Свидетелство от ТЕЛК носи от 214 до 2482 лв. от държавата дори и без инвалидна пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361347 www.24chasa.bg
Опашка пред кабинета на ТЕЛК. Преминаването през комисия е задължително, за да се получи процент нетрудоспособност. СНИМКА: 24 часа

Освидетелстването увеличава и годишния отпуск с 6 дни

Най-много са инвалидите заради кръвно и инфаркти, следват туморите

Между 214 и 2482 лв. на година излиза социалното подпомагане на човек с увреждания, което покрива бюджетът на държавата. В тези числа не се включва изплащането на инвалидна пенсия, тъй като не всеки инвалид има право на нея.

97 лв. за годишна винетка и 117 лв. помощ за транспортни услуги получават на година хората, които имат освидетелстване от ТЕЛК под 50%. Допълнително освидетелстването им носи 6 дни към отпуска и защита от уволнение.

Доста повече подпомагане се отпуска на хората с увреждания над 90%. При тях сумарната годишна помощ стига 2482 лв. и включва пари за телефон, балнеолечение, лекарства, адаптация на жилище и автомобил и пр. Това показа проверка на “24 часа” в Агенцията за социално подпомагане.

Реално само половината от хората, които се освидетелстват като инвалиди, успяват да получат и пенсия от Националния осигурителен институт, показа засичане на данните от НОИ и националния център за здравни анализи към Министерството на здравеопазването.

77 792 души са получили освидетелстване от ТЕЛК за първи път през 2016 г. Докато за същия период

39 252 са

новоотпуснатите

инвалидни пенсии

За цялата 2016 г. преосвидетелствани са общо 119 416 души, но не всички получават инвалидност от комисиите.

Право на инвалидна пенсия имат хората в трудоспособна възраст, които са с намалена работоспособност над 50%, хората в пенсионна възраст с намалена активност, както и младежите-инвалиди, ако имат година трудов стаж. До края на миналата година 457 584 българи са получавали инвалидна пенсия. Според данните на НОИ средната пенсия за хора с увреждания е била 202, 97 лв.

Освидетелстването от ТЕЛК дава права и за социално подпомагане. Така те могат да получат еднократна помощ от 325 лв. за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Освен това имат право на еднократна помощ за издаване на лична карта до 65 лв.

Два пъти годишно хора с над 71% инвалидност и техният придружител могат да пътуват безплатно с влак. Хората с решения получават и безплатна годишна винетка за лек автомобил, както и карта за паркиране в сини зони. Освен това получават

социални добавки

от 9,75 лв.

на месец за

транспорт

Хората с увреждания над 71% получават помощ за лекарства и диетично хранене в размер на 9,75 лв.

За над 90% има предвидени 13 лв. на месец, за балнеолечение и рехабилитационни услуги се отпускат до 195 лв. веднъж на година. Те имат право и на целева помощ от 1200 лв. за покупката на автомобил.

Хората с увреждания имат право и на данъчни облекчения. Лица с намалена работоспособност над 50% могат да намалят годишните данъчни основи със 7920 лв. За да ползват облекчението, жилището трябва да им е основно. За да плащат по-малък налог върху автомобила, условието е намалена работоспособност над 50 на сто и колата да е с обем на двигателя до 2000 куб. м и мощност до 117,64 квтч. Когато е електрически автомобил, мотоциклет или мотопед, са освободени от данък.

Те имат предимство при кандидатстване за общинско жилище под наем. Ако имат на 70% инвалидност, имат предимство и при висшето образование.

Правата са различни в университетите, в едни те имат предимство при класиране, или се приемат без изпити, освобождаване от семестриални такси и др.

Хората с

увреждания

не плащат

потребителска

такса за лекар,

както и за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно.

За да се получат тези социални помощи, първо трябва да има издадено освидетелстване от ТЕЛК.

Според наредбата за медицинска експертиза степента на трайно намалената работоспособност се определя в проценти спрямо здравия човек.

За да се сдобият с решение, хората трябва да преминат преглед и да имат клинично-експертна анамнеза. Към документите се предоставят и лабораторни изследвания, които да дадат представа на комисията за състоянието на заболелия орган, както и на функционирането на организма. За да се определи процента на ивалидност, се взема предвид и дали лицето има нужда от помощ.

Заболяванията, които могат да доведат до инвалидизация, са събрани в 10 групи - на опорно-двигателния апарат, на сърдечно-съдовата система, психични, ушни, носни, гърлени, очни, белодробни, нервни болести, хирургични, вътрешни и кожни заболявания. За всяко е предвиден и процент на инвалидизация.

Ако пациентът има няколко увреждания, които са посочени като отправни точки и за всяко от тях има отделен процент, то се използва методика за определяне на крайния процент инвалидност.В тези случаи за основа се взема най-високият процент по съответната отправна точка и ако той не е 100%, към него се прибавят от 5 до 20% от сбора на процентите на останалите увреждания. Например, ако лицето има 4 увреждания, за които в отправните точки са посочени следните проценти:50; 10; 10; 10,то в този случай при определяне на общия процент към 50%не може да се прибави повече от 10% от сбора на процентите за останалите увреждания. Крайният процент на намалената работоспособност не може да бъде по-висок от 100. Когато при много увреждания на човек му се полага пълна инвалидност за повече от едно от тях, останалите се отразяват в експертното решение,но не се вземат предвид приизчисляване на крайния процент. Експертните решения на ТЕЛК се получават в деня на освидетелстването, а самото освидетелстване трябва да е факт до три месеца.
Хората, чието състоянието не им позволява да се явят в ТЕЛК или НЕЛК, се освидетелстват на място в дома им, или в болница. Решенията могат да бъдат обжалвани в срок от 14-дни пред НЕЛК.

Най-честата причина за трайно намалена работоспособност на лицата над 16 г. са болестите на органите на кръвообращението като високо кръвно, инфаркти и пр. С такава експертиза са 35% от новите инвалиди за 2015 г., показват данните от 2015 г. на Националния център по обществено здраве. Следват раковите заболявания с 18,7%,а болестите на костномускулната система и съединителната тъкан са 10 на сто. На челните места се класират и нарушенията на ендокринната система, докато близо 8% от решенията са издадени заради разстройства на храненето и обмяната на веществата. За същия период данните показват, че над 33 на сто от експертизите са за увреждания между 50% и 70%. Тогава са освидетелствани 183 804 души,като от тях 38 на сто са възрастните хора над 60 г. Веднага след тях е възрастовата група между 50-59 г. или 35,8%.

Телк-овите решения дават право на 6 дни допълнителен отпуск, а работодателите не могат да уволнят инвалиди без предварително разрешение от ГИТ. Ако си намерят нова работа, но на по-ниска заплата, инвалидите имат право на обезщетение до 6 месеца.

Хората без крайници няма да се разкарват на 3 години

Хората с трайни увреждания като липсваща ръка или крак вече да не преминават преосвидетелстване от ТЕЛК на всеки 3 години, както е в момента. Това ще е едно от предложенията, което ще залегне в реформата за телк-овите решения. До 31 октомври работна група от експерти трябва да предложи нова методика за определяне на телк-овите решения. Трябва да има един контролен орган, който да следи за фалшиви документи. В момента проверката се извършва само по документи.

Други заболявания, които не водят до инвалидизиране, ще отпаднат от методиката за издаване на решения за трудоспособност. Освен това се предвижда преразглеждане на някои решения.

Само джипито може да изпрати пациент при ТЕЛК

Медицинската експертиза или т. нар. ТЕЛК определя невъзможността на човек да извършва трудова дейност, като се взима предвид вида и степента на неговото увреждане.

Причините за нетрудоспособността са различни, което определя и дали тя е временна или трайна.

Експертизата на трайно намалена работоспособност се извършва съвместно от териториалната и националната експертна лекарска комисия - (ТЕЛК) и (НЕЛК). За да се яви даден пациент пред комисиите на ТЕЛК, личният му лекар определя медицинските документи, прегледи, консултации и изследвания, които са нужни. Той дава и медицинско направление за ТЕЛК, с което пациентът отива в съответната комисия по местоживеене. За всичко това здравноосигурените лица не плащат никакви такси. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Гуркова и мъжът й Джордже Михалевич празнуват 15-та годишнина на връзката си в Дубай, пише HotArena. Обявената за „Мис България на всички времена” брюнетка рядко говори за запознанството с мъжа си, но изглежда то също е станало в емирството. За годишнината двамата отидоха на мястото, където за първи път е припламнала искрата между тях,

Алексис Санчес е предложил 1000 паунда за секс с 20-годишната студентка Паулина Собиерайска. Чилиецът, който е пред трансфер в "Манчестър Юнайтед", направил това зад гърба на официалното гадже - актрисата Майте Родригес. Нападателят харесал своята бройка в бар. Той изпратил свой приятел, за да попита колко пари иска момичето, за да бъде с него.

Мераклии решиха да свалят плеймейтката Ася Капчикова с любовни послания върху касови бележки, пише HotArena. Бившата на Криско сама се похвали с обясненията в Инстаграм. "Луд съм по теб", гласи едно от посланията, придружено от сърчица. Въпросната бележка Капчикова намерила върху колата си, като мистериозният мачо се бил постарал да я закрепи