френска фирма, която да обработва документите. Последваха Австрия, Белгия, Холандия.

Представителите на над 11 000 български превозвачески фирми казват, че това е коалиция на старите държави. От другата страна са България, Гърция Испания, Словакия, Полша, Румъния, Чехия.

ЕК стартира наказателна процедура срещу Германия и Франция заради новите правила, но и до днес няма резултат.

В новия пакет от мерки, който ще се гледа наесен, освен плащането според ставката в страната, през която се пътува, се изисква и след три седмици в Европа шофьорът да се прибира в държавата си.

Директивата позволява да се прави съкратена седмична почивка от 24 часа в рамките на две седмици, но след третата тираджията трябва да си е у дома.

Според друга промяна тираджията трябва да изкарва седмичната почивка в хотел.

Христо Христов от КРИБ е представил пред българските евродепутати защо организацията е против това - защото в Европа няма паркинги за камиони, а там, където има, не са охраняеми. Отделно са разходите и организацията за придвижване на водача от такъв паркинг - по правило извън града, до хотел, в който да кара задължителната почивка.

В същото време проблемите с кражбите, вандализма и нахлуването на емигранти се увеличават с висок темп.

А според международна конвенция шофьорът и превозвачът носят отговорност за стоката до разтоварването.

Ако камион със стока за 300 000 - 400 000 евро бъде ограбен на неохраняем паркинг и шофьорът липсва, застрахователят няма да плати. Шофьорите не са склонни да остават товара без надзор и заради бежанците. Ако по време на престоя каросерията се напълни с нелегални емигранти, шофьорът носи и наказателна отговорност.

Александър Стамболийски от Съюза на транспортните работници заяви, че ако шофьорите ще спят в хотел, то трябва да има охраняеми паркинги за тировете.

Същото иска и Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи. Колкото до завръщането у дома, Лалов призовава ЕС да се погрижи и за моряците - на 3 седмици да им купуват самолетен билет, за да се прибират вкъщи.

Искат да ни изхвърлят от пазара, защото като ни натоварят с допълнителни разходи, няма да сме конкурентни, твърди Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. И останалите български превозвачи виждат в промените опит да бъде свит пазарът на фирмите от Централна и Източна Европа.

А също и кражба на персонал - българските шофьори да отидат на работа в немски фирми например. Защото средната възраст на международните шофьори в Европа е 55 г. и има огромен недостиг.

Международният транспорт дава 15-16% от БВП и поради това превозвачите искат защита от държавата срещу новите правила.

ЕК пък заявява, че иска да се облекчи възможността един камион, като влезе в дадена страна, да вози стоки и между отделните градове там. Само че промените предвиждат това да става в рамките на 5 дни, а сега срокът е една седмица.

По време на дебата в Европарламента полски евродепутат попита: Ако наш шофьор пътува до България и Румъния, техните ли командировки ще получава, защото там стандартът е по-нисък?”.

Депутати от Германия, Франция, Италия подкрепят промените с аргументи срещу фирмитепощенски кутии, които крадат превози срещу съвременното робство на шофьорите.

Курумбашев: Предложенията са протекционизъм

Пакетът за автомобилен транспорт, предложен от ЕК, буди съмнения за спекулации с темата за социалните права, за да се наложи преразпределение на пазарен дял.

Това заяви евродепутатът от БСП Петър Курумбашев. Според него предвижданите мерки са чист национален протекционизъм за определени държави.

България най-много ще бъде засегната от инициативата на Франция заплащането на шофьорите да е разпределено 50% заплата и 50% командировъчни, а не както често се прави у нас - от 2000 евро 500 са заплата, върху която се плащат осигуровки и данъци, а останалите са командировъчни, обясни Курумбашев. Докато при германците е обратно съотношението, затова те наричат това социален дъмпинг.

Българските превозвачи имат сериозни позиции в Европа, има фирми с по 350 - 500 камиона, казва Курумбашев. В момента в Западна Европа се движат общо над 360 хиляди камиона с регистрация от Централна и Източна Европа, от които 200 000 са полски. И големите държави се опитват административно да ни натиснат с по-малко дни за командироване, за по-голяма сума, върху която се плащат осигуровки, да се ограничат курсовете в рамките на една държава, допълни евродепутатът.

Удря ни и текстът, че шофьорите трябва да спят в хотел - няма такива с подходящи паркоместа, а и шофьорите се страхуват да ги оставят без надзор. Курумбашев посочва, че грабежите от камиони през тази година са нараснали с 217% в сравнение с миналата.

Германия, Франция и Австрия въвели класически протекционистични мерки, които са срещу европейското законодателство - например изискването договорът да е на езика на държавата, в която пътуваш.

Пакетът с промени ще се обсъжда поне 6 месеца в комисии, след това ще влезе в парламента, което ще е най-рано в края на тази или началото на другата година, смята евродепутатът. И тук е един от шансовете на българското председателство - защото след приемане на становището на ЕП този законопроект отива на т.нар. триалог - представител на ЕП, на ЕК и на Съвета на Европа. Там се постига крайният компромис, допълни той.

Направили сме коалиция от Централна и Източна Европа, подкрепят ни и Испания и Португалия. Насреща са Франция, Германия, Австрия , Италия и Бенелюкс. Скандинавските държави са относително неутрални.

Курумбашев обясни, че в комисията по транспорт и туризъм той е единствен член от България, и то като заместващ - има право да гласува, когато редовен отсъства.

Имало проведена вече среща с превозвачите и със зам.-министър Ангел Попов, за да са всички в течение на битката. Тук няма социалдемократи и ЕНП - има Германия, Франция, България, Полша, обясни евродепутатът. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,