Лондон: Край на свободното движение след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361334 www.24chasa.bg
Брендън Люис СНИМКА: РОЙТЕРС

Великобритания ще въведе нова имиграционна система от март 2019 г., когато ще бъде сложен край на свободното движение на работници между ЕС и Великобритания.

Това е заявил британският министър по имиграцията Брендън Люис по време на дискусия в правителството, на която е било поръчано детайлно проучване какви пари се харчат като помощи за имигрантите, предаде Би Би Си. Подробен доклад по темата трябва да бъде готов през септември 2018 г. - т.е. шест месеца преди Великобритания да напусне ЕС. Люис обяви още, че през март 2019 г. на Острова ще бъде въведена нова имиграционна система, посочва Ройтерс.

Само преди дни вътрешната министърка Амбър Ръд обяви пред в. “Файненшъл таймс”, че британските компании няма да бъдат изправени на ръба на пропастта заради липса на работна ръка и че Великабритания ще продължи да привлича “най-добрите и блестящите” имигранти по света.

В същото време ЕС обяви, че е възможно да спре преговорите с Лондон за два месеца заради отказа на Великобритания да се ангажира с плащането на т.нар. сметка за развода. Предупреждението било отправено по време на честен разговор на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние с британския посланик в ЕС.